ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε οι κράμπες κατά το βάδισμα υποδηλώνουν κάτι το ανησυχητικό για την υγεία μας;

Μάθετε την πιθανή αιτία και τις λύσεις των ειδικών!
10.03.2022
2
'
Πότε οι κράμπες κατά το βάδισμα υποδηλώνουν κάτι το ανησυχητικό για την υγεία μας; Κράμπες

Οι κράμπες εμφανίζονται συχνά κατά την άσκηση, αλλά χωρίς να προμηνύουν κάτι το ανησυχητικό.

Ωστόσο, αν αισθάνεστε έντονο πόνο ξαφνικά και οι κράμπες εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης της περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια χρόνια νόσος, κατά την οποία συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες προς τα πόδια. Αυτή η συσσώρευση συνήθως συμβαίνει σταδιακά. Ενώ, εάν αφεθεί και προχωρήσει, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες και επηρεάζει περίπου το 10% των ατόμων 60-70 ετών.

Μάθετε επίσηςΤρόποι για προστατευτείτε από το κρύο στις εξωτερικές σας προπονήσεις

Εικόνα
κραμπες

 

Αρχικά, τα άτομα που πάσχουν από την περιφερική αρτηριακή νόσο δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την άμεση διάγνωση.

Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται σταδιακά είναι ο πόνος σε γάμπες, μηρούς ή πέλματα κατά τη βάδιση, ενώ ο πόνος παύει μόλις σταματήσετε την άσκηση. Επιπλέον, μπορεί να αισθάνεστε σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία στο μέλος που να μοιάζει με κράμπα. 

Η αιτία είναι η κακή αιμάτωση της περιοχής, που δεν επιτρέπει τη σωστή οξυγόνωση, αλλά και την διείσδυση των θρεπτικών συστατικών.

Σε ένα επόμενο στάδιο, τα άτομα που πάσχουν από την περιφερική αρτηριακή νόσο, αισθάνονται μούδιασμα και αδυναμία της επούλωσης των πληγών στα πόδια.

Επομένως, αν οι κράμπες είναι ένα συχνό πρόβλημα στην καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Οι λύσεις που προτείνονται σχετίζονται με αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, αλλά και φαρμακευτικές αγωγές ή διαδικασίες για τη διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών.

Ενώ, παράγοντες που επιβαρύνουν την περιφερική αρτηριακή νόσο είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, το υψηλό σάκχαρο αίματος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Δείτε ακόμη: Τι γυμναστική να επιλέξεις για να έχεις καλύτερο ύπνο

Αγαπημένο