ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ύπνος και άσκηση: Πώς η γυμναστική βοηθάει στην ποιότητα του ύπνου σου;

Τι λέει η Charlene Gamaldo, MD, ιατρική διευθύντρια του Johns Hopkins Center for Sleep.
18.08.2021
2
'
ipnos-kai-askisi

Η άσκηση είναι ιδανική για το σώμα και το μυαλό, ενώ μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλά. «Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση, στην πραγματικότητα, βοηθά να κοιμηθεί κάποιος πιο γρήγορα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου», λέει η Charlene Gamaldo, MD, ιατρική διευθύντρια του Johns Hopkins Center for Sleep στο Γενικό Νοσοκομείο Howard County. Η μέτρια αερόβια άσκηση αυξάνει την διάρκεια του βαθύ ύπνου, όπου ο εγκέφαλος και το σώμα έχουν την ευκαιρία να αναζωογονηθούν. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσής σας και να αποσυμπιέσει το μυαλό πράγμα που επίσης βοηθά στην έλευση του ύπνου.

Ποια άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, η άσκηση με αντιστάσεις βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου των ασκουμένων. Οι άνθρωποι λοιπόν που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ασκηθούν το βράδυ, μπορούν να κάνουν ελεύθερα την προπόνησή τους - ιδανικά τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσουν - κι αυτό επειδή η άσκηση όχι μόνο δεν επηρεάζει τον ύπνο, αλλά φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται γρηγορότερα και να περνούν περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο.

Διάβασε επίσης: Μήπως ο ύπνος σου αγνοείται; Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις

Πόση άσκηση είναι αρκετή

150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα αρκούν για μια σημαντική μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της αϋπνίας, αλλά και για την αύξηση της διάθεσης.

Άσκηση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια ποικιλία από ψυχολογικά οφέλη ύστερα από άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Οι συμμετέχοντες μετά την άσκηση είχαν καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια και λιγότερο άγχος. Η σωματική άσκηση σε φυσικό περιβάλλον μπορεί επίσης να είναι μια φυσική πρόκληση, καθιστώντας το σώμα σας πιο σκληρό και φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, περπατάτε, πεζοπορείτε ή τρέχετε σε φυσικό έδαφος, το οποίο μπορεί να ποικίλει σε ομαλότητα και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια απ’ ότι σε μια επίπεδη επιφάνεια, όπως ένας διάδρομος. Υπάρχουν επίσης οφέλη από την κοινωνική αλληλεπίδραση της άσκησης έξω με έναν φίλο ή σε μια ομάδα - η απόλαυση που αισθάνεστε καθιστά πιο πιθανό ότι θα σχεδιάσετε περισσότερες υπαίθριες προπονήσεις. Εάν έχετε παιδιά, ασκηθείτε μαζί τους για να τους δείξετε ότι οι αθλητικές δραστηριότητες είναι διασκεδαστικές. Οι οικογενειακές πεζοπορίες και οι εκδρομές είναι εξαιρετικές.

Διάβασε επίσης: 10 βήματα για να κάνεις την άσκηση τρόπο ζωής

Αγαπημένο