ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

4 πρακτικοί τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος

Το άγχος έχει εδραιωθεί για τα καλά στη ζωή μας και δεν προβλέπεται να απαλλαχθούμε πλήρως από αυτό.
4
'
καταπολέμηση του άγχους Shutterstock

Είναι  σημαντικό να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μπορούμε να έχουμε μια καθημερινότητα πιο κοντά στα δικά μας "θέλω". Κάποιες μέρες είναι πιο εύκολες ως προς τη διαχείριση και άλλες πιο δύσκολες. Με το να προσπαθείς καθημερινά να το καταπολεμάς, βρίσκεσαι ήδη σε πολύ καλό δρόμο. Πάρε μια βαθιά ανάσα και αφιέρωσε λίγα λεπτά στο να διαβάσεις κάποιους άμεσους τρόπους καταπολέμησης του άγχους.

Συνειδητοποίησε την εσωτερική σου δύναμη

Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση όπου περιμένεις μια βοήθεια ή λύση από κάποιον εξωτερικό παράγοντα; Ομοίως και με το άγχος, είναι ένα εσωτερικό συναίσθημα. Φυσικά και πολλές φορές προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες και πράγματα που δεν είναι στον έλεγχο μας. Η λύση όμως έρχεται όταν αφήνεις τον εαυτό σου να καταλάβει την εσωτερική σου δύναμη. Ξεκίνα με το να οριοθετείς το κατά πόσο θα αφήνεις να σε επηρεάζει κάτι. Το μυστικό είναι να κάνεις μικρά αλλά σταθερά βήματα και όχι να στοχεύεις σε μεγάλες αλλαγές απότομα. Αν το άγχος σου επηρεάζεται από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, περιόρισε όσο μπορείς την επαφή μαζί με αυτό τον άνθρωπο. Αν μετά νιώσεις οτι σε κυριεύει το άγχος, κάνε μια λίστα με όσα πράγματα θαυμάζεις σε σένα και τις ικανότητες σου. Αυτό θα σε βοηθήσεις να αντλήσεις δύναμη από τις εσωτερικές σου σκέψεις.

Ζήτα βοήθεια

Ενώ υπάρχει ένα στίγμα γύρω από την ανάγκη ενός ανθρώπου να ζητήσει βοήθεια, μέσω της πανδημίας, απενοχοποιήθηκε αρκετά η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Αν αυτό που σε προβληματίζει είναι πάνω από εσένα και από τη διαχείρισή σου, έχεις κάθε δικαίωμα να θελήσεις να ζητήσεις βοήθεια. Είτε αυτό είναι από κοντινούς φίλους, είτε από κάποιον ειδικό, μη στερήσεις από τον εαυτό σου αυτή την ευκαιρία. Με το να ζητάς βοήθεια δεν αποδέχεσαι μια ήττα. Αντιθέτως, θέλεις να βρεθείς στη θέση του να υπερνικήσεις αυτό που σε ενοχλεί με πρακτικούς τρόπους. Είναι ανούσιο να πιστεύεις πως κάτι θα αλλάξει χωρίς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Οραματίσου τη ζωή σου

Οι εικόνες που έχεις για τη ζωή σου στο μέλλον και πως θέλεις να είναι, έχουν μεγάλη δύναμη και αξία. Αν βλέπεις τον εαυτό σου διαφορετικά, με λιγότερο άγχος και περισσότερη ενέργεια, δες ποιες κινήσεις είναι απαραίτητες να γίνουν. Σκέψου μικρές αλλαγές που μπορείς να ακολουθήσεις σε καθημερινή βάση, πριν προχωρήσεις σε κάτι απότομο. Επικοινώνησε με τους γύρω σου τη ζωή που οραματίζεσαι, μοιράσου τις εικόνες και τα συναισθήματα. Μπες στη διαδικασία να συζητήσεις με τους άλλους πως σκέφτεσαι τη ζωή σου και άκου τον εαυτό σου να τη περιγράφει.

Ένταξε στη ρουτίνα σου ασκήσεις χαλάρωσης

Όταν μιλάμε για καταπολέμηση άγχους, είναι σημαντικό να μη περιμένεις να χτυπήσει το καμπανάκι της κατάρρευσης αλλά να μπορείς να το διαχειρίζεσαι από πριν. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό, προσπάθησε να εντάξεις στη ρουτίνα σου κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης. Ξεκίνα τη μέρα σου με λίγο διαλογισμό, κράτα ένα ημερολόγιο συναισθημάτων, αφιέρωσε μερικά λεπτά σε κάποιες ασκήσεις αναπνοής και ό,τι άλλο μπορεί να δουλέψει ευεργετικά για σένα. Δοκίμασε αρκετές ασκήσεις μέχρι να βρεις τι δουλεύει καλύτερα για σένα. Η συνοχή που θα δείξεις θα σε βοηθήσει αρκετά στη καταπολέμηση του άγχους. Μη περιμένεις να αγχωθείς για να κάνεις την όποια άσκηση. Προσπάθησε να ξεκινήσεις ή να κλείνεις τη μέρα σου με κάτι που σε χαλαρώνει ώστε να έχει διάρκεια αυτό το συναίσθημα.

Αγαπημένο