ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς να σταματήσεις την παιδική γκρίνια, χωρίς γκρίνιες

Εκνευρίζεσαι, τρελαίνεσαι και χάνεις την ψυχραιμία σου! Η παιδική γκρίνια έχει τις αιτίες της αλλά υπάρχουν τρόποι να τη σταματήσεις, χωρίς γκρίνιες!
3
'
παιδί γκρινιάρικο σούπερ μάρκετ istockphoto

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας συνήθως γκρινιάζουν πολύ και αυτό έχει την αιτία του σε κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση που βιώνει δεν μπορεί να τη διαχειριστεί, λόγω της συναισθηματικής και λεκτικής του ανωριμότητας. Αν μάλιστα προσθέσεις την πείνα, την κούραση και την πιθανή ένταση μέσα στο σπίτι, τη δυσκολία προσαρμογής σε ξαφνικές αλλαγές όπως π.χ. ξαφνικές μετακινήσεις ή επισκέψεις, ή την επίδραση των έντονων ερεθισμάτων (π.χ. σουπερμάρκετ, λεωφορεία, κίνηση) τότε η γκρίνια είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει ό,τι βιώνει.

Διάβασε ακόμη: Κι όμως οι εκρήξεις θυμού του παιδιού του κάνουν καλό!

Πώς να σταματήσεις την παιδική γκρίνια;

Εικόνα
istockphoto

 

Βάλε όρια και κανόνες

Η σταθερότητα και η πυγμή είναι βασικά στοιχεία για να μπουν τα όρια, χωρίς βιαιότητα. Οπότε πες του με σαφήνεια ποιοι είναι οι κανόνες εξηγώντας με σαφή τρόπο τί επιτρέπεται και τί όχι. Επίσης, οι κανόνες να είναι συγκεκριμένοι, ώστε το παιδί να μπορεί να τους καταλάβει «τρώμε πάντα στο τραπέζι». Επιπλέον, οι κανόνες δεν πρέπει να αλλάζουν σύμφωνα με τη διάθεση σου ή ανάλογα με τον γονιό. Η σταθερότητα δίνει ασφάλεια στο παιδί και του επιτρέπει να προβλέπει τις αντιδράσεις των γονιών του.

Γίνε το παράδειγμα

Οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα για τα παιδιά τους. Πρέπει λοιπόν να σέβονται και ο ίδιοι τους κανόνες που έχουν θέσει (για παράδειγμα τον σεβασμό, την ευγένεια κ.λπ.).

Μην περιμένεις να «του περάσει»

Προσπάθησε να επέμβεις με πυγμή για να στείλεις το μήνυμα πως αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Στη συνέχεια δώσε την προσοχή σε αυτό που εκφράζει το παιδί.

Εικόνα
istockphoto

 

Μην το κατηγορείς ή το κοροϊδεύεις

Μην του λες «είσαι κακό παιδί» γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να εντείνεις την ένταση που έχει το παιδί και να γκρινιάζει περισσότερο.

Άφησέ του χώρο και δώσε του επιλογές

Άφηνέ το να παίρνει κάποιες αποφάσεις όπως το να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει ή να πάρει μαζί του ένα αντικείμενο. Το βοηθάει να νιώσει ότι είναι ικανό.

Δες κι αυτό: 5+1 τρόποι να συνδεθείς με το παιδί σου εντός σπιτιού

Φρόντιζε να το προετοιμάζεις

Θύμιζέ του πάντα ότι σε λίγο είναι η ώρα να πάει για ύπνο, για μπάνιο ή ότι τελειώνει το παιχνίδι του. Τα παιδιά έχουν την τάση να εναντιώνονται μπροστά σε τετελεσμένες καταστάσεις. Το να τα ειδοποιείς εγκαίρως τους δίνει ασφάλεια και ξέρουν τι τους περιμένει.

Δείξε υπομονή

Να θυμάσαι ότι παρ’ όλο την γκρίνια και τους θυμούς το παιδί έχει πάντα ανάγκη από υποστήριξη και ασφάλεια. Έχει ανάγκη να νιώθει πως το αγαπούν. Οπλίσου με υπομονή και κατανόηση για να το διαχειριστείς. Η γκρίνια σημαίνει συνήθως ότι το παιδί έχει ανάγκη από κάτι (ύπνο, προσοχή, ενδιάφερον, φαγητό κ.λπ.). Μην γκρινιάζεις κι εσύ επειδή σου «χαλάει» το πρόγραμμά σου. Κατανόησε τι είναι αυτό που έχει ανάγκη και κάλυψέ το χωρίς επιπλέον...  γκρίνιες!

Δες ακόμη: Η μαγική γωνιά στο σπίτι που κατευνάζει τα ξεσπάσματα θυμού του παιδιού σας

Αγαπημένο