ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Mη φοβάσαι την ένεση παιδάκι μου!

Έξυπνα τρικ που μειώνουν τον φόβο για την ένεση και τις ιατρικές εξετάσεις.
5
'
κορίτσι κάνει εμβόλιο φοβισμένο istockphoto

Δες πώς να βοηθήσεις το παιδί να μη φοβάται την ένεση, τον γιατρό ή το νοσοκομείο, τώρα που είναι περίοδος ιώσεων και έξαρσης της γρίπης. Χρησιμοποίησε κάποια μικρά αλλά έξυπνα τρικ που θα μειώσουν τον φόβο και τον πόνο του παιδιού, αποφεύγοντας τα δράματα στον παιδίατρο!

Εξήγησέ του τον γιατί χρειάζεται θεραπεία

Εάν το παιδί χρειάζεται θεραπεία της γρίπης εξήγησέ του καθησυχαστικά ότι ο γιατρός «θα πρέπει να σε εξετάσει για να ξέρει πώς μπορεί να σε κάνει καλά». Αν χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή να κάνει κάποια ένεση, μίλησε του για τα τεράστια οφέλη της θεραπείας και τόνισε πως η ένεση θα το βοηθήσει να γίνει καλά.

Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα για εμβόλιο; Πώς να ανακουφίσεις το παιδί σου αν πονάει

Πες του την αλήθεια

Απόφυγε να του πεις π.χ. ότι «η ένεση δεν πονάει». Μην του λες ψέματα ότι δεν θα κάνει ένεση (ενώ πρέπει να κάνει) ή ότι δεν θα πονέσει, γιατί θα φανείς αναξιόπιστη. Απλώς εξήγησέ του για ποιον λόγο θα πρέπει να την κάνει, ότι θα πονέσει ελάχιστα αλλά θα είσαι κοντά του για να του κρατάς το χέρι.

Δείξε ψυχραιμία

Εάν είσαι ψύχραιμη, το παιδί σου θα νιώσει πιο χαλαρό, εάν έχεις άγχος και φοβάσαι για το πως θα αντιδράσει το σίγουρο είναι ότι θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο: άγχος και κλάματα. Αν δεν μπορείς να συγκρατηθείς προτίμησε να κάνεις πίσω και ν’ αφήσεις τον πιο ψύχραιμο γονιό να μπει στο εξεταστήριο μαζί με το παιδί.

Εικόνα
istockphoto

 

Πες του να μην κοιτάει τη βελόνα


Μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του από την άλλη ή να κλείσει τα μάτια του μέχρι το πέρας της διαδικασίας. Απασχόλησέ το με κάτι, δείξε του ένα παιχνίδι ή κάποιο αστείο βίντεο στο κινητό. Επίσης μπορείς να του τραγουδήσεις. Η μουσική λειτουργεί σαν φάρμακο για τα παιδιά.

Ζήτα του να μείνει ακίνητο για να μην πονέσει


Είναι πιο εύκολο για εκείνον που κρατάει τη βελόνα να βρει το στόχο του εύκολα και γρήγορα όταν παραμένει ακίνητο το παιδί. Ζήτα του να πάρει μία βαθιά ανάσα και να μετρήσει μέχρι το πέντε!

Διάβασε το: Κορονοϊός: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από τους Παιδίατρους

Κράτησέ το στην αγκαλιά σου

Πάρτε το παιδί αγκαλιά την ώρα της ένεσης. Η ασφάλεια που θα νιώσει μπορεί να μην εξαφανίσει εντελώς τον φόβο, τα κλάματα και τις φωνές αλλά σίγουρα θα τα μειώσει.

Η λύση του τοπικού αναισθητικού

Εφόσον ο παιδίατρος το εγκρίνει, ζήτησέ του να εφαρμόσει μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού (κρέμα, τζελ ή σπρέι), το οποίο θα μετριάσει τον πόνο. Διαφορετικά η ψύξη στο σημείο που θα γίνει η ένεση είναι μια μέθοδος που μειώνει τη διάρκεια και την ένταση του πόνου.

Απευθύνσου στον σωστό παιδίατρο

Ο παιδίατρος οφείλει να είναι υπομονετικός και κατάλληλα εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως τον φόβο της ένεσης και να βρίσκει, εάν είναι δυνατόν, εναλλακτικούς τρόπους ώστε να παρακάμπτει τη χρήση βελόνας. Κυρίως όμως πρέπει να είναι προετοιμασμένος να χειριστεί με κατάλληλο τρόπο την ψυχολογία του παιδιού χωρίς να υποτιμήσει ή να υποβαθμίσει τα συναισθήματά του. Αν ο γιατρός δεν σου επιτρέπει να συνοδεύεις το παιδί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αν προσπαθεί με τη βία να του κάνει ένεση ή εάν πιστεύεις ότι ο είναι άκαμπτος, μη επικοινωνιακός με το παιδί και δεν το βοηθά να νιώθει άνετα μαζί του αναζήτησε έναν άλλον παιδίατρο.

Εικόνα
istockphoto

 

Επιβράβευσέ το

Πες του πόσο γενναίο είναι, πόσο καλά συμπεριφέρθηκε στον γιατρό και υποσχέσου του ότι θα δεις μια ταινία στο σπίτι μαζί ή θα διαβάσεις ένα βιβλίο, όπως:  

  • Ζου το μικρό ζεβράκι 1: Επίσκεψη στον γιατρό, Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
  • Η Μιμή η Νευρική γιατρός της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Δεν φοβάμαι πια τον γιατρό, εκδόσεις Ψυχογιός
  • Οι αμυγδαλιές του Λευτέρη, Ελένη Δασκαλάκη, εκδόσεις Ψυχογιός

Ποτέ, μα ποτέ, μη χρησιμοποιείς ως μέσο απειλής τον γιατρό ή το νοσοκομείο

Πολλοί γονείς απειλούν τα παιδιά ότι αν δεν φάνε το φαγητό τους θα τα πάνε στον γιατρό ή θα μπουν στο νοσοκομείο ή θα τους κάνουν ένεση. Μη φοβίζεις το παιδί χωρίς λόγο και κυρίως μη χρησιμοποιείς ως μέσο απειλής τον γιατρό ή το νοσοκομείο. Το παιδί δεν πρέπει να συνδυάζει τα επαγγέλματα υγείας (γιατρός, οδοντογιατρός κλπ) με κάτι κακό αλλά με κάτι απαραίτητο και ωφέλιμο. Ο γιατρός πρέπει στα μάτια των παιδιών να είναι το πρόσωπο που μπορούν να εμπιστεύονται. Μιλάτε του πάντα θετικά για τον ρόλο του γιατρού ή του νοσοκομείου.

Διάβασε ακόμη: Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη;

Αγαπημένο