ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το τραγούδι που σε κάνει να περπατάς περισσότερο σύμφωνα με έρευνα

Ένας ακόμα σοβαρός λόγος ν' ακούς μουσική, όταν περπατάς.
3
'
Η μουσική κάνει το περπάτημα πιο ευχάριστο shutterstock

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η μουσική προάγει θετικά συναισθήματα. Ένα τραγούδι μπορεί να μας κάνει χαρούμενους, λυπημένους  ή να μας παρακινήσει να χορέψουμε, να τρέξουμε, να ανεβούμε λόφους και βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς φοράμε ακουστικά όταν πάμε για τρέξιμο.

Διάβασε επίσης: Γιατί είναι ωφέλιμο να περπατάς έξω.

Μια συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychology of sport and Exercise, είχε όμως πιο εστιασμένη προσέγγιση.

Ο συγγραφείς της μελέτης, ο Marcello Bigliassi, από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνάδελφοί του, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας  (EEG),  παρακολουθώντας την ανταπόκριση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, όταν άκουγαν ένα συγκεκριμένο τραγούδι την ώρα που περπατούσαν. Ποιο όμως ήταν αυτό το τραγούδι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πώς χωρίστηκαν οι ομάδες των συμμετεχόντων στην έρευνα

Οι επικεφαλής της έρευνας χρησιμοποίησαν το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να αξιολογήσουν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος την ώρα που το άτομο ασκείται σε εξωτερικό χώρο α) χωρίς κανένα ακουστικό ερέθισμα, β) ακούγοντας ένα podcast από το TED talk, γ) ακούγοντας μουσική. Η μουσική και το podcast επηρέασε τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σύγκριση με κανένα ακουστικό ερέθισμα. Η μουσική όμως περισσότερο από ότι το podcast. 

Ποιο τραγούδι επέλεξαν οι επιστήμονες;

Το "Happy", του Pharrell Williams. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακρόαση του συγκεκριμένου τραγουδιού οδήγησε σε αύξηση της απόλαυσης κατά 28% κατά τη διάρκεια του περπατήματος, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε ακουστικό ερέθισμα. Η απόλαυση ήταν επίσης 13% υψηλότερη για εκείνους που άκουγαν μουσική, σε σύγκριση με όσους άκουσαν το podcast. 

Αυτές οι επιδράσεις συσχετίστηκαν με την αύξηση των κυμάτων βήτα στις μετωπικές του εγκεφαλικού φλοιού, ανέφερει η ομάδα. «Δείξαμε ότι η μουσική έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα βήτα κύματα και να προκαλέσει θετικά συναισθήματα που κάνουν πιο ευχάριστο το περπάτημα. Και φυσΙκά γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο ευχάριστα νιώθουμε την ώρα που κάνουμε κάτι τόσο πιο πιθανό είναι να εντείνουμε τη διάρκειά του. Αυτό μπορεί να ισχύει και κατά τη διάρκεια άλλων μορφών άσκησης», εξηγεί ο Marcelo Bigliassi.

Διάβασε επίσης: Ποια μουσική σε κάνει να γυμνάζεσαι αποδοτικότερα. 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το εύρημα της έρευνας

Επειδή σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει η γυμναστική - που όμως είναι απαραίτητη για υγεία και ευεξία. Είναι δύσκολο όμως να μη σου αρέσει η μουσική. Συνδυάζοντας κάτι εύκολο όπως το περπάτημα και τα αγαπημένα σου τραγούδια είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου, ακόμα κι αν δεν είσαι σπουδαίος fan. Μπορείς φυσικά να ακούσεις και το «Ηappy”, καθώς είναι πραγματικά ένα τραγούδι που θα σε κάνει να νιώσεις χαρά. Φυσικά, αν περπατάς έξω στον δρόμο και φοράς ακουστικά, είναι σκόπιμο να επιλέξεις ένα ασφαλή μέρος για να περπατήσεις, δεδομένου ότι ακούγοντας μουσική δεν ακούς άλλους κινδύνους όπως για παράδειγμα στα αυτοκίνητα. 

Προσωπικά, μου φαίνεται αδιανόητο να γυμναστώ χωρίς να ακούω μουσική. Τα ακουστικά μου με συντροφεύουν πάντα κατά τη διάρκεια της άσκησης, δίνοντας μια άλλη «νότα» στην προπόνηση, είτε σε ρυθμούς pop, rock, trap και πολλά άλλα. Οπότε, δώσε και εσύ «ρυθμό» στην προπόνησή σου με τη μουσική της επιλογής σου, και ίσως βρεις ένα καινούριο κίνητρο για να γυμναστείς!

Διάβασε ακόμα: Γιατί χρειάζεσαι τα 5λεπτα διαλείμματα κίνησης περισσότερο από ποτέ και Κάνε μια θετική αλλαγή ξεκινώντας Padel Tennis.

 

 

Αγαπημένο