ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Μάθε ποια είναι τα οφέλη της αυτοπεποίθησης στην ανήλικη και ενήλικη ζωή των παιδιών
4
'

Όταν μιλάμε για αυτοπεποίθηση, μιλάμε για κάποιους παράγοντες όπου συνδυαστικά βοηθούν το παιδί να νιώθει καλά με τον εαυτό του, στις σχέσεις της ζωής του, αλλά και με τους ανθρώπους γύρω του.

Πότε χάνει ένα παιδί την αυτοπεποίθησή του

Ένα παιδί χάνει την αυτοκετίμησή του όταν κλωνίζεται η εμπιστοσύνη είτε προς τον εαυτό του, είτε προς το περιβάλλον του, πολλές φορές χρειάζεται να βοηθήσουμε το ίδιο το παιδί να ανακτήσει ξανά αυτή την αίσθηση ασφέλειας και εμπιστοσύνης, άλλες φορές όμως μπορεί να χρειάζεται να βοηθήσουμε ώστε το περιβάλλον να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του παιδιού.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Ξεκινώντας από την παιδική κιόλας ηλικία υπάρχουν πολλές διαστρευλωμένες απόψεις σχετικά με την αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, ένα ευαίσθητο και εσωστρεφές παιδί αντιλαμβάνεται περισσότερο τι συμβαίνει γύρω του και παράλληλα δείχνει πιο δειλό, από την άλλη ένα έντονο παιδί με αντιδραστικό τρόπο, δεν αμφιβάλλει για τίποτα.

Συχνά λοιπόν, όση περισσότερη αντίληψη έχουμε, τόσο λιγότερη είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Στον ρόλο λοιπόν των γονέων είναι να καλλιεργήσουν μια υγιή αμφιβολία και αμφισβήτηση στο παιδί, προκειμένου να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Τα παιδιά “χάνουν” την αυτοπεποίθησή τους επειδή αισθάνονται “παγιδευμένα” και “αδύναμα”, για να διαχειριστούν αυτή την δυσκολία χρειάζεται να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον εαυτό τους.

Στην παιδικη ηλικία το συναίσθημα που νιώθουν τα παιδιά, γίνεται η πραγματικότητά τους, (πχ: “δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω, μου είναι δύσκολο”), έτσι όταν τα συναισθήματα αυτά τα συνδέουν με άλλες σκέψεις, αυτές τα μπλοκάρουν.

Ένα παιδί γεννιέται με αυτοπεποίθηση ή την αποκτά στην πορεία; Τι σημασία παίζει ο χαρακτήρας του

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που απαραίτητα έχουμε ή δεν έχουμε, είναι κάτι το οποίο καλλιεργείτε και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Από τις εικόνες και τα βιώματα που αποτυπώνονται στο παιδί μέσω της σχέσης και της επαφής των γονιών του, αλλά και από την σχέση του παιδιού με την μητέρα του κάτι το οποίο αναπτύσσεται ακόμη και απο την βρεφική ηλικία.

Η εμπιστοσύνη δημιουργείτε και τρέφεται από τα βλέμματα, την αλληλεπίδραση, αλλά και την ανταπόκριση στις ανάγκες του.

Σε κάθε ηλικιακή περίοδο το παιδί εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα λοιπόν με την ηλικία του είναι σημαντικό οι γονείς να επαινούν το παιδί τους σε κάθε του προσπάθεια με φράσεις και λέξεις στοργής, αλλά δίνοντας και έμφαση στις ικανότητές του.

Όταν μιλάμε για την παιδική ηλικία μπορούν ακόμη με κάποιες δικές τους συμπεριφορές οι γονείς, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους, ως ένα παράδειγμα που θα λειτουργήσει ως πρότυπο μίμησης.

Πώς να εμψυχώσετε το παιδί σας αν δεν έχει αυτοπεποίθηση

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος που επικοινωνείτε και απευθύνεστε στο παιδί σας. Χρειάζεται να αισθάνεται τρυφερότητα, να νιώθει αγάπη και στοργή με τον τρόπο σας, ανεξάρτητα με το περιεχόμενο της συζήτησης.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τον γονέα να αφήσει το παιδί του να εξερευνήσει διάφορα πράγματα, όμως αυτό έχει πρωταρχική σημασία για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του. Επιτρέψτε στο παιδί σας να σφάλει, να λάβει παράξενες επιλογές και να κατανοήσει το ίδιο γιατί μια συμπεριφορά είναι χρήσιμη.

Δώστε χώρο και χρόνο προκειμένου να ακούσετε το παιδί σας, να αναπτύξει το δικό του συλλογισμό και σκεπτικό, αντί να του απαντήσετε και να το διορθώσετε αμέσως. Όσο περισσότερο παρακινείτε το παιδί σας να επιλέγει μόνο του κάποιες σκέψεις και να βρίσκει κάποιες επιλογές ως λύσεις, τόσο αναπτύσσει και την αυτοπεποίθησή του.

Ένα ακόμη σπουδαίο στοιχείο για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του είναι να του επιτρέψετε να δοκιμάσει, να προσπαθήσει και σίγουρα ακόμη και να αποτύχει. Με αυτή τη διαδικασία, θα φτάσει πιο κοντά στον εαυτό του, μέσω και της δικής σας προσοχής. Μπορείτε να γίνεται και εσείς ένα παράδειγμα για το ίδιο, μιλήστε και εσείς για τις δικές σας δυσκολίες ή και αποτυχίες και ενθαρρύνεται κάθε φορά την προσπάθειά του. Έτσι το παιδί σας θα νιώσει πολύ πιο κοντά σας, αλλά θα καταλάβει κιόλας πως στο τέλος σίγουρα κάτι έχουμε κερδίσει επειδή συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

Απευθυνθείτε στο παιδί σας με κατανόηση και “καθρεφτίστε” το συναίσθημά του, προκειμένου με αυτή τη διαδικασία να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει και να κατανοήσει πολύ καλύτερα αυτό που του συμβαίνει σε κάθε συνθήκη (πχ: “πράγματι καταλαβαίνω πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο αυτό για εσένα.. τι σε δυσκόλευσε περισσότερο;”).

Δραστηριότητες για αυτοπεποίθηση ανάλογα με την ηλικία

Ο στόχος σε κάθε δραστηριότητα είναι το παιδί να γνωρίσει τον εαυτό του, να αναπτύξει την εσωτερική του ασφάλεια, να αυξήσει τις ικανότητές του και να νιώθει άνετα με τον εαυτό του και τους άλλους.

Ένας πολύ καλός τρόπος τον οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε είναι η ζωγραφιά. Ουσιαστικά η ζωγραφιά είναι κυρίως η έκφραση του εαυτού μας, έτσι την επόμενη φορά που θα τρέξει το παιδί σας γεμάτο ενθουσιασμό για να σας δείξει την ζωγραφιά του, αφιερώστε λίγο πρισσότερο χρόνο να περιγράψετε με περισσότερα λόγια το σχέδιο του, έτσι το ίδιο θα αισθανθεί ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει. Δεν υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο για ένα παιδί από το να νιώθει ότι του δίνουν προσοχή και σημασία. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν στη συνέχεια μπορείτε να ενθαρρύνεται και το παιδί σας να σας μιλάει περισσότερο και να περιγράφει και εκείνο τα σχέδιά του, καλλιεργώντας του έτσι ένα αίσθημα εσωτερικής ασφάλειας και αυτοεκτίμησης.

Μια πολύ όμορφη δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναγνωρίσει θετικά στοιχεία του, και ενδεχομένως να αρχίσει να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του, είναι να δημιουργήσετε μια ωραία λίστα με πράγματα που “καταφέρνει ή κάνει καλά”, και  άλλη μια λίστα με πράγματα που “δεν καταφέρνει ή δεν κάνει καλά ακόμα”. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορείτε και εσείς να επισημάνετε και επιπλέον στοιχεία που ίσως το ίδιο το παιδί δυσκολεύεται να αναγνωρίσει στον εαυτό του, με στόχο να δει στο τέλος πως υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του.

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ή αυτοεκτίμησης του παιδιού, είναι μια απαιτητική και σύνθετη διαδικασία και κάτι που φένεται να απασχολεί σημαντικά τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες σήμερα, γ’ αυτό αφιερώστε χρόνο τόσο σε εσάς, όσο και στα παιδιά σας για αυτή τη διαδρομή.

Τέλος, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο, εφόσον σας προβληματίζει ή σας επηρεάζει η έλλειψη αυτοεκτίμησης ή αυτοπεποίθησης του παιδιού σας.

Αγαπημένο