ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί όταν γυμνάζεσαι πρέπει να φοράς πράσινα;

Μετάδωσέ το: Το να φοράς ή να βλέπεις πράσινο ενώ γυμνάζεσαι, θα κάνει την προπόνησή σου πιο ευχάριστη.
02.11.2021
2
'
αθλήτρια με πράσινη φόρμα γυμναστικής istockphoto

Δες τα πράσινα! Ίσως αυτό το χρώμα να είναι το μυστικό για να ενισχύσεις τη θέλησή σου, να τονώσεις τη διάθεσή σου, την αυτοεκτίμησή σου, το κίνητρό σου και την απόλαυση της άσκησης. Ας δούμε τι δείχνουν οι έρευνες.

Μάθε κι αυτό: Μπανάνα: Το υγιεινό σνακ που μπορεί να είναι πράσινο, κίτρινο ή καφέ

Το πράσινο μειώνει την κούραση της γυμναστικής

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία έβαλαν 14 άντρες φοιτητές να ποδηλατούν σε ένα στατικό ποδήλατο εσωτερικού χώρου για πέντε λεπτά ενώ παρακολουθούσαν ένα βίντεο που προσομοίωνε το ποδήλατο σε φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, οι ερευνητές άλλαξαν το φίλτρο στην οθόνη του βίντεο από πράσινο σε ασπρόμαυρο για πέντε λεπτά και μετά σε κόκκινο για το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διάθεση αμέσως μετά από κάθε πεντάλεπτη συνεδρία ποδηλασίας. Οι ποδηλάτες ένιωσαν λιγότερο κουρασμένοι και ήταν πιο ευδιάθετοι όταν παρακολούθησαν την πράσινη έκδοση του βίντεο κατά τη διάρκεια της βόλτας τους παρά όταν είδαν την ασπρόμαυρη ή την κόκκινη version. Ανέφεραν επίσης ότι ένιωσαν περισσότερο θυμωμένοι όταν είδαν το βίντεο με το κόκκινο φίλτρο.

Δες ακόμη: Γυμναστική: Γιατί απογειώνει τη σεξουαλική σου ζωή;

Μια προηγούμενη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές έδειξε ότι μόλις πέντε λεπτά άσκησης σε εξωτερικό χώρο προκάλεσε σημαντικές βελτιώσεις στη διάθεση και την αυτοεκτίμηση.

Η έκθεση σε χρώματα μικρότερου μήκους κύματος, όπως το μπλε και το πράσινο, προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, ενώ το κόκκινο και το κίτρινο είναι πιο διεγερτικά σύμφωνα με τους ερευνητές. Το πράσινο σήμαινε άφθονο φαγητό και κοντινό νερό για τους πρωτόγονους, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Ως αποτέλεσμα, τα θετικά συναισθήματα για το πράσινο χρώμα μπορεί να έχουν ενσωματωθεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο εξελικτικά.

Πράσινη δημιουργικότητα!

Σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες ήταν πιο δημιουργικοί αφότου είδαν κάτι πράσινο παρά απ’ όταν είδαν κάτι σε μπλε, γκρι, κόκκινο ή λευκό.

Από ότι φαίνεται ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να συσχετίζει το πράσινο που συμβολίζει με την ανάπτυξη και με θετικά συναισθήματα, λένε οι ερευνητές. Απλώς και μόνο το να δεις κάτι πράσινο μπορεί να σε παρακινήσει να επιδιώξεις να βελτιωθείς, γι’ αυτό ανανέωσε τα ρούχα γυμναστικής σου με πράσινο χρώμα.

Διάβασε ακόμη: 7 tips που θα απογειώσουν τη γυμναστική σου αυτό το φθινόπωρο

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!