ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

10 τρόποι με τους οποίους τα σκυλιά βοηθούν τα άτομα και τα παιδιά με αυτισμό

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αλλά και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού δημιουργούν δεσμό με τα ζώα και ιδιαίτερα με τα σκυλιά.
4
'
παιδιά αυτισμός σκύλος istock

Έρευνες του Πανεπιστημίου Lincoln δείχνουν ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν λιγότερα ξεσπάσματα θυμού όταν έχουν σκυλάκι, επίσης οι γονείς τους αναφέρουν ότι βιώνουν λιγότερο στρες. Τα σκυλιά επίσης, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση στα παιδιά, μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την επικοινωνία και βοηθούν τις οικογένειες να κάνουν πιο πολλά πράγματα μαζί.

Με τι τρόπους τα σκυλιά βοηθούν τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού;

Απολαμβάνουν περισσότερα παιχνίδια

Τα παιδιά με αυτισμό παίζουν με τα σκυλιά και μπορούν να μάθουν πολλά παιχνίδια όπως το να περιμένουν τη σειρά τους, το να μοιράζονται τα παιχνίδια ή να παίζουν κυνηγητό με το σκυλί.   

Ο σκύλος μπορεί να λειτουργήσει ως βοηθός ή οδηγός

Υπάρχουν σκυλιά που εκπαιδεύονται από ειδικούς εκπαίδευσης σκύλων, για να βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό είτε να κινηθούν με ασφάλεια και αυτονομία είτε για προστασία σε πιθανό αυτοτραυματισμό, είτε για να ειδοποιήσουν για επερχόμενη επιληπτική κρίση ή άλλη πάθηση. Τα σκυλιά αυτά έχουν ειδική σήμανση, όπως ειδικό σαμαράκι και έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Μειώνουν το στρες που βιώνει η οικογένεια

Σε έρευνα του πανεπιστήμιο του Lincoln, 100 οικογένειες που παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια σκύλων/συνοδών για παιδιά με αυτισμό ανέφεραν ότι η συντροφιά του σκυλιού μείωσε το ποσοστό του στρες που βίωνε η οικογένεια συνολικά.

Ξεπερνούν τους φόβους τους  

Η παρουσία ενός σκύλου ή καλύτερα  ειδικά εκπαιδευμένο σκύλου, προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση στο παιδί με αυτισμό, βελτίωση του ύπνου, αυξανόμενη ανοχή στους έντονους θορύβους, καθώς και λιγότερα ξεσπάσματα θυμού.

Τους χαρίζουν νέες ευκαιρίες

Η ζωή ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού μπορεί συχνά να είναι γεμάτη από ρουτίνες και ελάχιστα νέα ενδιαφέροντα αλλά η άφιξη ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει το παιδί να δοκιμάσει νέες δραστηριότητες και καταστάσεις, ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση.

Εικόνα
kid dog
istock

 

Παρέχουν αισθητηριακή υποστήριξη

Η πίεση που ασκεί το κεφάλι ενός σκύλου που ξεκουράζεται στην αγκαλιά ενός παιδιού, βοηθάει στο να νιώσει το παιδί μια αίσθηση χαλάρωσης σε κάποια στιγμή έντονου στρες και προσφέρει μεγάλη υποστήριξη σε ένα παιδί με αισθητηριακές ανάγκες.

Περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες και βόλτες

Τα σκυλιά προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και όχι μόνο, για βόλτες στην ύπαιθρο και γενικά στη γειτονιά, ευκαιρία για άσκηση και παιχνίδι.

Έχουν καλύτερη επικοινωνία

Οι γονείς των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δοκιμάζουν να επικοινωνήσουν με τα σκυλιά φωνάζοντας τα με το όνομά τους ή φωνάζοντας τα να έρθουν κοντά ή δίνοντας τους εντολές. Συχνά αναφέρεται βελτίωση και στη βλεμματική επαφή.

Διάβασε ακόμα τις έρευνες που επιβεβαιώνουν πως ένας σκύλος μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός αυτιστικού παιδιού.

Απολαμβάνουν περισσότερο γέλιο και χιούμορ

Τα παιδιά γελούν πολύ περισσότερο με τα παιχνίδια και τα καμώματα του σκύλου τους και αυτό το αναφέρουν συχνά και οι γονείς και οι εκπαιδευτές των παιδιών.

Χτίζουν φιλίες ενώ ταυτόχρονα υπάρχει στη ζωή τους ο «πιστός» φίλος

Πολλά παιδιά με αυτισμό βιώνουν μεγάλη μοναξιά και δεν έχουν φίλους. Ένας χνουδωτός φίλος μπορεί τελικά να αποτελέσει και γέφυρα για γνωριμίες με άλλα παιδιά! Όταν οι φιλίες και σχέσεις με άλλα παιδιά είναι φτωχές ή έχουν δυσκολίες,  ο ενθουσιασμός του φίλου  σκύλου που κουνάει την ουρά του πάντα ,έχει όρεξη για παιχνίδι, δεν επικρίνει ποτέ και αποδέχεται το παιδί, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας σκύλος και ειδικά αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος μπορεί να έχει θετική επιρροή στα παιδιά με αυτισμό και  τις οικογένειές τους. Μπορεί να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας και συναισθηματική στήριξη .

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!