ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί χρειάζεσαι τα 5λεπτα διαλείμματα κίνησης περισσότερο από ποτέ

Η μελέτη που τονίζει την αξία της ελαφριάς δραστηριότητας ανά μία ώρα.
3
'
walking in the living room shutterstock

Όταν σκέφτεσαι πώς να φροντίσεις τη σωματική σου υγεία, συνήθως σκέφτεσαι ότι πρέπει να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου και να ασκείσαι με δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, προπόνηση ενδυνάμωσης, κολύμπι ή κάποιο άλλο είδος προπόνησης. Διάβασε για το padel tennis, το νέο fitness trend που ήρθε για να μείνει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παραδοσιακή άσκηση είναι σημαντική. Μια  μελέτη όμως έδειξε ότι είναι επίσης σημαντικό να επιδιώκουμε γενικά να είμαστε κινητικοί μέσα στη μέρα κι ότι τα συχνά διαλείμματα κίνησης -έστω και μικρής διάρκειας- μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα.

5λεπτα διαλείμματα κίνησης ανά μία ώρα

Η πανδημία ανάγκασε πολλούς από εμάς να προτιμήσουν έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Οι ευκαιρίες που είχαμε την προ - covid εποχή για κίνηση  μειώθηκαν στο ελάχιστο, όταν ξεκίνησε τα lockdown.

Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο BMJ Neurology, παρακολούθησε πώς το lockdown επηρέασε τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων. Οι επικεφαλής της έρευνας διαπίστωσαν ότι το διάλειμμα 5 λεπτών ανά ώρα για ελαφριά δραστηριότητα θα μπορούσε να αντισταθμίσει, σε κάποιο βαθμό, την απώλεια κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 «Η COVID πήρε το περπάτημα μέχρι τον σταθμό του μετρό, το περπάτημα για ψώνια, ακόμα και το περπάτημα στον εργασιακό χώρο ή στο Πανεπιστήμιο για να κατευθυνθείς προς την τουαλέτα ή τον ψύκτη νερού» λέει η Alexandra Sowa, MD, ιατρός και ιδρυτής της SoWell Health. «Κάνουμε τα πάντα σε στενή απόσταση και οι μικρές κινήσεις μας έχουν μειωθεί δραστικά».

Τι συστήνουν οι επικεφαλής της έρευνας

Φυσική δραστηριότητα διάρκειας 5 λεπτών ανά ώρα, προκειμένου να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30 λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας την ημέρα, για να αντισταθμίσουν τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

«Η σύσταση να σηκώνεσαι και να κινείσαι κάθε μία ώρα είναι πολύ σωστή», λέει η Barbara Giesser, νευρολόγος στο Pacific Neuroscience Institute στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια. Ισχύει σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, γιατί προστατεύει από τα δεινά της ακινησίας το σώμα μας, πόσο μάλλον την περίοδο της πανδημίας που έχει περιοριστεί η κινητικότητά μας.  

«Ενώ οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δραστηριότητα σημαίνει άσκηση σε υψηλή ένταση, είναι πολλές και από τις μικρές κινήσεις και τις δραστηριότητες χαμηλής ενέργειας που έχουν θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία», λέει ο Dr. Sowa. «Η ελαφριά δραστηριότητα είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν οι άνθρωποι».

Τι λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι «η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης  παρέχει οφέλη για την υγεία» για τους ενήλικες, όπως:

  • χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας
  • χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου
  • μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2
  • χαμηλότερο κίνδυνο πτώσεων
  • καλύτερος ύπνος
  • μειωμένα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας
Εικόνα
walking dog
shutterstock

 

Ο εύκολος τρόπος για να δεσμευτείς να το κάνεις

Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι κάνεις ήδη 5 λεπτά κίνησης κάθε ώρα, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό καθόσουν στην οθόνη σου χωρίς να σηκωθείς; Η δέσμευση ίσως είναι το πιο δύσκολο στην όλη υπόθεση.

Για αυτό οι επικεφαλής της έρευνας συστήνουν να ρυθμίσεις το ρολόι σου στο κινητό σου ώστε να χτυπάει  κάθε μία ώρα και να είσαι προετοιμασμένος να σηκωθείς για να κάνεις κάτι: να κάνεις ένα τηλεφώνημα ενώ περπατάς μέσα στο σπίτι, να απλώσεις τα ρούχα που είναι στο πλυντήριο, να πετάξεις τα σκουπίδια, να ποτίσεις τις γλάστρες, να κάνεις με τον σκύλο σου τον γύρο του τετραγώνου…  Οτιδήποτε σε κάνει να κινείσαι θεωρείται καλό.  

Διάβασε ακόμα: fit & famous:οι συνήθειες άσκησης των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων. 

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!

Σχετικά άρθρα