ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δυστυχώς η κυτταρίτιδα δεν εξαφανίζεται τόσο εύκολα όπως σου παρουσιάζουν - Όλες οι αλήθειες και οι μύθοι

Οι αλήθειες και οι μύθοι για την κυτταρίτιδα!
10.08.2022
1
'

Η κυτταρίτιδα και η καταπολέμησή της είναι ένα συχνό θέμα συζήτησης και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνουμε την εμφάνισή μας στην παραλία.

Οι περισσότερες γυναίκες και ένας μικρός αριθμός ανδρών έχουν κυτταρίτιδα, συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά και στα μπράτσα.

Επειδή λοιπόν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι και πολλές οι πληροφορίες και τα νέα που μαθαίνουμε κατά καιρούς.

Τι είναι όμως αλήθεια και τι μύθος;

Κυτταρίτιδα: Οι αλήθειες και οι μύθοι

Εικόνα
κυτταρίτιδα μύθοι και αλήθειες

1. Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική;

 Η κυτταρίτιδα δεν είναι κληρονομική, ωστόσο αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας, κατακράτησης υγρών ή πρησμένων αστραγάλων, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισής της.  Βέβαια, η γενετική προδιάθεση για σχηματισμό κυτταρίτιδας παίζει μικρό ρόλο μπροστά στην σημασία της άσκησης και της διατροφής.

2. Ορμόνες και κυτταρίτιδα

Ο λιπώδης ιστός επηρεάζεται από τις απότομες μεταβολές των επιπέδων των «γυναικείων» ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων. Η αύξησή τους στην εφηβεία, με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και η πτώση τους στην εμμηνόπαυση, ενεργοποιεί τη διαδικασία εναπόθεσης λίπους στις περιοχές του στήθους, των γλουτών, των μηρών και της κοιλιάς.

3. Η κυτταρίτιδα και τα κιλά

Η κυτταρίτιδα δε σχετίζεται με την απώλεια ή την αύξηση του βάρους. Απλώς, όταν το σώμα μας έχει λιγότερο λίπος, ο μετασχηματισμός του σε κυτταρίτιδα γίνεται πιο δύσκολα.

4. Το στρες και η κυτταρίτιδα

 Σε περιόδους έντονου στρες, η υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης εμποδίζει την απελευθέρωση σακχάρων από τα λιποκύτταρα και ευνοεί τη δημιουργία κυτταρίτιδας και τη συσσώρευση λίπους, κυρίως στο πάνω τμήμα της κοιλιάς, στους μηρούς ,στους γοφούς αλλά και στον αυχένα.

Δείτε επίσης: Πόσο νερό πρέπει να πίνεις για να φύγει η κυτταρίτιδα;

Εικόνα
κυτταρίτιδα μύθοι και αλήθειες

5. Άσκηση και κυτταρίτιδα

 Οι κινήσεις των μυών λειτουργούν σαν αντλίες που βοηθούν τη λέμφο να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα. Αντιθέτως, η απουσία άσκησης έχει ως αποτέλεσμα οι «αντλίες» των μυών να σταματούν, το λεμφικό υγρό να λιμνάζει και οι τοξίνες και τα απόβλητα που συσσωρεύονται να ευνοούν την διόγκωση των λιποκυττάρων και τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Η κυτταρίτιδα ωστόσο δεν εξαφανίζεται με την άσκηση, αφού για τη δημιουργία της ευθύνονται και άλλοι παράγοντες. Βέβαια, αν από νεαρή ηλικία, φροντίσουμε να ενδυναμώσουμε το μυϊκό μας σύστημα (π.χ. με αερόβια γυμναστική) έτσι ώστε το σώμα μας να έχει λιγότερα αποθέματα λίπους και παράλληλα ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προλάβουμε την εμφάνισή της.

6. Το τσιγάρο και η κυτταρίτιδα

 Η νικοτίνη του τσιγάρου, δυσκολεύει τη μικροκυκλοφορία και την οξυγόνωση των κυττάρων, ευνοεί τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και δημιουργεί τοξίνες που δεν αποβάλλονται εύκολα, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για τον σχηματισμό κυτταρίτιδας.

7. Οι εξαντλητικές δίαιτες και η κυτταρίτιδα

 Το σώμα μας «καίει» λίπος για να ζεσταθεί και να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες και το υπόλοιπο το αποθηκεύει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης-άσχετα αν αυτή η ανάγκη δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ. Με την απότομη αυξομείωση του σωματικού μας βάρους, όταν ακολουθούμε εξαντλητικές δίαιτες, ή με την κακή μας συνήθεια να παραλείπουμε γεύματα, ο οργανισμός μας νομίζει ότι λιμοκτονεί και αποθηκεύει ακόμα περισσότερες ποσότητες λίπους, ιδίως στα λιποκύτταρα των γλουτών και των μηρών ευνοώντας τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

8. Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας

Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας διοχετεύουν στα λιποκύτταρα ενεργά συστατικά που μπλοκάρουν την αποθήκευση λίπους και συγχρόνως ενθαρρύνουν τη διάσπαση του συσσωρευμένου λίπους. Συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της λέμφου και στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας, προσφέρουν λείανση και σύσφιξη στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ωστόσο, για να υπάρχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πρέπει να χρησιμοποιούμε τις συγκεκριμένες κρέμες καθημερινά και όχι για ένα μικρό διάστημα πριν βγούμε στην παραλία.

9. Λιποαναρρόφηση και κυτταρίτιδα

 Η κλασική λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν όμως μη επεμβατικές τεχνικές, όπως η ενδερμολογία, το cavitation οι ραδιοσυχνότητες, το micro-needling και βέβαια η μεσοθεραπεία, οι οποίες προσφέρουν καλά αποτελέσματα στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

10.Οι γυναίκες έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα από τους άντρες

Οι γυναίκες έχουν από την φύση τους περισσότερο λίπος στους γοφούς και τους μηρούς. Επίσης έχουν λιγότερο συνδετικό ιστό. Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% των αντρών έχει πρόβλημα κυτταρίτιδας.

11. Η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων

Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει λιγότερες ορμόνες. Στις γυναίκες η μείωση των οιστρογόνων βλάπτει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Χειρότερη κυκλοφορία στο αίμα σημαίνει μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου και άρα αποδυνάμωση του συνδετικού ιστού με αποτέλεσμα το λίπος να τον διαπερνάει ευκολότερα.

12. Μασάζ και κυτταρίτιδα

Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας, ωστόσο δεν προσφέρει μια μόνιμη λύση. Λειτουργεί δηλαδή συνδυαστικά με τις υπόλοιπες θεραπείες και κυρίως με τη σωστή άσκηση και διατροφή.

Μάθετε ακόμη: Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ombre μανικιούρ της είναι η απόλυτη τάση- Σικ και κομψό θα το λατρέψεις

Αγαπημένο