ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι να μην πεις στον παιδίατρο

Από τα πιο βασικά πράγματα μέχρι εκείνα που είναι τελείως λάθος!
3
'
παιδίατρος τι να μην πεις

Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να γίνεται με τον σωστό τρόπο η υγειονομική περίθαλψη των παιδιών τους. Παρόλο που οι παιδίατροι εκπαιδεύονται για τη θεραπεία παιδιών, βασίζονται στα ένστικτα των γονέων για την υγεία του παιδιού τους και την ικανότητά τους να κρατούν ένα παιδί ήρεμο κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. 

Το να γνωρίζεις τι να πεις και τι όχι μπορεί να κάνει την επίσκεψη στον παιδίατρο καλύτερη για όλους, ειδικά για το παιδί. Ωστόσο, ακόμα και οι καλύτεροι γονείς, που προσπαθούν πραγματικά να κάνουν τα πράγματα όσο πιο εύκολα γίνεται για το παιδί τους, μερικές φορές μπορεί να καταλήξουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Παρακάτω θα βρεις μερικά παραδείγματα από όσα δεν πρέπει να πεις μπροστά σε έναν παιδίατρο, γιατί θα δυσκολέψεις το έργο του, όπως αναφέρονται σε σχετικό άρθρο στους New York Times από τον Dr. Barney Softness, παιδίατρο στη Νέα Υόρκη.

Μην δίνεις υποσχέσεις που μπορεί εσύ ή ο γιατρός να μην κρατήσει

Ενώ συνήθως οι γονείς θέλουν να καθησυχάσουν ένα παιδί που φοβάται τις βελόνες, είναι πολύ χειρότερο ακόμα και από τις ίδιες τις βελόνες το να δώσουμε μια υπόσχεση που ο γιατρός δεν μπορεί να τηρήσει, πολύ απλά γιατί έτσι θα χάσουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού. Εστίασε στα θετικά όταν προσπαθείς να διαβεβαιώσεις το παιδί σου ότι δεν θα πάθει κάτι σε μια επίσκεψη σε γιατρό - ένα αγαπημένο παιχνίδι στην αίθουσα αναμονής, τα αυτοκόλλητα που δίνουμε στο τέλος της επίσκεψης ή η βόλτα στην παιδική χαρά μετά το ραντεβού, μπορεί να σε βοηθήσουν.

Μην προσπαθείς να ξεγελάσεις το παιδί ούτε εσύ, ούτε και ο γιατρός

Μερικές φορές οι γονείς λένε σε ένα παιδί ότι έρχεται μόνο για να συνοδεύσει τον αδερφό του στον γιατρό, και στη συνέχεια το φέρνουν αντιμέτωπο με την δυσάρεστη έκπληξη μιας εξέτασης. Ακόμα κι αν είναι ένας απλός έλεγχος στο αυτί, ένα παιδί που του έχουν πει ψέμματα, δεν θα ξανά έρθει στο γιατρό σύντομα,. Και δεν θα σε εμπιστευτεί την επόμενη φορά.

Οι γιατροί, δεν είναι οι κακοί της υπόθεσης

Θα εκπλαγείς με το πόσο συχνά οι παιδίατροι ακούνε τη φράση: "Κάνε ησυχία, έρχεται ο γιατρός (ή η νοσοκόμα)." Μερικές φορές πρέπει να κάνουν πράγματα που είναι οδυνηρά ή άβολα, αλλά δεν κάνει καλό το παιδί να τους έχει στο νου του ως τους «κακούς». Κάνει τη δουλειά των γιατρών πιο δύσκολη και κάνει το παιδί να πιστεύει ότι δεν κάνετε πολύ καλή δουλειά σαν γονείς, προστατεύοντάς το εάν επιτρέπετε να γίνεται παρόλα αυτά, η ''βρώμικη'' δουλειά. Οι γιατροί βοηθούν το παιδί σας, και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να προσπαθήσετε να μεταδώσετε.

Μην λες στο παιδί ότι υπερβάλλει

Μπορεί να πιστεύεις ότι το στηθοσκόπιο ενός γιατρού στο στήθος του παιδιού δεν αποτελεί πρόβλημα. Αλλά αν ένα μικρό παιδί κλαίει λόγω αυτού, τότε για εκείνο αποτελεί πρόβλημα. Το να του πεις ότι υπερβάλλει είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, προσπάθησε να το καθησυχάσεις και να του εξηγήσεις πως είναι για το καλό του και δεν θα το βλάψει.

Μην κάνεις διάγνωση μόνος σου

Συχνά οι γονείς έρχονται για αποκλείσουν μια ασθένεια - όπως η νόσος του Lyme ή ο διαβήτης. Ή λένε ότι πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει λοίμωξη από το οτιδήποτε. Σαφώς και έχουν καλή πρόθεση και συνήθως ανησυχούν επειδή κάποιος - ή συχνά ένας ιστότοπος - τους είπε ότι τα συμπτώματα του παιδιού τους ταιριάζουν με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Όμως, μια ακριβής περιγραφή των συμπτωμάτων είναι πολύ πιο πολύτιμη. Παρόλα αυτά, εάν έχετε έναν συγκεκριμένο λόγο να υποψιάζεστε μια συγκεκριμένη πάθηση σαν γονείς (για παράδειγμα, ο αδερφός του παιδιού έχει νόσο Lyme), αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Δεν γίνεται να κάνουμε ραντεβού στα «γρήγορα»

Η εξέταση δύο παιδιών σε ένα ραντεβού δεν είναι καλή για τα παιδιά και δεν είναι δίκαιο για τα άλλα παιδιά στην αίθουσα αναμονής. Πολύ συχνά οι γονείς θα φέρουν δυο αδέρφια μαζί και θα ζητήσουν «απλά να ελεγχθεί το στήθος του στα γρήγορα». Αλλά ακόμη και όταν η γρήγορη εξέταση είναι φυσιολογική, συχνά οδηγεί σε επακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με το τι άλλο νιώθει το παιδί σαν ενόχληση. Κάθε παιδί αξίζει την πλήρη προσοχή του παιδίατρού του.
 

Άσε το παιδί σου να είναι εκεί, όταν μιλάς για εκείνο

Υπάρχουν προφανώς ορισμένες συζητήσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς τα παιδιά - το διαζύγιο ή η υγεία των γονιών του για παράδειγμα. Αλλά πολλές φορές οι γονείς δεν θέλουν να ντροπιάσουν τα παιδιά τους συζητώντας άλλα ευαίσθητα θέματα μπροστά τους, όπως η δυσκοιλιότητα, το βάρος ή η κακή σχολική απόδοση. Μερικές φορές μια ολόκληρη επίσκεψη είναι απλώς ένας τρόπος να καμουφλαριστεί η πραγματική πηγή ανησυχίας, την οποία ο γονέας αποκαλύπτει τελικά αφού ένα παιδί φύγει από το δωμάτιο. Αλλά το παιδί σου να ξέρεις πως γνωρίζει ήδη το πρόβλημα!

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει ο παιδίατρος Dr. Barney Softness σε σχετικό άρθρο στους New York Times, πολλές φορές, αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας σα να μην μπορούν να κατανοήσουν αρκετά πράγματα, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να το ξεγελάσεις ή να του αποκρύψεις κάτι, θυμήσου ότι το παιδί σου, είναι ένα σκεπτόμενο (μικρό) άτομο.

Αγαπημένο