ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το παιδί σου είναι "μαμάκιας" ή "μπαμπάκιας";

Η εκδήλωση εύνοιας είναι απλώς ένας τρόπος με τον οποίο τα μικρά δείχνουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν!
3
'
μπαμπάς αγκαλιάζει την κόρη του istockphoto

Εάν το παιδί σας προτιμάει τον άλλο γονιό δείτε πώς μπορείτε να το χειριστείτε.

Έχετε κοινή τακτική

Δεν θα πρέπει να αναιρεί ο ένας τους κανόνες του άλλου. Δεν μπορεί ο ένας γονιός να απαγορεύει και ο άλλος να επιτρέπει. Δεν γίνεστε έτσι ο καλός γονέας αλλά γονέας που μπερδεύει το παιδί, δε θέτει όρια στην παιδική του παντοδυναμία και εν τέλει μπλοκάρει την αναπτυξιακή του πορεία.

Διάβασε περισσότερα: Πως οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά στη διατροφή;

Μην το παίρνετε προσωπικά

Χαρείτε την προτίμηση του παιδιού σας στο/στη σύντροφό σας. Απλώς δεχτείτε το σαν κάτι φυσιολογικό χωρίς να σταματάτε την προσπάθεια να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Μην τα αναλαμβάνει όλα ο ένας

Εάν ως γονιός κάνετε κάτι που προτιμά το παιδί (π.χ. ο μπαμπάς διαβάζει παραμύθια ή η μαμά ξέρει να φτιάχνει τοστ) και σκέφτεστε «προτιμά να το κάνω εγώ» μπορεί να τρέφετε, χωρίς να το θέλετε, αυτή την εύνοια – για να μην αναφέρουμε ότι παίρνετε πάνω σας όλη τη φροντίδα του παιδιού. Πρέπει να βεβαιώνετε στο παιδί ότι και οι δυο γονείς μπορούν να τα κάνουν όλα καλά ή ότι προσπαθούν και οι δυο πολύ.

Εικόνα
istockphoto

Δες ακόμη: Πώς οι γονείς θα επικοινωνήσουν καλύτερα με τα παιδιά τους

Αφήνετε τον άλλον γονέα να το κάνει όπως ξέρει

Μπορεί να το κάνει διαφορετικά από εσάς αλλά το παιδί πρέπει να μάθει να αποδέχεται τον διαφορετικό τρόπο του άλλου γονέα. Επίσης, μην αναθέτετε στον άλλον γονέα αυτά που δεν ευχαριστούν το παιδί π.χ. με το μπαμπά θα πηγαίνει οδοντίατρο) επειδή ενισχύεται η προτίμηση του παιδιού σε σας.

Μοιράστε τον χρόνο

Ο χρόνος της οικογένειας πρέπει να μοιράζεται. Φροντίστε να έχετε χρόνο να βγαίνετε και να κάνετε δραστηριότητες σε διάφορα σχήματα, π.χ. όλη η οικογένεια μαζί, μια δραστηριότητα που κάνει αποκλειστικά μητέρα - παιδί, πατέρας -παιδί και φυσικά μην αμελείτε τον κοινό χρόνο μόνο για το ζευγάρι.

Μη ρωτάτε «ποιον αγαπάς πιο πολύ»

Μπορεί να σας μοιάζει χαριτωμένο, αλλά μη ρωτάτε «ποιον αγαπάς περισσότερο τη μαμά ή το μπαμπά;». Επίσης, μην συγκρίνετε συμπεριφορές του παιδιού με της μητέρας ή του πατέρα π.χ. «ίδιος ο πατέρας σου είσαι στο τάδε», ή «την γκρίνια την πήρε από τη μάνα της». Μπορεί να σας ακούγεται οικείο και ίσως και αρκετά αθώο, αλλά στην ουσία προσθέτει στο παιδί ένα βάρος, μια ταμπέλα που το ίδιο τείνει στην πορεία του να την επιβεβαιώνει επειδή εσείς του τη προσάψατε.

Δείξτε την αγάπη σας

Το σημαντικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι η αγάπη δεν ειναι διαγωνισμός. Να θυμάστε ότι ασφαλής δεσμός σημαίνει οτι μπορώ να αποχωριστώ τον άλλο. Το παιδί αν νιώσει ασφαλές ότι έχει την αγάπη των γονέων μπορεί να εκφράζει την προτίμησή του ελεύθερα σε κάποιον ξέροντας ότι αυτό δε θα του «κοστίσει« την αγάπη του άλλου.

Διάβασε ακόμη: Γιατί η γονική αποδοχή ισοδυναμεί με απεριόριστη αγάπη

Αγαπημένο