ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η μαγική γωνιά στο σπίτι που κατευνάζει τα ξεσπάσματα θυμού του παιδιού σας

Όλα τα βήματα για να δημιουργήσετε το σημείο στο σπίτι που θα ηρεμεί το παιδί σας και πώς όλοι οι τρόποι για να το εκμεταλλευτείτε έξυπνα.
3
'
χωνιά χαλάρωσης στο παιδικό δωμάτιο shutterstock

Αν το παιδί σας έχει άγχος, ή αν στρεσάρεται εύκολα,  ή αν είναι πολύ ευαίσθητο και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και την ένταση της καθημερινότητας, ή αν έχει ξεσπάσματα κακής συμπεριφοράς όταν ζορίζετε, τότε ξέρετε καλά πόσο δύσκολο είναι να ηρεμήσετε ένα παιδί σε αυτή την κατάσταση.

Για να βγει ένα παιδί (και ένας ενήλικας φυσικά) από μία κατάσταση συναισθηματικής έντασης δεν αρκεί να του πούμε «ηρέμησε» ή «μην αγχώνεσαι» ή να απειλήσουμε ότι θα το τιμωρήσουμε. Τίποτε από αυτά δε θα λειτουργήσει για τον απλούστατο λόγο ότι οι εγκεφαλικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη λογική και την επεξεργασία του λόγου και των εντολών έχουν κατεβάσει ρολά! Τις στιγμές της έντασης χρειάζεται να βρούμε έναν διαφορετικό, μη λεκτικό τρόπο για να προσεγγίσουμε το παιδί και να του δείξουμε πώς να ρυθμίσει το σώμα και το συναίσθημά του. Εδώ έρχεται να πάρει θέση ο χώρος της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

Διάβασε επίσης 5 φράσεις για να πεις στο παιδί σου όταν είναι στεναχωρημένο. 

Τι ακριβώς είναι ο χώρος της ηρεμίας και της χαλάρωσης;

Ο χώρος της ηρεμίας και της χαλάρωσης είναι όπως λέει και το όνομά του μια γωνιά του σπιτιού όπου το παιδί μπορεί να πάει σε μία στιγμή έντασης, θυμού, άγχους, ή άλλου έντονου συναισθήματος που χρειάζεται ρύθμιση.

Ο χώρος της ηρεμίας και της χαλάρωσης δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τη γωνιά του τάιμ-άουτ ή τη γωνιά της σκέψης, γιατί δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Ο χώρος της ηρεμίας και της χαλάρωσης είναι ένας ασφαλής τόπος, ένα μέρος όπου το παιδί επιλέγει να πάει για να αυτορυθμιστεί, να διώξει τον θυμό, τα νεύρα και τα αρνητικά συναισθήματά του, να γεμίσει μπαταρίες και να νιώσει ήρεμα και καλά.

Μπορείτε να το συζητήσετε με το παιδί σας και να βρείτε μαζί έναν τέτοιο χώρο, στο δωμάτιο του, σε μία γωνιά ενός δωματίου, κάτω από ένα μεγάλο τραπέζι ή τις σκάλες, ή μέσα σε μία μικρή παιδική σκηνούλα.

Διάβασε επίσης 5+1 τρόπους για να συνδεθείς με το παιδί σου εντός σπιτιού.

Πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε έναν χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης

Μπορείτε να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας αυτό τον δικό του, ιδιαίτερο χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης ώστε να τον χρησιμοποιεί σε διάφορες περιπτώσεις: όταν επιστρέφει κουρασμένο από το σχολείο, όταν θέλει να απομονωθεί, όταν έχει θυμώσει ή αισθάνεται να έχει νεύρα, άγχος, ή υπερένταση. Εξηγείστε στο παιδί ότι πρόκειται για έναν «σπέσιαλ» χώρο όπου μπορεί να ηρεμήσει ανενόχλητο και ξεκαθαρίστε του ότι δεν πρόκειται για τιμωρία ή κάτι ανάλογο. Η ιδέα είναι να θέλει το παιδί σας να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χώρο και να τον θεωρεί δικό του.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί πιέζεται συναισθηματικά

Να παρακολουθείτε το παιδί σας για να εντοπίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι ζορίζεται συναισθηματικά, ότι έχει «φορτώσει» και όπου να ‘ναι θα ξεσπάσει. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Κλάμα
  • Φωνές
  • Να λέει συνεχόμενα «όχι»
  • Να τρέχει πάνω κάτω
  • Να σφίγγει τις γροθιές ή τα δόντια
  • Να χτυπάει τον εαυτό του ή άλλους

Όταν δείτε αυτά τα σημάδια επιβεβαιώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας «ναι, καταλαβαίνω ότι τώρα έχεις νευριάσει πολύ» και προτείνετε στο παιδί να πάει στην ήσυχη γωνιά του. Μπορείτε να του προτείνετε να καθίσετε μαζί του και να του διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε σαπουνόφουσκες ή να του κάνετε ένα σύντομο μασάζ.

Τι να βάλετε στον χώρο της ηρεμίας και χαλάρωσης

Στην απόφαση του τι να επιλέξετε να βάλετε στη γωνιά της ηρεμίας και χαλάρωσης καθοριστικό ρόλο παίζει το γούστο του παιδιού σας και οι προτιμήσεις του. Καλό είναι να συμπεριλάβετε αντικείμενα που ξέρετε ότι το παιδί σας τα αγαπάει και το ηρεμούν. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι πράγματα που παραμένουν σε αυτή τη γωνιά, ώστε το παιδί σας να συνδέσει τη χρήση τους με την ηρεμία και τη χαλάρωση που μπορεί να πάρει σε αυτό το σημείο.

Μερικά πράγματα που μπορείτε να βάλετε στον χώρο της ηρεμίας και χαλάρωσης

  • Ένα πουφ
  • Μερικά μαξιλάρια και μία κουβερτούλα
  • Παιχνίδια που βοηθάνε στη χαλάρωση, όπως ελαστικές μπάλες του στρες ή σπίνερς
  • Ένα αγαπημένο λούτρινο ζωάκι
  • Σαπουνόφουσκες
  • Κρέμα σώματος
  • Άλλα μικροπράγματα που αγαπάει το παιδί σας και δίνουν διαφορετικές πληροφορίες στις αισθήσεις του και έτσι το βοηθάνε να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.

Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι ο χώρος αυτός θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις κάθε φορά που το παιδί σου έρχεται αντιμέτωπο με δύσκολο συναισθήματα είναι αγχωμένο, θλιμμένο ή θυμωμένο. 

Διάβασε ακόμα: Τι παθαίνεις όταν δεν εκφράζεις τον θυμό σου

Αγαπημένο