ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί να γυμναστείς έξω

7 λόγοι για τους οποίους η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη.
3
'
Τα οφέλη της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους shutterstock

Το ξέρω ότι ίσως σου φαίνεται πιο βολικό να ασκηθείς σπίτι ή προ πανδημίας στο γυμναστήριο. Όμως η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους παρέχει μια σειρά από οφέλη, πέρα ​​από αυτά που παρατηρούνται με τις παραδοσιακές ασκήσεις εσωτερικού χώρου.

Η εκτέλεση μιας προπόνησης σε εξωτερικό χώρο αποφέρει οφέλη πέρα ​​από αυτό που θα είχες ολοκληρώνοντας την ίδια προπόνηση σε εσωτερικό χώρο.

Σήμερα μάλιστα όπου εξαιτίας της πανδημίας τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, είναι μάλλον ζωτικής σημασίας να βγεις από το σπίτι σου, ακόμα κι αν πρόκειται για μία ή δύο ώρες καθημερινά.

Μάλιστα, το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης  ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία που ονομάζεται Moving Together Outside. Η εκστρατεία στοχεύει στη δημιουργία υποστήριξης για την εξάλειψη των εμποδίων για τη χρήση πάρκων, σχολικών χώρων και άλλων δημόσιων υπαίθριων χώρων όπου θα διεξάγονται προγράμματα σωματικής άσκησης που οργανώνονται ή διευθύνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες άσκησης.

Διάβασε επίσης: Γιατί είναι απαραίτητα τα 5λεπτα διαλείμματα άσκησης τώρα περισσότερο από ποτέ. 

Η άσκηση έξω είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να επιδιώξεις. Υπάρχουν βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι ανάγκη να βάλεις την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους στη ζωή σου σύμφωνα με τον Άγγελο Βασιλείου, Προπονητή Υγείας και Weight Management Specialist με εξειδίκευση στη μεγιστοποίηση αθλητικής απόδοσης και στην αποκατάσταση. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Περισσότερη έκθεση στον ήλιο = περισσότερη βιταμίνη D

Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους αυξάνει την έκθεσή μας στο ηλιακό φως, ενισχύοντας την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης, την προώθηση της υγείας των οστών, την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση των φλεγμονών. 

Μπορεί να είναι πιο ευχάριστο

Ίσως και να το έχεις ακούσει ότι "ο καλύτερος τύπος άσκησης είναι αυτός που θα κάνεις πιο συχνά."Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η απόλαυση της προπόνησής σου, είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της επιτυχίας. Εάν μπορείς να βρεις σωματικές δραστηριότητες που να σε διασκεδάζουν καίγοντας θερμίδες και να έχεις ένα υγιές και καλογυμνασμένο σώμα, τότε έχεις πετύχει τον καλύτερο συνδυασμό.

Διάβασε ακόμα: Τις συνήθειες άσκησης των διάσημων και επιτυχημένων.

Κρατάς σώμα και μυαλό σε εγρήγορση

Σκέψου να κάνεις διάδρομο στο σπίτι ή στο γυμναστήριο σε σύγκριση με την πεζοπορία έξω στο δρόμο ή σε ένα μονοπάτι στη φύση που πρέπει διασχίσεις.

Το να διατηρήσεις τη σωματική δραστήρια σε ένα περιβάλλον με μεταβαλλόμενο έδαφος αναγκάζει και το σώμα σου να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει την κίνηση και ισορροπία του και το μυαλό σου να παραμείνει συγκεντρωμένο ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί. 

Εικόνα
Άσκηση σε εξωτερικό χώρο
shutterstock

 

Είναι δωρεάν

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την εργασία με έναν επαγγελματία άσκησης σε γυμναστήριο, αλλά, εάν βάλεις στη ζωή σου την εξωτερική άσκηση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα. Παράλληλα με την εξάσκηση σε έξω μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικούς τύπους προπονήσεις σε τακτική βάση και να επωφεληθείς ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις εναλλαγή μεταξύ δραστηριοτήτων όπως ποδηλασία, τζόκινγκ, πεζοπορία και τένις.

Διψάς για μια θετική αλλαγή; Ξεκίνα Padel Tennis

Μπορείς να συνδεθείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Είτε γιατί θα πάτε για περπάτημα με μερικούς φίλους, είτε γιατί θα τους παρασύρεις να δοκιμάσετε ένα νέο σπορ, έχεις πετύχει ένα ακόμα όφελος: έχεις τονώσει την σου κοινωνική ζωή και έχεις διασφαλίσει στιγμές σύνδεσης. Επιπλέον η επαφή με τους άλλους θα σε κάνει να νιώσεις ότι διασκεδάζεις περισσότερο κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης με αποτέλεσμα ο χρόνος να περνά πιο γρήγορα.  

Νιώθεις μεγαλύτερη ευτυχία

Στην πραγματικότητα, το να είσαι απλώς έξω και να αναπνέεις καθαρό αέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και ενισχύει τη χαλάρωση.

Η άσκηση, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, οδηγεί σε οφέλη στην ψυχική υγεία, από τη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους έως την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της διάθεσης. Η αλλαγή παραστάσεων κάθε φορά που ασκούμαστε έξω είναι ένας λόγος που βελτιώνει την ψυχολογία μας.

Βonus tip: δεν απαιτείται πολύς χρόνος για να δεις τα οφέλη!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Άγγελο Βασιλείου, τα οφέλη της υπαίθριας άσκησης αρχίζουν να φαίνονται μόλις με 120 λεπτά την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνεις λόφους με κορυφαία ταχύτητα για να δεις αποτελέσματα. Μπορείς να πετύχεις αυτόν τον στόχο με 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα ή με μία μόνο πεζοπορία δύο ωρών το Σαββατοκύριακο. Φυσικά περισσότερος χρόνος που αφιερώνεται σε άσκηση πέρα ​​από αυτά τα 120 λεπτά θα αποφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.

Διάβασε ακόμα: Padel tennis, το νέο fiteness trend που ήρθε για να μείνει.

Αγαπημένο