ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα οφέλη του Pilates στα άτομα με αυτισμό

Tο pilates προσφέρει αύξηση της λειτουργικότητας και της επικοινωνίας µε το περιβάλλον, καθώς και αύξηση της θετικής συµπεριφοράς των ατόµων με αυτισμό.
4
'

Ο αυτισµός είναι µια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτοµο, δυσκολεύεται να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει  και  αισθάνεται με  αποτέλεσµα να έχει προβλήµατα στην επικοινωνία, στην κοινωνική επαφή, στις διαπροσωπικές  του σχέσεις και στη συµπεριφορά.

Φαντάζει πολύ δύσκολη η εφαρµογή προγραµµάτων άσκησης σε άτοµα µε αυτισµό, λόγω των ιδιαίτερων επικοινωνιακών διαταραχών και αρνητικών µορφών συµπεριφοράς, που επιφέρει το σύνδροµο. Ωστόσο φαίνεται ότι το pilates προσφέρει αύξηση της λειτουργικότητας και της επικοινωνίας µε το περιβάλλον, καθώς και αύξηση της θετικής συµπεριφοράς των ατόµων αυτών.

Τα οφέλη του Pilates στα άτομα με αυτισμό

Το pilates βοηθάει στην ψυχοσωµατική ανάπτυξη του ατόµου,  στη διατήρηση και ανάπτυξη της φυσικής και πνευµατικής υγείας, στην απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων και ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων και στην κοινωνικοποίηση του.

Το άτομο με αυτισμό  αποκτά την εικόνα του εαυτού του και µαθαίνει να ξεχωρίζει έννοιες όπως δεξιά-αριστερά, εµπρός-πίσω, πάνω-κάτω, ψηλά - χαµηλά , επίσης το pilates  βοηθάει στην  ανάπτυξη των αντιληπτικοκινητικών δεξιοτήτων (κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη), σωµατογνωσία, συντονισµό, ισορροπία, ανάπτυξη φυσικής κατάστασης και  των φυσικών ικανοτήτων , της αυτοεκτίµησης, της δηµιουργικότητας, καθώς και την υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Συµβάλλει στην ανεξαρτητοποίηση του ατόµου από την οικογένεια του από την ίδια του την αναπηρία, εφόσον το εφοδιάζει µε ικανότητες φυσικές και κινητικές που το καθιστούν ικανό να αυτοεξυπηρετηθεί ή ακόµη και να εργαστεί.

Το pilates επίσης βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, τη µυϊκή δύναµη, την αντοχή, την ευκαµψία και την ανάπτυξη της ευλυγισίας ενώ βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη µνήµη και τη συνεργεία των κινήσεων καθώς και τη διάθεση, µειώνει το άγχος και αυξάνει την αυτοεκτίµηση και την αυτοπεποίθηση.

Η σημασία της θεραπευτικής μπάλας

Η χρήση της θεραπευτικής µπάλας είναι ένα από τα βασικά όργανα του pilates, βελτιώνει την ισορροπία του παιδιού µε αυτισµό, όταν κάθεται πάνω στην μπάλα αναγκαστικά κινείται προκειμένου να ισορροπήσει έτσι ενστικτωδώς χρησιμοποιεί βασικές μυικές ομάδες.

Η σημασία της άσκησης στα άτομα με αυτισμό

Τέλος είναι πολύ σηµαντικό από τη µικρή τους ηλικία τα άτομα με αυτισμό να έχουν ξεχωριστές εµπειρίες που στηρίζουν την αλληλεπίδραση και τη βελτίωση της συµπεριφοράς τους, τις σωματικές τους ικανότητες  και την ψυχική ευεξία. Ένα παιδί που είναι χαρούµενο είναι και πιο ήρεµο και πιο συγκεντρωµένο γι ’αυτό λοιπόν τονίζεται η ευεργετική επίδραση της άσκησης στους ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού . Η άσκηση λοιπόν και συγκεκριμένα το pilates είναι μια μορφή άσκησης που μόνο βελτίωση θα επιφέρει στην ζωή ενός ατόμου με αυτισμό. Η  ζωή είναι ωραία και αξίζει να τη ζεις µε χαμόγελα και το pilates βοηθάει στην ψυχική και σωματική υγεία,  ειδικά όταν η ζωή για κάποιους  είναι ιδιαίτερη!