ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς τα παιδιά μπορούν να μάθουν παίζοντας

Τώρα που βρισκόμαστε σε καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με το παιδί σας. Η παιδίατρος – αναπτυξιολόγος Κωνσταντίνα Γκόλτσιου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές και χρήσιμες ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών σας.
2
'
Πώς τα παιδία μπορούν να μάθουν παίζοντας

Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια καλό θα είναι να είναι προσαρμοσμένα τόσο στην ηλικία του παιδιού, όσο και στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του. Ας δούμε λοιπόν κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε να διασκεδάσουμε δημιουργικά :

Στην πρώτη βρεφική ηλικία, που το μωρό αρχίζει να στηρίζει το κεφαλάκι και να εξερευνά ήχους και εικόνες γύρω του, οι βόλτες με το με το καρότσι στην εξοχή του δίνουν την ευκαιρία να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Κατάλληλα επίσης είναι παιχνίδια με διαφορετική σύνθεση και υφή  (πάντα με προσοχή  στην ασφάλειά του) και μουσικά παιχνίδια με ζωντανά χρώματα και ήχους!

Τα παιχνίδια με νερό είναι τα αγαπημένα σε αυτήν την ηλικία. Είναι σημαντικό όμως οι γονείς να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος.

Για τα μεγαλύτερα βρέφη μέχρι την ηλικία του ενός έτους,  που αρχίζουν πλέον κα κάθονται μόνα τους και να μπουσουλάνε, που χαίρονται με το κρυφτούλι και καταλαβαίνουν πια τη διαφορετικότητα των αντικειμένων, μπορείτε να φτιάξετε  ασφαλείς «παιδότοπους» μέσα αλλά και αλλά έξω από το σπίτι, όπως πχ στην άμμο, να παίξετε παιχνίδια αλληλεπίδρασης, όπως «κου-κου-τσα» ή να γεμίσετε  ένα καλάθι με αντικείμενα διαφορετικών υλικών για να το εξερευνήσει, πάντα βέβαια με επίβλεψη.   

Ενός έτους-15 μηνών: Το μικρό αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βηματάκια και να ανακαλύπτει τον κόσμο. Μην ξαφνιαστείτε αν το μωρό σας δεν θέλει να περπατήσει ξυπόλητο και μην το πιέσετε, μερικά παιδιά θέλουν τον χρόνο τους στις καινούριες αισθήσεις.

Μέσα στο σπίτι, τα παιδικά τραγούδια και βιβλία αλλά και μεγάλα συναρμολογούμενα κυβάκια ή ενσφηνώματα προάγουν την αντίληψη και την επικοινωνία σε  αυτή την ηλικία.

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, το παιδί βελτιώνει τη βάδιση, τη στροφή, το σκαρφάλωμα ενώ αρχίζει πλέον να τρέχει. Μπορεί λοιπόν να περνά πολλή ώρα έξω παίζοντας με το νερό, αλλά και με παιχνίδια που σπρώχνει,  τραβά, τσουλά, όπως οι ρόδες,  ή που πηδά από πάνω τους ή τα καβαλικεύει. Δίτροχα που προχωρούν ενώ το παιδί κουνά τα ποδαράκια στο έδαφος είναι μια πολύ ευχάριστη απασχόληση που προάγει ταυτόχρονα τη ισορροπία του παιδιού.

2 έως 3 ετών: Η παιδική χαρά με την κούνια, το μονόζυγο και την τραμπάλα, γίνεται πλέον συχνός τόπος επίσκεψης. Προσέξτε όμως για την ασφάλεια του, καθώς δεν είναι όλα τα παιχνίδια για τις ίδιες ηλικίες και σε αυτή την ηλικία ακόμα τα παιδιά παίζουν παράλληλο και όχι δυαδικό παιχνίδι. Για αυτή την ηλικία υπάρχουν πολλά τρίκυκλα για να κάνει το παιδί σας τις πρώτες του πεταλιές. Μέσα στο σπίτι, απασχολήστε το δημιουργικά με βιβλία, ζωγραφική με δαχτυλομπογιές ή νερομαρκαδόρους. Ταχτοποιείστε στο τέλος της ημέρας τα παιχνίδια ανά σχήμα, μέγεθος ή χρώμα καθώς το παιδί είναι πια έτοιμο να μάθει αντίθετες έννοιες (πχ μικρό-μεγάλο) και να ομαδοποιεί.

3 -4ετών: Καλό είναι σε αυτή την ηλικία να δίνονται κάποια απλά μαθήματα κολύμβησης αν του αρέσει το νερό ούτως ώστε το παιδί να μπορεί να χαρεί τη θάλασσα με ασφάλεια το καλοκαίρι. Παίξετε παιχνίδια με οδηγίες σε χώρο και χρόνο, πχ παροτρύνετέ το να κινηθεί μπρος-πίσω, δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω, αργά ή γρήγορα, αλλά και τραγουδάκια ή στιχάκια, καθώς αναπτύσσεται σημαντικά το λεξιλόγιο και η μνήμη του.

4-5 ετών: Κατασκευάστε κολιέ ή βραχιόλια από χάντρες, για να προάγετε τη λεπτή κίνηση του παιδιού που πλέον εξελίσσεται για να ετοιμαστεί το παιδί για τις δραστηριότητες προγραφής του σχολείου

Τέλος για να ενισχύσετε την αφηγηματική του ικανότητα και τη δημιουργικότητά του, καθώς η φαντασία σε αυτή την ηλικία οργιάζει, κατασκευάστε ένα υπαίθριο θεατράκι και παίξτε με δαχτυλοκουκλάκια μια ιστορία δίνοντας του το έναυσμα να τη φανταστεί και να την εξιστορήσει μόνο του.  

μαθετε στο παιδί σας ποδήλατο

Μετά την ηλικία των 4 ετών καθημερινά παιχνίδια όπως το πατίνι ή το ποδήλατο με βοηθητικές αποτελούν πλέον μια προσωπική κατάκτηση!

Στην πρώτη σχολική ηλικία, το παιδί πλέον μπορεί να ταξιδέψει περισσότερη ώρα με το αυτοκίνητο και έτσι ίσως αποφασίσετε να επισκεφτείτε καινούριους προορισμούς. Φροντίστε όμως η διαδρομή να είναι ευχάριστη για όλους. Απασχολείστε το παιδί με ομαδικά παιχνίδια λέξεων, μνήμης και παρατηρητικότητας, πχ κερδίζει όποιος δει έξω από το παράθυρο τα περισσότερα μπλε αυτοκίνητα ή όποιος βρει τις περισσότερες λέξεις που ξεκινούν από άλφα. Τις ίδιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε και σε μια ξένη γλώσσα που ενδεχομένως διδάσκεται. Εναλλακτικά μπορείτε να ακούσετε μουσική, να χορέψετε, να ζωγραφίσετε ή να δείτε μαζί μια ταινία σε ένα υπαίθριο κινηματογράφο.

Μάθετε στο παιδί σας ποδήλατο! Δώστε του λοιπόν ευκαιρίες για εξάσκηση και μην ξεχνάτε ποτέ το κράνος! Επίσης κολυμπήστε, παίξτε τένις, ρακέτες ή όποιο άλλο άθλημα πάντα με προσοχή στον ήλιο και στα ατυχήματα. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Στην ηλικία των 8 ετών, πολλά παιδιά ζητούν από τους γονείς τους να πάνε κατασκήνωση. Είναι μια ηλικία όπου πλέον το παιδί είναι αυτόνομο στην καθημερινή του φροντίδα και υγιεινή και έχει ανάγκη από συνομηλίκους και κοινωνική επαφή. Εμπιστευτείτε το αφού πρώτα το έχετε βοηθήσει να είναι υπεύθυνο και να σας εμπιστεύεται για να μπορεί να συζητήσει μαζί σας οτιδήποτε ευχάριστο ή δυσάρεστο, μπορεί να το απασχολεί.

Αγαπημένο