ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί το μοναχικό περπάτημα είναι καλύτερο

Η έρευνα που υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο για την υγεία σου να προτιμήσεις να περπατήσεις μόνη χωρίς την παρέα του συντρόφου σου.
3
'
μοναχικό περπάτημα οφέλη shutterstock

Μήπως, έχεις καθιερώσει να βγαίνεις για περπάτημα με τον σύντροφό σου προκειμένου να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ημερήσια άσκηση. Περίφημη ιδέα για να ξεσκάσετε όμως όχι και τόσο ιδανική αν πραγματικά ο στόχος σας είναι να ασκηθείτε αποτελεσματικά. Μια νέα μελέτη, του Πανεπιστημίου Purdue, από το τμήμα Υγείας και Κινησιολογίας, που δημοσιεύτηκε σε μια πρόσφατη έκδοση του έντυπου Gait & Posture, υποστηρίζει ότι το μοναχικό περπάτημα ίσως είναι καλύτερο από το περπάτημα μαζί με κάποιον άλλον, όπως π.χ. με τον σύντροφό σου. .

Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, τα ζευγάρια έχουν την τάση να μειώνουν την ταχύτητα βάδισης όταν περπατούν μαζί. Η ταχύτητα μάλιστα μειώνεται περαιτέρω, εάν κρατιούνται χέρι χέρι.

Η μελέτη εξέτασε την ταχύτητα βάδισης σε 144 ατόμα, συνολικά 72 ζευγάρια. Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία από 25 έως 79 ετών.  

"Η μελέτη εστίασε στα ζευγάρια επειδή οι σύντροφοι συχνά παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη και συχνά παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να ασκηθούν, αναφέρει η Melissa Franks, η επικεφαλής καθηγήτρια της μελέτης.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές;

Πρώτον, ότι ο ρυθμός βάδισης των δύο συντρόφων έχει την τάση να συγχρονίζεται, όταν περπατούν μαζί. Δεύτερον, ότι αυτός που περπατά πιο γρήγορα έχει την τάση να προσαρμόζεται στο να περπατά πιο αργά, προκειμένου να συγχρονιστεί με τον σύντροφό του κι όχι το αντίστροφο. Ο γρήγορος γίνεται δηλαδή πιο αργός, όμως ο αργός όχι πιο γρήγορος.

«Ελπίζαμε ότι οι πιο αργοί περιπατητές θα επιταχύνουν, ώστε να συμβαδίσουν με τον γρηγορότερο σύντροφό τους, αλλά αυτό δεν συνέβη», επεσήμαναν οι επικεφαλής της έρευνας.  

Εάν κάποιος επιβραδύνει τον ρυθμό της βάδισής του, όταν περπατά με κάποιον άλλον, αυτό θα μπορούσε να αναιρέσει ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία του. Κι αυτό γιατί η ταχύτητα της βάδισης παίζει ρόλο και γενικά είναι προτιμότερο να είναι γρήγορη.

Διάβασε ακόμα: γιατί χρειάζεσαι τα 5λεπτα διαλείμματα άσκησης περισσότερο από ποτέ. 

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Φυσικά υπάρχουν και οι έρευνες που δείχνουν ότι το να περπατάμε ή να κάνουμε άσκηση με παρέα μάς ενθαρρύνει να ασκούμαστε πιο συχνά και με συνέπεια. Οπότε θα έλεγα να μην το δέσεις κόμπο ότι είναι καλύτερο να βγαίνεις για περπάτημα μόνη.

Αν στόχος σου είναι το γρήγορο περπάτημα για την εξασφάλιση ζωηρής άσκησης, προτίμησε το μοναχικό περπάτημα. Όμως και πάλι, ίσως είναι κρίμα να θυσιάσεις τις στιγμές που εκείνος θέλει να σου κρατάει το χέρι, όταν βγαίνετε μαζί για περπάτημα, λόγω των ευρημάτων μιας έρευνας. Ιδιαίτερα αν αυτές οι στιγμές σάς φέρνουν πιο κοντά και ενισχύουν το δέσιμο για τη σχέση σας.  Αν πάλι ο σύντροφός σου, για τον άλφα, βήτα λόγο, δεν είναι η καλύτερη παρέα για περπάτημα, καλύτερα να προτιμήσεις αυτήν την ανάσα που εξασφαλίζει ο μοναχικός περίπατος. Σε κάθε περίπτωση εσύ ξέρεις ποιο είναι αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Διάβασε επίσης μικρά μυστικά για σωστό περπάτημα.

Αγαπημένο