ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι δυναμικές Ελληνίδες αθλήτριες που θα μας εκπροσωπήσουν

Οι 13 Ελληνίδες αθλήτριες που θέλουν να γράψουν ιστορία!
5
'
Οι Ελληνίδες αθλήτριες που θα μας εκπροσωπήσουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2020/2021 ξεκίνησαν με μία λιτή, αλλά συγκινητική τελετή έναρξης στο Τόκιο, προκαλώντας δέος και περηφάνια τόσο στους αθλητές, όσο και στους θεατές. Να θυμίσουμε πως η διοργάνωση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου και σε αυτή θα λάβουν μέρος 44 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, καθώς και 4 συνοδοί αθλητές, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα. Ποιες είναι όμως οι δυναμικές Ελληνίδες αθλήτριες που θα μας εκπροσωπήσουν; 

Διάβασε και αυτό: Ολυμπιακοί Αγώνες: "Χρυσός" ο Τεντόγλου – "Χάλκινος" ο Πετρούνιας ανεβάζουν ψηλά την ελληνική σημαία

Οι 13 Ελληνίδες αθλήτριες που θα παλέψουν για το χρυσό 

Μαρία Τσάκωνα

Η Μαρία Τσάκωνα θα αγωνιστεί στα 100 μ. πρόσθιο και στη σκυταλοδρόμια 4×50 μ. ελεύθερο. Η ενασχόληση της αθλήτριας με το κολύμπι ξεκίνησε όταν ήταν 3 ετών, θεραπευτικά, καθώς λόγω ατυχήματος, κατά τη γέννησή της, είναι ανάπηρη κατά 80%. Η Μαρία Τσάκωνα έχει μετρήσει αρκετές κατακτήσεις με πολλαπλά Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα Μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις, ενώ να τονίσουμε πως ο πρώτος της αγώνας έγινε μόλις στην ηλικία των 8 ετών. 

Δώρα Πασχαλίδου

Η Δώρα Πασχαλίδου η αλήθεια είναι πως δοκίμασε πολλά αθλήματα μέχρι να αποφασίσει να καταλήξει στην τέχνη του τζούντο. Η ίδια είχε αναφέρει μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή της, στο επίσημο σάιτ της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, "Η ικανότητα του σώματος με την ικανότητα του πνεύματος είναι κάτι που με συναρπάζει. Ξεκίνησα τζούντο 6 χρόνια πριν. Τα τελευταία 5 προετοιμάζομαι για τους παραολυμπιακούς αγώνες. Ήταν πιο εύκολα τα πράγματα νωρίτερα, χωρίς το ζήτημα του κορονοϊού. Το τζούντο, αν και είναι ατομικό άθλημα, έχει ανάγκη την ομαδικότητα. Θέλει έναν αντίπαλο, συναθλητή, με τον οποίο θα εφαρμόζεις τις τεχνικές σου, θέλει έναν χώρο που δεν είναι πάντα εύκολο να τον εξασφαλίσεις. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που με δυσκόλεψαν πάρα πολύ".

Κατερίνα Ελ Λατίφ

Η Κατερίνα Ελ Λατίφ γεννήθηκε με σπαστική διπληγία, μία ασθένεια που προκαλεί παραλυσία στα νεύρα. Μεγάλη της αγάπη η ποδηλασία αλλά και ο στίβος, που την ωθούν καθημερινά. Η ίδια είχε δηλώσει στο ereportaz για την ασθένειά της, "Είναι ένα είδος εγκεφαλικής παράλυσης, που δεν δίνει ο εγκέφαλος σωστή λειτουργία στα πόδια μου για να περπατήσω. Γεννήθηκα με αυτό και έτσι μεγάλωσα. Δεν το άφησα όμως.Το ξέχναγα ότι το είχα. Ακόμα και όταν με κοιτούσαν για το περπάτημά μου, δεν το σκεφτόμουν, χαμογέλαγα. Το θυμόμουν μόνο όταν οι άλλοι με έβλεπαν και έλεγαν “κρίμα” ή μου έδιναν την θέση τους στο μετρό ή στο λεωφορείο". 

Άννα και Χριστίνα Ντέντα

Η Άννα Ντέντα, η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, είναι πρωταθλήτρια του μπότσια, όπου μαζί με την μητέρα της, την Χριστίνα, κατάφεραν να κατακτήσουν το Χάλκινο Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, το Χρυσό στο Παγκόσμιο το 2018 και το Ασημένιο Μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του 2019.

Δωροθέα Ποιμενίδου

"Η τοξοβολία είναι το κατεξοχήν δυϊστικό άθλημα όπου νους και σώμα σε απόλυτη αρμονία έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη της τέλειας βολής. Μοναδικό βίωμα και εμπειρία για κάποιον που ασχολείται ειλικρινά και αμετάκλητα", είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της η Δωροθέα Ποιμενίδου. Η 26χρονη τοξοβόλος γεννήθηκε με φωκομέλεια, μία γενετική δυσπλασία που σχετίζεται με τη μη ανάπτυξη των κάτω άκρων. Από ενός έτους κινείται με τεχνητά μέλη, ενώ από την ηλικία των 8 ετών, άρχισε να ασχολείται με την τοξοβολία, με σημαντικότερη διάκριση, την κατάκτηση της 17ης θέσης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ζωή Μαντούδη

Η Ελληνίδα σφαιροβόλος θα συμμετάσχει στην κατηγορία Τ20 και είναι πιο ενθουσιασμένη από ποτέ για την φετινή συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό στα 12 με τη δισκοβολία, συνέχισε με το ακόντιο αλλά την κέρδισε η σφαίρα.Η αθλήτρια έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία με επίδοση 13.00 μ. στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα στο Μπιντγκόζ της Πολωνίας. 

Κατερίνα Πατρώνη

Η Κατερίνα Πατρώνη είναι αθλήτρια στο αγώνισμα του μπότσια. Θέλησε να ασχοληθεί με το άθλημα για χάρη του μνηστήρα της, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει κάποια αναπηρία. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016, μαζί με τον αγαπημένο της κατέκτησαν το Ρίο, με Ασημένιο και Χάλκινο Μετάλλιο.

Στέλλα Σμαραγδή

"Από πολύ μικρή, επειδή η αναπηρία μου είναι μαιευτική παράλυση εκ γενετής, γνώριζα την κατάστασή μου. Οι γονείς μου, βέβαια, με αντιμετώπιζαν φυσιολογικά, οπότε δεν είχα κάποιο θέμα στην κοινωνικοποίησή μου, στη συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο προς εμένα. Έτσι, όταν μεγάλωσα και ήρθε η στιγμή να παρουσιάσω προς τα έξω ότι είμαι ένα άτομο μα αναπηρία, δεν το φοβήθηκα. Ίσα ίσα πήρα αυτοπεποίθηση για αυτό που είμαι και για αυτό που μπορώ να πετύχω στο μέλλον. Ήθελα να δείξω ότι ακόμη κι ένα άτομο με αναπηρία, δεν το εμποδίζει να κάνει το οτιδήποτε", είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της η Στέλλα Σμαραγδή. Η Ελληνίδα αθλήτρια στο άλμα εις μήκος (100 μ.) έχει συμμετάσχει στου Παραολυμπιακούς του 2012 και του 2016, κατακτώντας αντίστοιχα την 6η και 7η θέση. Εκτός από τις επιτυχίες της στους Παραολυμπιακούς, έχει καταφέρει να κερδίσει και Ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του 2018.

Έφη Γκουλή

Η Έφη Γκουλή μπήκε στο νερό πρώτη φορά για να μην ατροφήσει το χέρι της σε ηλικία 3 ετών. Το 2017 η αθλήτρια κατέκτησε το Χάλκινο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάτι που επανέλαβε και στο Πανευρωπαϊκό. 

Ανθή Λιάγκου

Η ΑμΕΑ πρωταθλήτρια σφαιροβολίας, Ανθή Λιάγκου έχει κατακτήσει την 5η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η αθλήτρια έχει κατακτήσει επίσης αρκετά μετάλλια στους Πανευρωπαϊκούς του 2021, του 2018 και του 2016, ενώ είναι κάτοχος και παγκοσμίου ρεκόρ στην δισκοβολία F33. Η Ανθή Λιάγκου συγκεκριμένα, έστειλε τον δίσκο στα 11 μέτρα 51 εκατοστά, βελτιώνοντας το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ κατά 21 εκατοστά.

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

H Αλεξάνδρα Σταματοπούλου σε ηλικία 14 ετών διαγνώσθηκε με stiff-person syndrom, ένα αυτοάνοσο που επηρεάζει δραματικά το νευρικό σύστημα. Μερικά χρόνια αργότερα η πάθηση έγινε πιο έντονη, με αποτέλεσμα οι μύες της να άρχισαν να ατροφούν. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, η αθλήτρια κατέκτησε την 5η θέση στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, το Χρυσό Μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019 και του 2021 και ένα ακόμα Ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2020. Η αθλήτρια μιλώντας για την ασθένειά της σε παλιά της συνέντευξη είχε αναφέρει, "Για εμένα όλα ξεκίνησαν με μουδιάσματα στα πόδια και στα χέρια, που σήμαινε ότι χειροτέρευε η κατάσταση, δηλαδή είχα φτάσει σε σημείο που δεν είχα ούτε τον έλεγχο του κορμού μου, αυτό που με τρόμαζε όμως ήταν ότι δεν γνώριζα ως πού θα φτάσει η πάθηση που έχω. Αυτός ήταν ο φόβος μου. Όχι το αν θα μείνω σε αμαξίδιο ή στο κρεβάτι, που βέβαια πέρασα από όλα τα στάδια".

Αναστασία Πυργιώτη

Η 29χρονη Αναστασία Πυργιώτη είναι πρωταθλήτρια στο μπότσια, έχοντας κατακτήσει το  Ασημένιο Μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η ενασχόλησή της με το άθλημα προέκυψε το 2017, καθώς όπως δήλωσε σε συνέντευξή της, δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό. Η κλινική ψυχολόγος είχε αναφέρει στο newsbomb, "Δεν είχα καν σχέση με τον αθλητισμό. Ήμουν προσηλωμένη στις σπουδές μου. Γνώριζα πάντα τον προπονητή μου ο οποίος είναι αυτός που με παρότρυνε να δοκιμάσω μαζί με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Όταν έγινε η αρχή διαπίστωσα πως μου ταίριαζε το Μπότσια και μάλιστα έφερα και διακρίσεις".  

Αγαπημένο