ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιες γυναίκες θέλουν μικρότερο στήθος και γιατί

Κι όμως υπάρχει αύξηση στις επεμβάσεις για μειωτική στήθους της τάξεως του 11%.
3
'
mikrotero-stithos-me-epemvasi

Σύμφωνα με το American Society of Plastic Surgeons (ASPS) η αυξητική στήθους συνεχίζει να είναι η πρώτη σε ζήτηση πλαστική επέμβαση στην Αμερική πράγμα όμως, που συνδέεται με μια γενικότερη παγκόσμια τάση. Παρόλα αυτά παράλληλα, αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι, μια αύξηση στις επεμβάσεις για μειωτική στήθους της τάξεως του 11%. Ποιες είναι οι γυναίκες που θέλουν μικρότερο στήθος και γιατί;

Με τη συνεργασία του Θεόδωρου Βουκίδη, πλαστικού χειρουργού, σου λύνουμε όλες τις απορίες!

Μείωση στήθους - Ποιες γυναίκες την επιθυμούν

Την ίδια ώρα που κάποιες γυναίκες ενημερώνονται για τα νέα ενθέματα που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυξητικής στήθους κάποιες άλλες θα ευχόντουσαν απλά να έχουν ένα πιο μικρό στήθος. Τα νούμερα μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι και τόσο σπάνια η ευχή για μικρότερο στήθος αφού σύμφωνα με το ASPS (American Society of Plastic Surgeons) οι επεμβάσεις μειωτικής στήθους έχουν σημειώσει αύξηση κατά 11%. Ποιες είναι όμως οι γυναίκες που ονειρεύονται ένα μικρότερο στήθος; 

 

Γιατί κάποιες γυναίκες προβληματίζονται από το μεγάλο μέγεθος του στήθους;

Γιατί ένα δυσανάλογα μεγάλο στήθος μπορεί να συνδέεται με προβλήματα που όχι μόνο δυσκολεύουν τη γυναίκα στην καθημερινότητά της, αλλά προκαλούν και πολλά προβλήματα υγείας μικρά ή μεγάλα. Για παράδειγμα υπερβολικό βάρος του μαστού μπορεί να προκαλέσει κύφωση, πόνους στην πλάτη και στον αυχένα και παραμορφώσεις στους ώμους από τις τιράντες του στηθόδεσμου. Πολλές φορές το κύριο ενόχλημα είναι η δημιουργία μυκητιάσεων κάτω από τον μαστό, με όλα τα δυσμενή επακόλουθα.

mikrotero-stithos-iatros-gnomi

 

Προβληματίζονται και σε επίπεδο εμφάνισης;

Γενικότερα θα πρέπει να τονίσουμε ότι εισερχόμεθα σε μια χρονική περίοδο που το μεγάλο στήθος δεν θεωρείται πλεονέκτημα για μια γυναίκα. Ή για να το πω καλύτερα οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται από αυτή την αντίληψη και δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρακτική της καθημερινότητας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις προτιμήσεις των ανδρών.

Ιδιαίτερα πάντως προβληματίζονται οι γυναίκες που οι μαστοί μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι σε αναλογία με έναν αδύνατο ή μικροκαμωμένο σωματότυπο. Ένα μεγάλο στήθος συνήθως τις προβληματίζει στο ντύσιμο καθώς είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να φορέσουν μπικίνι και γενικά στενά ρούχα. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως θα μας επισκεφτούν νέες γυναίκες ακόμα και έφηβα κορίτσια (με παρθενική υπερτροφία στήθους). Αν και θα πρέπει να τονίσω ότι η επέμβαση γίνεται μετά τα δεκαοκτώ ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.

Ποιες άλλες γυναίκες επιθυμούν μικρότερο στήθος;

Οι αθλητικές γυναίκες. Αυτές που ασχολούνται δηλαδή με τον αθλητισμό ή το χορό ή την γυμναστική. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο στήθος δυσκολεύει τις κινήσεις τους. Είναι δύσκολο να αθληθεί μια γυναίκα κουβαλώντας ένα μεγάλο στήθος. Επίσης μπορεί να δυσκολεύεται και στην ένδυσή της να ακολουθήσει τις fitness τάσεις ή με τα ενδύματα χορού.

Υπάρχει κάποια άλλη ομάδα γυναικών που καταφεύγουν στη μειωτική στήθους;

Γυναίκες μετά τον τοκετό ή μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ή γυναίκες που το στήθος τους έχει μεγαλώσει και χαλαρώσει λόγω του ότι διανύουν την εμμηνόπαυση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το πέρασμα του χρόνου κάθε στήθος χαλαρώνει. Πολλές γυναίκες που έρχονται για ανόρθωση στήθους μπορεί ταυτόχρονα να χρειαστούν και μειωτική. Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος αντιμετωπίζουν συνήθως πιο γρήγορα το πρόβλημα της χαλάρωσης ή λόγω του μεγέθους η χαλάρωση μπορεί να είναι πιο εμφανής. Όλοι αυτοί οι λόγοι που αναφέραμε μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού προκειμένου να συζητήσει μαζί του τη λύση που μπορεί να της προσφέρει η επέμβαση μειωτικής μαστού.

Πέρα της αισθητικής αποκατάστασης υπάρχει κάποιο άλλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επέμβασης;

Ναι υπάρχει. Το πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης επέμβασης είναι ότι μειώνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μέχρι και 100% λόγω του ότι αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος του.

mikrotero-stithos-plastiki-pos-ginete

Η επέμβαση συστήνεται πριν ή μετά από μια εγκυμοσύνη; Επηρεάζει τον θηλασμό;

Συστήνεται όπως είπα μετά τα δεκαοκτώ. Ιδανικά είναι καλύτερα η επέμβαση να γίνει μετά την εγκυμοσύνη γιατί αναμένουμε να επέλθει μια χαλάρωση που μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα όμως μια γυναίκα με μεγάλο στήθος δεν μπορεί να περάσει μια ζωή με ένα στήθος που την προβληματίζει. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να περιμένει να κάνει παιδιά για να κάνει την επέμβαση. Εξάλλου οι γυναίκες σήμερα αναβάλλουν όλο και περισσότερο την μητρότητα και γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερες ηλικίες οπότε δεν υπάρχει λόγος να περάσουν τη μισή τους ζωή με ένα μεγάλο στήθος όταν αυτό τους δημιουργεί προβλήματα. Όσον αφορά την ικανότητα θηλασμού, η συγκεκριμένη επέμβαση δεν τον επηρεάζει αφού φροντίζουμε να χειρουργήσουμε με σεβασμό στη λειτουργία του μαστού έτσι ώστε το όργανό αυτό να μπορεί να υπηρετήσει τον σκοπό του.

Η επέμβαση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας; Οι θηλές για παράδειγμα μετά την επέμβαση διατηρούν την αισθητικότητά τους;

Συνήθως διατηρούν την αισθητικότητά τους στο ακέραιο, αν και μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή στην αίσθηση της ρώγας το πρώτο διάστημα (υπαισθησία) ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ο μαστός είναι αρκετά

μεγάλος. Συνήθως όμως αυτό είναι κάτι παροδικό. Συνήθως πάντως οι γυναίκες με υπερβολικά μεγάλο μαστό (αν και από κάποιους θεωρούνται ακόμα εξαιρετικά σέξυ) νιώθουν συχνά μεγάλη αμηχανία στο σεξ με αποτέλεσμα μία μειωτική μαστού να τις απελευθερώσει τελικά σεξουαλικά και να βελτιώνει την ερωτική τους ζωή γιατί βελτιώνεται η σχέση και η αντίληψη για το σώμα τους.

mikrotero-stithos-pos-ginete

Τα πάντα για την επέμβαση

Οι μαστοί μικραίνουν σε μέγεθος και ταυτόχρονα γίνεται ανόρθωση της θηλής. Δηλαδή η θηλή επανατοποθετείται στο σωστό ύψος στον καινούργιο μαστό. Αυτό σημαίνει ότι, ταυτόχρονα με την μειωτική επέμβαση γίνεται και ανόρθωση στήθους.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές και η κάθε τεχνική αφήνει πίσω της διαφορετική τομή. Συνηθέστερη τεχνική είναι αυτή που αφήνει τομές γύρω από τη θηλή που όπως είπαμε τοποθετείται πιο ψηλά ενώ ταυτόχρονα υπάρχει επίσης μια τομή κάθετη που ξεκινά από την περίμετρο στο κάτω μέρος της θηλής και μία τομή οριζόντια στη βάση του μαστού. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι η οριζόντιες τομές γίνονται όσο το δυνατόν πιο μικρές σχηματίζοντας με την κάθετη τομή ένα Τ κι όχι σχήμα «άγκυρας» όπως στον παρελθόν. Ανάλογα όμως με το μέγεθος και το σχήμα του μαστού η επέμβαση μπορεί και να γίνει μόνο με την τομή γύρω από την θηλή και την κάθετη τομή. Χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να γίνει η μεγάλη οριζόντια τομή.

Στην αρχή στους μαστούς υπάρχουν, πρήξιμο και πιθανόν μώλωπες. Όσο περνούν όμως οι μέρες υποχωρούν οι μώλωπες και τα πρηξίματα ενώ τα ράμματα είναι συνήθως απορροφήσιμα. Σε ότι αφορά τις τομές είναι στην αρχή περισσότερο εμφανείς όμως όσο περνάει ο καιρός φαίνονται λιγότερο και με την βοήθεια ειδικών κρεμών πιθανόν να μην διακρίνονται. Σε μερικές γυναίκες ωστόσο το δέρμα τους έχει την τάση να δημιουργεί χηλοειδή δηλαδή υπερτροφικές ουλές που είναι μια επιπλοκή –όχι ιδιαίτερα συχνή- της επέμβασης και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον πλαστικό. Οι τομές πάντως είναι σε σημεία που δεν φαίνονται από το τα κοψίματα του μαγιό και του στηθόδεσμου.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει η γυναίκα στο νοσοκομείο. Υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου πόνος τις πρώτες ώρες, που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα και υποχωρεί τελείως μετά την πρώτη μέρα. Επίσης χορηγείται αντιβίωση για την αποφυγή μολύνσεων και ειδικές αλοιφές για κάποιο διάστημα που εξασφαλίζουν καλύτερη επούλωση. Αν και 1 εως 2 μέρες μετά την επέμβαση η γυναίκα μπορεί να επανέλθει στην εργασία της, χρειάζεται για 2 εβδομάδες, να αποφεύγει τη γυμναστική και να σηκώνει βάρη. Επίσης θα πρέπει να φοράει ειδικό στηθόδεσμο για κάποιος διάστημα.

Αγαπημένο