ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

1 στους 4 καρκινοπαθείς βιώνει κατάθλιψη

Η αρρώστια μπορεί να σε λυγίσει. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια που θα σου πει όποιος έχει έρθει αντιμέτωπος με μία σοβαρή και απειλητική για τη ζωή του ασθένεια. Όπως ο καρκίνος, για παράδειγμα.
2
'
καρκινοπαθείς κατάθλιψη

Κι όμως. Αν είσαι ασθενής, λίγες φορές θα ακούσεις αυτή την αλήθεια. Ακόμα κι από άλλους ασθενείς. Ξέρεις γιατί; Επειδή όλοι γύρω σου θέλουν να σε δουν δυνατό ή δυνατή. Θέλουν να δουν ότι τα καταφέρνεις. Ότι αντέχεις.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», θα σου πουν φίλοι και περαστικοί. Ακόμα και η οικογένειά σου και τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή σου. Προκειμένου να σου δώσουν θάρρος στη μάχη σου με την αρρώστια. Και προκειμένου να αντέξουν τον φόβο της σοβαρής ασθένειας κι οι ίδιοι.  

Όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι ο κανόνας αυτός. Μια σοβαρή ασθένεια -όπως ο καρκίνος- μπορεί να σε κάνει πιο αδύναμο - σωματικά και ψυχολογικά. Κι αυτό είναι κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Η υπαρξιακή κρίση που έρχεται

Η διάγνωση και η μάχη με τον καρκίνο μπορεί να συγκλονίσει σε τέτοιο βαθμό την ύπαρξη ενός ανθρώπου που να αλλάξει την σκέψη του και την στάση του απέναντι στη ζωή. Σύμφωνα με το American Cancer Society, 1 στους 4 καρκινοπαθείς θα οδηγηθεί στην κλινική κατάθλιψη. Και επειδή τα νούμερα ποτέ δεν λένε ψέματα, λάβε υπόψη σου αυτό ως δεδομένο κάθε φορά που έχεις απέναντί σου κάποιον που πέρασε ή περνάει καρκίνο. Κι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την οικογενειακή ή επαγγελματική κατάσταση του ασθενή.

Η θεραπεία του καρκίνου απαιτεί χρόνο με ισχυρά φάρμακα, ορμονοθεραπείες, χειρουργεία, ακτινοβολίες, επανελέγχους και μπορεί να εξαντλήσει τον ασθενή ψυχικά και σωματικά, ακόμα και μετά τη λήξη της. Πόνος, αδυναμία, κόπωση, πνευματική θολούρα και ναυτία, είναι συμπτώματα που αφορούν τους καρκινοπαθείς και επηρεάζουν την ψυχική τους ευεξία, ευνοώντας την ανάπτυξη άγχους  και κατάθλιψης. Τα συναισθήματα στρες, φόβου και θλίψης μπορεί να εμφανιστούν στην αρχή σε ήπια μορφή, όμως με το πέρασμα του χρόνου μπορεί  να κορυφωθούν και να εξελιχθούν σε ψυχική διαταραχή άγχους ή κατάθλιψης ή και τα δύο μαζί. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αισθήματα θλίψης, κενού και απελπισίας, έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία ευχαρίστησης για πράγματα που πρώτα ευχαριστούσαν το άτομο, δυσκολία σκέψης, συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης, επιβράδυνση σκέψης, κινήσεων και ομιλίας, γαστρεντερικά προβλήματα, μυικοί πόνοι ή άλλα σωματικά ενοχλήματα, αλλαγές διάθεσης που περιλαμβάνουν ευερεθιστικότητα και διαρκή ανησυχία, διαταραχές του ύπνου όπως αυπνία ή υπνηλία.

Ποια είναι η παγίδα;

Πολλά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να μπερδευτούν με τα συμπτώματα που προκαλούνται λόγω των θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και έτσι να αργήσει το άτομο ή το περιβάλλον του να αντιληφθεί ότι αρχίζει και εγκαθίσταται η κατάθλιψη.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ταυτόχρονη παρακολούθηση από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να μπορέσει ο ασθενής με καρκίνο να πάρει την κατάλληλη υποστήριξη έγκαιρα. Κι επειδή ο ίδιος ο ασθενής με καρκίνο είναι φυσιολογικό στην μάχη του με την ασθένεια να μην τα έχει όλα υπό έλεγχο, εσύ που είσαι δίπλα του έχε το νου σου. Σε χρειάζεται. Στάσου πλάι του. Ιδιαίτερα τώρα που ξέρεις ότι η κατάθλιψη παραμονεύει, πάρ΄ τον εσύ από το χέρι και πήγαινέ τον στον κατάλληλο γιατρό ή ψυχολόγο αν χρειάζεται. Γιατί όπως υπάρχουν όπλα για τον καρκίνο υπάρχουν και για την κατάθλιψη. Και τα δύο, όμως, μπορεί να σκοτώσουν. Μην υποτιμήσεις το δεύτερο.

Αγαπημένο