ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μικρές αλήθειες αλλά και μύθοι για το μητρικό ένστικτο

Όλα όσα θέτελε να γνωρίζετε για το μητρικό ένστικτο, τι ισχυέι τελικά;
23.03.2022
2
'
Μικρές αλήθειες αλλά και μύθοι για το μητρικό ένστικτο mother_and_child

Τι είναι τελικά το μητρικό ένστικτο και πως λειτουργεί; Υφίσταται ή αποτελεί έναν μύθο που διαιωνίζεται; Η επιστήμη μπορεί να μας δώσει την απάντηση!

Τι ισχύει όμως πραγματικά για το μητρικό ένστικτο; Πότε ξεκινάει; Υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών, η γέννηση ενός μωρού φέρνει τόσο διαφορετικά συναισθήματα σε μια γυναίκα. Κάποια μπορεί με το που κρατήσει το παιδί της στην αγκαλιά της, να νιώσει κατευθείαν το μητρικό ένστικτο και να αισθανθεί έτοιμη για ό,τι έπεται. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις μια γυναίκα μπορεί να μην έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς της συνέβη και τι έχει καταφέρει.

Το αίσθημα της μητρότητας αλλά το ένστικτο είναι τελείως διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα. Στην κοινωνία που ζούμε όμως επικρατεί η αντίληψη πως το μητρικό ένστικτο ξυπνά σε μια γυναίκα μετά από τον τοκετό και είναι έτοιμη να καλύψει όλες του τις ανάγκες του μωρού της. Επίσης θα έχει την ικανότητα να γνωρίζει και να μπορεί ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες και τις ανάγκες του μωρού. Αυτομάτως και οποιαδήποτε άλλη άποψη θεωρείται η εξαίρεση στον κανόνα.

Εικόνα
mother

 

Δείτε επίσης : Οι απαγορευμένες φράσεις που δεν πρέπει να λες στο παιδί σου!

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, το μητρικό ένστικτο λειτουργεί και ξεκινά σε διαφορετικό τόπο και χρόνο. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το πρώτο συναισθηματικό δέσιμο μαμάς και βρέφους δημιουργείται από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, ειδικά όταν η νέα όταν η μαμά νιώσει τις πρώτες κινήσεις του εμβρύου μέσα της.

Ωστόσο άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως το μητρικό ένστικτο έρχεται σταδιακά και στη διάρκεια του θηλασμού. Συγκεκριμένα, όταν εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και του συναισθηματικού δεσίματος, η μαμά και το βρέφος δημιουργούν τη συναισθηματική τους πρόσδεση. Πρέπει να σημειωθεί όμως πως καμία από τις παραπάνω έρευνες δεν «αποδεικνύει» ότι υπάρχει κάποιο μητρικό ένστικτο ή το πότε ξεκινά σε μια γυναίκα.

Πολλές φορές οι γυναίκες επηρεάζονται από τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στη συνέχεια σε περίπτωση επιλόχειου κατάθλιψης, το δέσιμο μεταξύ στη μητέρα και το βρέφος καθυστερεί για αρκετό καιρό.

Εικόνα
mother

Διάβασε επίσης : Γιατί η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο για μια γυναίκα

Ο δεσμός ανάμεσα στην μητέρα και το νεογέννητο είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο αλλά και συγκεκριμένες πρακτικές (θηλασμός, αίσθηση αφής, δηλαδή να ακουμπάει το δέρμα του μωρού στο δέρμα της μαμάς, κλπ.) για να δημιουργηθεί ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ τους.

Είναι απολύτως φυσιολογικό για μια νέα μητέρα να νιώθει ότι «πνίγεται» από όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει σχετικά με τη φροντίδα του νεογέννητου. Είναι φυσιολογικό να νιώθει κουρασμένη, εξουθενωμένη, ακόμα και απελπισμένη! Αλλά αν αυτή η μαμά θεωρήσει ότι βασιζόμενη στο μητρικό της ένστικτο θα τα καταφέρει όλα, στην ουσία σαμποτάρει τον ίδιο της τον εαυτό γιατί δεν ζητάει τη βοήθεια που χρειάζεται.

Εικόνα
mother

Δείτε εδώ : Πώς να προετοιμάσεις την κόρη σου για την πρώτη της περίοδο!

Δεν γεννιόμαστε μητέρες, μητέρες γινόμαστε και σε καμία περίπτωση το ένστικτο, όπως το αποκαλεί η κοινωνία δεν θα σε βοηθήσει να αλλάξεις μια πάνα ή να ταΐσεις το μωρό. Χρειάζεται συγκεκριμένη γνώση και πρακτικοί τρόποι για να ανταποκριθεί η μαμά σε αυτές τις ανάγκες του μωρού της.

Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι τόσο οι μαμάδες που γεννάνε οι ίδιες όσο και οι μαμάδες που υιοθετούν παιδιά πρέπει να θεωρούνται «βιολογικές μαμάδες» επειδή εκτελούν τα ίδια καθήκοντα , ακόμα και αν δεν υπάρχει τοκετός ή θηλασμός. 

Άρα, το μητρικό ένστικτο δεν είναι τίποτε άλλο από την ικανότητα του γονιού, μητέρας ή πατέρα, να έχει καλύτερη ικανότητα παρατήρησης του παιδιού, να καταλαβαίνει τη διάθεση και τις ανάγκες του μωρού, κάτι που προκύπτει από έναν συνδυασμό κατανόησης, βοήθειας και ποιοτικού χρόνου που περνάει ο γονιός με το παιδί του.

Αγαπημένο