ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουραστείς είναι η γυμναστική

Γιατί να πεις ναι στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά κι όχι στο καναπέ
3
'
gumnasou

Μπορεί το πράγμα που σκέφτεσαι γυρνώντας από τη δουλειά είναι να λιώσεις στον καναπέ σου βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά. Αυτό που δεν υποψιάζεσαι είναι ότι η άσκηση καταπολεμά την κόπωση και αυξάνει την ενέργειά σου  και για αυτό θα πρέπει να γίνει η πρώτη σου επιλογή… ξεκούρασης. 

Είναι αρκετά συνηθισμένο επιστρέφοντας από τη δουλειά να νιώθεις τόσο άδειες τις μπαταρίες σου που να μην μπορείς να φανταστείς τίποτα καλύτερο από το να βουλιάξεις στον καναπέ μέχρι την ώρα που θα αποσυρθείς στο κρεβάτι. Κι όμως. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις. Στην πραγματικότητα  μια βόλτα μπορεί να είναι καλύτερη από ένα υπνάκο για την ενίσχυση της ενέργειας και την καταπολέμηση της κούρασης. Ή ακόμα καλύτερα μια επίσκεψη στο γυμναστήριο για να ασκηθείς.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμα και στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με συμπτώματα κόπωσης. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας με την τακτική άσκηση μπορεί να αποδώσει με μια αύξησης της ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Τι λένε οι ειδικοί 

"Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι κουράζονται, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να ασκηθούν", λέει ο ερευνητής Patrick O'Connor, PhD, σε ένα δελτίο τύπου. "Αν όμως είστε σωματικά αδρανείς και κουρασμένοι, θα βοηθήσει να γίνεταιλίγο πιο δραστήριοι", λέει ο O'Connor, συν-διευθυντής του εργαστηρίου ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γεωργίας στην Αθήνα.

"Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι ψάχνουν πάντα για το επόμενο αθλητικό ποτό, μια ενεργειακή μπάρα ή ένα φλιτζάνι καφέ που θα τους δώσει την πρόσθετη ενέργεια για να περάσουν την ημέρα τους", λέει ο ερευνητής Tim Puetz, PhD, επίσης της UGA. "Κι όμως αυτό που χρειάζεται είναι ένα κίνητρο για να βάλουν τα αθλητικά τους και να βγουν έξω να κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα κάθε πρωί. Αυτό  μπορεί να του εξασφαλίζει αυτή τη σπίθα της ενέργειας που όλοι αναζητούν".

Η άσκηση ενισχύει την ενέργεια

energeia

Παρόλο που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή και ξεκινούν τακτικά προγράμματα άσκησης εμφανίζουν αύξηση των ενεργειακών επιπέδων, οι ερευνητές λένε ότι πολύ λίγες μελέτες έχουν ποσοτικοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα.

Σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, οι ερευνητές ανέλυσαν 70 μελέτες συσχετίζοντας μ την άσκηση και την κόπωση. Στην έρευνα συμμετείχαν 6.800 άτομα.

Περισσότερο από το 90% των μελετών έδειξε το ίδιο πράγμα: Όσοι έκαναν καθιστική ζωή και συμμετείχαν σε ένα που ένα κανονικό πρόγραμμα άσκησης ανέφεραν βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και λιγότερη κόπωση σε σχέση με όσους δεν ασκήθηκαν καθόλου. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική άσκηση αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την κόπωση. Το αξιοσημείωτο της έρευνας ήταν ότι δεν μελετήθηκαν μόνο υγιείς ενήλικες. Μελετήθηκαν και ασθενείς με καρκίνο, και  άτομα με χρόνιες παθήσεις συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Διαπιστώθηκε ότι κι εκείνοι επωφελήθηκε από την άσκηση σε ότι αφορά την μείωση του αισθήματος κόπωσης. 


 

Αγαπημένο