ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τρέξιμο: Όλα τα μυστικά για να κάψεις μόνο λίπος

Δες τα αναλυτικά!
06.02.2021
3
'
γυναίκα κάνει τρέξιμο για να κάψει λίπος

Αν βρίσκεσαι σε δίαιτα ή θέλεις να χάσεις λίπος πρέπει να αναρωτηθείς τι τύπο άσκησης είναι καλύτερο να ακολουθήσεις για να πετύχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το τρέξιμο που αποδεδειγμένα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για σωματική άσκηση ανεξαρτήτως ηλικίας. Η personal trainer Christine Many Luff , αναφέρει πως “το τρέξιμο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψεις λίπος σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.Ο αριθμός των θερμίδων που καίτε ενώ τρέχετε θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας, τον ρυθμό σας και τη διάρκεια του τρεξίματος”

Είναι καλύτερα να τρέχω με άδειο στομάχι για να ενισχύσω το κάψιμο λίπους ή καλύτερα να κάνω jogging  με σταθερό ρυθμό;. Τα παραπάνω είναι ένα μόνο από τα ερωτήματα που μπορεί να έχεις και θα απαντηθούν στη συνέχεια. 

Τι είναι το κάψιμο λίπους στην πραγματικότητα;

Η καύση λίπους αναφέρεται στην ικανότητα του σώματός μας να οξειδώνει ή να καίει λίπος και να το  χρησιμοποιεί  ως καύσιμο αντί για υδατάνθρακες. Αυτή είναι μια αερόβια διαδικασία - το λίπος διασπάται με τη βοήθεια του οξυγόνου. Σε γενικές γραμμές, περισσότερο λίπος καίγεται κατά τη διάρκεια αερόβιων δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, τρέξιμο ή ποδηλασία. Ωστόσο, το τρέξιμο έχει πάρα πολλά οφέλη και καλό είναι να το προτιμήσεις, ανεξάρτητα από το αν θέλεις να κάψεις λίπος ή αν χρησιμοποιείς το τρέξιμο με σκοπό το αδυνάτισμα.

Πότε καίμε λίπος;

Το σώμα χρησιμοποιεί τόσο τα λιπαρά όσο και τα αποθέματα υδατανθράκων ως καύσιμο σε όλα τα είδη δραστηριοτήτων. Ωστόσο, το ποσοστό ενέργειας που προέρχεται από λίπος μπορεί να είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο ανάλογα με τον τύπο δραστηριότητας.

Στην ουσία η καύση λίπους γίνεται  τόσο κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης, όσο και κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων δραστηριοτήτων - όσο μεγαλύτερη είναι η δραστηριότητα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του καμένου λίπους.

Πως να κάψω περισσότερο λίπος τρέχοντας και ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για τρέξιμο με σκοπό το κάψιμο λίπους; 

Ιδανικά, καις λίπος όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου τρέχοντας παράλληλα μπορείς και  να συζητάς. Τότε το λίπος γίνεται η κύρια πηγή καυσίμου.Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός θα πρέπει να είναι ένας ρυθμός που θεωρητικά θα μπορούσατε να διατηρήσετε για έως και 8 ώρες, δηλαδή αργός!

Πόσο πρέπει να τρέχεις για να χάσεις κιλά και πόση ώρα τρέξιμο πρέπει να κάνεις τη μέρα;

Μια αργή, χαμηλής έντασης διαδρομή χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος για καύσιμο, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κάψει πολλές θερμίδες συνολικά. Γι 'αυτό συνιστάται να τρέχεις περισσότερο από 30 λεπτά όταν τρέχεις  σε χαμηλή ένταση. Ωστόσο, μια ταχύτερη, υψηλή ένταση μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Και ακόμη και αν το  ποσοστό αυτών των θερμίδων που  προέρχεται από λίπος είναι μικρό,  μπορεί ακόμα να αυξήσει σημαντικά την απώλεια βάρους σας!

Επιπλέον, το σώμα μας συνεχίζει να καίει λίπος για δύο έως τρεις ώρες μετά την άσκηση. Εάν εκτός από τη γυμναστική θέλετε να χάσετε κιλά ένα καλό tip μετά την προπόνηση είναι η κατανάλωση υγρών και λίγο παραπάνω ποσότητα πρωτεϊνης.

Υψηλής έντασης τρέξιμο και λίπος

Η προπόνηση υψηλής έντασης ωθεί τον καρδιακό μας ρυθμό μέχρι να φτάσουμε στην αναερόβια ζώνη. Κατά τη διάρκεια των υψηλών εντάσεων, το ποσοστό του καμένου λίπους είναι χαμηλότερο επειδή το σώμα μας καταφεύγει στα αποθέματα υδατανθράκων.Ωστόσο, λόγω της έντονης άσκησης, η συνολική κατανάλωση θερμίδων είναι υψηλότερη. Καίμε περισσότερες θερμίδες λόγω της σκληρής μυϊκής εργασίας που γίνεται κατά το τρέξιμο.Το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για ανάκαμψη, καίγοντας έτσι ακόμη περισσότερες θερμίδες.

Τρέξιμο με άδειο στομάχι

Εαν αισθάνεσαι καλά το πρωί και πιστεύεις πως έχεις αντοχές και δύναμη για πρωινό τρέξιμο, τότε ναι μπορείς να τρέξεις πριν το πρώτο σου γεύμα και να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου. Θυμήσου όμως, πως με άδειο στομάχι δεν κάνει να τρέχεις ούτε πολύ έντονα και μέχρι σαράντα λεπτά max, καθώς και με μία μέτρια κατανάλωση οξυγόνου στο 50-60%. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί αν συνηθίζεις να κάνεις το τρέξιμό σου με άδειο στομάχι και δεν θα έπρεπε να μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απώλεια βάρους σου και το κάψιμο του λίπους είναι η σωστή διατροφή και ο καλός, ποιοτικός ύπνος. Σε κάθε περίπτωση, θα δεις αλλαγή στο σώμα σου με το τρέξιμο, το οποίο έχει μόνο θετικά στοιχεία να σου προσφέρει, επομένως μην το αναβάλλεις άλλο. Βάλε τα αθλητικά σου και ξεκίνα από σήμερα!

Αγαπημένο