ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί δεν πρέπει να καθυστερούμε την επίσκεψη στο κέντρο γονιμότητας - Ο ειδικός εξηγεί

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, σχετικά με το πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να επισκεφτεί μια γυναίκα ένα κέντρο εξωσωματικής.
3
'
gonimotita

Όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την μητρότητα στις μέρες μας, με τις Ελληνίδες μάλιστα να είναι εκείνες που φαίνεται να καθυστερούν περισσότερο, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητα να τις φέρει αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα και το ενδεχόμενο να δυσκολευτούν να αποκτήσουν μωρό. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική, λύνει όλες μας τις απορίες.

Οι γυναίκες σήμερα νιώθουμε κατά κάποιον τρόπο καλυμμένες να αναβάλουμε την εγκυμοσύνη, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και οι ειδικοί της εξωσωματικής για να βοηθήσουν, αν χρειαστεί... Τι έχετε να πείτε πάνω σ’ αυτό;

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να καθυστερούν και να αναβάλλουν την τεκνοποίηση όταν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο, γιατί ο χρόνος που περνά δεν είναι σύμμαχος. Δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να είναι όλα στη ζωή τέλεια για να έρθει ένα παιδί στον κόσμο. Επίσης, είναι σημαντικό να μην χάνουν χρόνο. Όταν προσπαθούν να συλλάβουν έχοντας επαφές χωρίς προφυλάξεις και δεν έχουν συλλάβει μέσα σε ένα χρόνο μέχρι την ηλικία των 35, θα πρέπει να επισκεφτούν τον ειδικό. Μετά τα 36, το διάστημα αναμονής είναι μικρότερο – έξι μήνες. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένουν ούτε ένα μήνα παραπάνω. Ακόμα όμως και στις γυναίκες που τελικά κάνουν εξωσωματική κι εκεί η ηλικία παίζει ρόλο και είναι συνυφασμένη με το αποτέλεσμα. Όσο πιο μεγάλη είναι μια γυναίκα σε ηλικία, τόσο μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας.


Κι αν δεν έχει βρει ακόμα τον κατάλληλο υποψήφιο πατέρα η γυναίκα;

Τότε θα πρέπει να φροντίσει να καταψύξει τα ωάριά της πριν την ηλικία των 37, πράγμα που θα αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσει το βιολογικό της παιδί όταν βρει τον κατάλληλο για πατέρα. Φυσικά υπάρχει και η ομάδα γυναικών, συνήθως άνω των 40, που αποφασίζει να αποκτήσει παιδί χωρίς πατέρα, χρησιμοποιώντας σπέρμα δότη. Πρόκειται για έναν αυξανόμενο αριθμό γυναικών παγκοσμίως στις δυτικές κοινωνίες και στην Ελλάδα. 

Είναι λάθος δηλαδή η σύσταση «περίμενε» ή «μην αγχώνεσαι», που συνήθως δίνει ο περίγυρος;

Το στρες μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, όταν η σύλληψη καθυστερεί, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τη διερεύνηση πιθανών προβλημάτων που μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα και να μην χάνεται χρόνος.

Όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία της γυναίκας, τόσο πιο πιθανό είναι να  χρειαστεί να καταφύγει σε ωάριο δότριας;

Περίπου ένα 30% των γυναικών χρειάζεται να καταφύγουν στη λύση του δανεικού ωαρίου, οι περισσότερες από αυτές είναι γυναίκες άνω των 40. Με το ωάριο δότριας αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει μητέρα μια γυναίκα άνω των 40, αφού στην ουσία είναι σαν να συλλαμβάνει με βάση την βιολογική ηλικία της δότριας που μπορεί να είναι μια γυναίκα για παράδειγμα 25 χρόνων. 

Όμως, αν είναι να καταφύγει μια γυναίκα στη λύση του δανεικού ωαρίου, γιατί να μην υιοθετήσει ένα παιδί;

Γιατί στην Ελλάδα μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει ένα ζευγάρι να υιοθετήσει παιδί, αφού όπως γνωρίζουμε, η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.  Πέρα όμως από αυτό,  καταφεύγοντας στη λύση της γονιμοποίησης με ωάριο δότριας ή σπερματοζωάριο δότη, όταν χρειάζεται, η γυναίκα μπορεί να ζήσει τη χαρά και την υπέροχη εμπειρία της εγκυμοσύνης και το δέσιμο που αυτή εξασφαλίζει από την πρώτη στιγμή που θα νιώσει το μωρό στην κοιλιά της.

Έχω ακούσει για κάποιες περιπτώσεις γυναικών που έχουν κάνει παιδί με εξωσωματική, όμως μετά συλλαμβάνουν φυσιολογικά. Είναι δυνατό κάτι τέτοιο;

Πράγματι, μπορεί να συμβεί, αλλά σε μικρό ποσοστό. Συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη που επιτυγχάνεται χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να θεραπεύσει κάποιο πρόβλημα, π.χ. μια ενδομητρίωση που εμπόδιζε την γυναίκα να μείνει έγκυος ή να φέρει ισορροπία στις ορμόνες, οπότε το αναπαραγωγικό σύστημα ξεμπλοκάρεται κι έτσι πιθανόν η γυναίκα να συλλάβει αργότερα μόνη της. Το πιθανότερο είναι όμως ότι δεν θα τα κατάφερνε ποτέ αν δεν είχε προηγηθεί η διαδικασία της εξωσωματικής.

Αγαπημένο