ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κι αν μείνεις ή είσαι έγκυος; Τι θα κάνεις με την διατροφική σου διαταραχή;

Ποιο είναι το ποσοστό των εγκύων που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και ποιοι οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
3
'
shutterstock

Μία σοβαρή αλήθεια σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, νευρική ανορεξία, συναισθηματική υπερφαγία είναι οι πιο γνωστές από αυτές) είναι ότι μπορεί να μείνουν καλά κρυμμένες κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά και αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας. Λόγω της χρονιότητας, η νόσος παρατείνεται καθόλα την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου μιας γυναίκας οπότε είναι πολύ πιθανό να τη «συνοδεύσει» και κατά την εγκυμοσύνη της.

Διάβασε ακόμα: Έγκυος στο κρεβάτι; Συμβουλές για σωματική και ψυχική ευεξία.

Γνωρίζεις όμως πως μπορεί να επιδράσει η νόσος  στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και της λοχείας, στη ζωή μιας γυναίκας αλλά και στην υγεία του μωρού της;

Όπως εξηγεί η  Δρ. Μαρία Τσιάκα, Ψυχολόγος– Ψυχοθεραπεύτρια - Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, ελάχιστες έρευνες έχουν διεξαχθεί για τα ποσοστά των διατροφικών διαταραχών σε εγκύους. Ο βασικός λόγος είναι η απροθυμία των εγκύων να παραδεχτούν ότι πάσχουν από διατροφική διαταραχή. Παρόλα αυτά κάποιες έρευνες αναδεικνύουν το μέγεθος της χρονιότητάς της νόσου  καθώς υπολογίζεται ότι το 5 ως το 8 % πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια άλλη έρευνα από την Νορβηγία έδειξε ότι μια στις 21 γυναίκες έπασχαν ήδη από διατροφική διαταραχή πριν μείνουν έγκυος.

Η εγκυμοσύνη συχνά δυναμιτίζει  την ένταση των συμπτωμάτων της νόσου, καθώς οι ορμονικές αλλαγές  επιβαρύνουν την διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος και η φυσιολογική αύξηση του βάρους βιώνεται ως απώλεια ελέγχου. Από την άλλη τα συχνά σχόλια των οικείων για το σώμα  πυροδοτούν έντονα συναισθήματα ανεπάρκειας και ντροπής.

Ποια είναι τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι μια έγκυος γυναίκα μπορεί να πάσχει από διατροφική διαταραχή

Συχνά τα συμπτώματα της νόσου καλύπτονται από ένα πέπλο μυστικότητας και ενοχών, πολλές συμπεριφορές και συναισθήματα αποκρύπτονται λόγω φόβου και ντροπής αλλά και κριτικής. Στην περίπτωση που η διατροφική διαταραχή είναι ενεργή , ο φόβος και η ενοχή αυξάνεται διαρκώς για τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν στο έμβρυο αλλά και την κριτική που θα δεχθούν από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό δυστυχώς οδηγεί τις ασθενείς σε μεγαλύτερη συγκάλυψη του προβλήματος που συνεπάγεται με άρνηση της νόσου ακόμα και στο ίδιο τους τον εαυτό , καθώς ερμηνεύουν τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την νόσο ως κανονικές. Η ελλιπής αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της κυοφορίας προμηνύει κάποιες  από τις παρακάτω σκέψεις ,συμπεριφορές  και συναισθήματα τα οποία χρίζουν άμεσης διερεύνησης από τον θεράπων ιατρό αλλά και το οικείο περιβάλλον της εγκύου.

Εικόνα
shutterstock
shutterstock

 

-Έντονος φόβος γύρω από την αύξηση του βάρους

-Αυξημένο άγχος στα γεύματα η αποφυγή γευμάτων

-Έντονη ενασχόληση γύρω από τις θερμίδες και τα συστατικά των τροφών

-Αποκλεισμός τροφών που εμπεριέχουν  άμυλο, ζάχαρη, λιπαρά

-Συνεχής ενασχόληση με το πόσο βάρος έχει πάρει

-Έντονη άσκηση

-Κατανάλωση ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας τροφών 

-Ηλεκτρολυτικές διαταραχές από πρόκληση εμέτων ή χρήση καθαρτικών

 

Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί

Γυναίκες με  διατροφική διαταραχή κατά την  διάρκεια της εγκυμοσύνης   κινδυνεύουν από  αποβολή , πρόωρο τοκετό , να γεννηθεί το μωρό με λιγότερο βάρος σε περιπτώσεις ανορεξίας ενώ  το μωρό μπορεί να γεννηθεί υπέρβαρο όταν η μητέρα πάσχει από βουλιμία ή αδηφαγική διαταραχή.

Επίσης είναι σημαντικό να  γνωρίζετε ότι όταν  νοσεί μια γυναίκα από διατροφική διαταραχή  δεν είναι από επιλογή αλλά γιατί έχει προσβληθεί από μια σοβαρή εγκεφαλικά προσδιοριζόμενη ψυχική ασθένεια!  Και δεν είναι ποτέ αργά να ζητήσει βοήθεια όσα χρόνια και αν νοσεί …και ίσως η  εγκυμοσύνη να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια πλήρη ανάρρωση από την διατροφική διαταραχή.

Διάβασε ακόμα: Mάθε για τη διατοφική διαταραχή AFRID.

Αγαπημένο