ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Powerlifting: Στην υπηρεσία της θηλυκότητας των γυναικών

Είναι πλέον φανερό ότι καταρρίπτεται ο μύθος ότι η προπόνηση αντιστάσεων αυξάνει τον όγκο και το βάρος των γυναικών.
3
'
Powerlifting TROMARAS SPORTS CLUB / Μάκης Τζανής

Τα αθλήματα δύναμης λανθασμένα έχουν χαρακτηριστεί ανδροκρατούμενα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα υπάρχουν αρκετές αναφορές γυναικών οι οποίες επιδίδονταν σε άθλους με κριτήριο τη δύναμη. Σήμερα συναντάμε πολλές γυναίκες να αγωνίζονται στο bodybuilding, στην ολυμπιακή άρση βαρών και στο powerlifting.

Το powerlifting είναι ένα άθλημα το οποίο ξεκίνησε περίπου το 1950 στην Αμερική και είναι η εξέλιξη του αθλήματος odd lift. Αποτελείται από τρεις κινήσεις με ελεύθερα βάρη, το βαθύ κάθισμα, τις πιέσεις σε οριζόντιο πάγκο και τις άρσεις θανάτου. Οι αθλητές έχουν τρεις προσπάθειες ώστε να επιτύχουν μέγιστα κιλά για μία επανάληψη.

Στη λίστα του American College of Sports Medicine με τα fitness trends για το 2021 συναντάμε την προπόνηση αντιστάσεων με ελεύθερα βάρη. Είναι πλέον φανερό ότι καταρρίπτεται ο μύθος ότι η προπόνηση αντιστάσεων αυξάνει τον όγκο και το βάρος των γυναικών. Το 1998 οι Ebben και Jensen δημοσίευσαν στο The Physician and Sportsmedicine ότι στους κύριους περιοριστικούς παράγοντες στη μυϊκή ανάπτυξη των γυναικών είναι η μειωμένη συγκέντρωση ανδρογόνων και κυρίως τεστοστερόνης. Συνήθως οι γυναίκες με γενετική προδιάθεση για υπερτροφία, που συμμετέχουν σε προπόνηση υψηλής έντασης και όγκου, θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση στην περιφέρεια των άκρων.

Εικόνα
powerlifting
TROMARAS SPORTS CLUB / Μάκης Τζανής

 

Έρευνα των Susan Jackson και Herbert Marsh στο Journal of Sport and Exercise Psychology διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των γυναικών που συμμετέχουν στον αθλητισμό και τριών ψυχολογικών δομών που αφορούν την αυτοαντίληψη. Το δείγμα που επιλέχθηκε ήταν 30 αθλήτριες του powerlifting, 46 αθλήτριες, μαθήτριες λυκείου και 46 μαθήτριες λυκείου που δεν αθλούνταν. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό έχει θετικά οφέλη, χωρίς να στερεί στοιχεία της θηλυκότητας τους.

Βάση των Cornelius, Hagemann και Jackson στο Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων είναι σημαντικός παράγοντας στις αθλητικές δραστηριότητες διότι η καλή ευκαμψία είναι σημαντική προϋπόθεση για πολύ καλές επιδόσεις στον αθλητισμό και σημαντική παράμετρος πρόληψης τραυματισμών των αρθρώσεων και των μυών. Έρευνα των Spence, Helms και McGuigan στο Journal of Strength and Conditioning Research, διερεύνησε το εύρος κίνησης σε Νεοζηλανδές αθλήτριες του powerlifting. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι το powerlifting δεν επηρεάζει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων του ώμου, των ισχίων και των γονάτων των αθλητριών σε σχέση με τις γυναίκες που ασκούνται για αναψυχή.

Πρόσφατη έρευνα του Dragan Radovanović και των συνεργατών του στο Echocardiography, το 2020, συνέκρινε την καρδιακή δομή και λειτουργία μεταξύ αθλητριών του powerlifting, αθλητριών του fitness και γυναικών που έχουν επιλέξει ένα πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα έδειξαν η αναδιαμόρφωση της δομή της καρδιάς στις αθλήτριες, ως απάντηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, είναι φυσιολογική και δεν επηρεάζει τη λειτουργία της, παθολογικά.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Γιατί η ξεκούραση είναι το ίδιο σημαντική με την άσκηση

Εικόνα
powerlifting
TROMARAS SPORTS CLUB / Μάκης Τζανής

 

Με βάση τον οργανισμό Mayo Clinic, οι λευκές γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Η οστεοπόρωση είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα των οστών, κατά το οποίο μειώνεται η πυκνότητα και η ποιότητα της οστικής μάζας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καταγμάτων. Περιπτωσιολογική μελέτη διερεύνησε την οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας, της σπονδυλικής στήλης, των μηριαίων οστών και του συνόλου του σώματος  σε δύο ελίτ αθλήτριες του powerlifting. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research από τους Walters Peter, Jezequel Joel και Grove Mary, το 2012. Το δείγμα ήταν δύο γυναίκες ηλικίας 48 και 54 ετών. Η 48 χρονών αθλήτρια σημείωσε σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με το φύλο και την ηλικία της, με βάση τις νόρμες της οστικής πυκνότητας. Επιπροσθέτως, η 54 χρονών αθλήτρια σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει αναφερθεί ποτέ στη βιβλιογραφία, για καυκάσια γυναίκα αυτής της ηλικίας.

Καθώς το powerlifting αποτελεί αγώνισμα μέγιστης δύναμης, μελέτες που σχετίζονται με την προπόνηση δύναμης των γυναικών, ενδεχομένως να μπορούν να υποστηρίξουν την υπάρχουσα βιβλιογραφία του αθλήματος. Έρευνα των Christine Ahmed, Wanda Hilton και Keenan Pituch στο έγκριτο Journal of Strength and Conditioning Research, αποδεικνύει ότι μετά από παρέμβαση πρωτοκόλλου δύναμης, οι γυναίκες ένιωσαν πιο υγιείς και σε καλύτερη «φόρμα», η εικόνα που είχαν για το σώμα τους είχε βελτιωθεί, καθώς και η διάθεση τους.

Εικόνα
powerlifting
TROMARAS SPORTS CLUB / Μάκης Τζανής

 

Έρευνα των Holloway  και Baechle το 1990, στο Sports Medicine, καταλύει πολλούς μύθους σχετικά με την προπόνηση δύναμης των γυναικών. Αναφέρει ότι ο μυϊκός ιστός των γυναικών παρουσιάζει ομοιότητες με τον αντρικό, στην παραγωγή ισχύος. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες πρέπει να προπονούνται διαφορετικά από τους άνδρες και τα προπονητικά πλάνα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα για το κάθε άτομο. Συμπληρώνει ότι η προπόνηση δύναμης προσφέρει ευεργετικές αλλαγές στα οστά, το σωματικό λίπος και την αυτοαντίληψη των γυναικών.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι η γυναίκα πρωταγωνιστεί και στα δυναμικά αθλήματα και αυτό αποδεικνύεται από πληθώρα ερευνών που μελετούν τη σχέση της με αυτά. Η προπόνηση με ελεύθερα βάρη και συγκεκριμένα το powerlifting, δεν ενισχύει το μύθο περί ανδροποίησης των γυναικών. Αντιθέτως, είναι άθλημα το οποίο ενισχύει τη θηλυκότητα της γυναίκας. Ακόμα, αυξάνει το μεταβολισμό, σταθεροποιεί την απώλεια οστικής μάζας και δεν επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία της καρδίας και την ευλυγισία.

Δες και αυτό: Πώς και γιατί η άσκηση ωφελεί στην ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών

Αγαπημένο