ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί δεν πρέπει να παραλείπεις τη γυμναστική κατά τη διάρκεια της περιόδου

Πολλές γυναίκες διακόπτουν εντελώς το πρόγραμμα της γυμναστικής τους, όταν έχουν περίοδο. Και είναι λογικό. Όμως είναι και σωστό;
30.04.2021
3
'
ασκηση περίοδος istock

Είναι πολύ πιθανό, ακόμη και η σκέψη της άσκησης κατά τη διάρκεια της περιόδου σου να σου φαίνεται αδιανόητη. Όμως αν ανησυχείς σχετικά με το πως η περίοδος επηρεάζει τη ρουτίνα της φυσικής σου άσκησης, δεν είσαι η μόνη.

Οι γυναίκες επιλέγουν να παραλείπουν τις προπονήσεις τους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους μέσα στο μήνα για πολλούς λόγους. Είτε δυσμηνόρροια, είτε πόνοι, είτε απλώς κακή διάθεση. Όμως, μαθαίνουμε πως τα οφέλη υπερτερούν των αρνητικών και ίσως να το σκεφτείς καλύτερα την επόμενη φορά που θα πατήσεις skip στη γυμναστική σου λόγω περιόδου.

Συμβουλευτήκαμε τον Dr. Christopher Holligsworth που μας έδωσε όλες τις απαντήσεις στο θέμα άσκηση και περίοδος.
 

Τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της περιόδου

Τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της άσκησης δεν σταματούν μόνο και μόνο επειδή έρχεται αυτή η στιγμή του μήνα που έχεις την περίοδό σου. Στην πραγματικότητα, η τήρηση μιας ρουτίνας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων προβλημάτων που συνοδεύουν την εμμηνόρροια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Christopher Holligsworth, η περίοδος είναι μια περίπλοκη φάση ορμονικά. «Τόσο η προγεστερόνη όσο και τα οιστρογόνα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα καθ ‘όλη τη διάρκεια της φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, γεγονός που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και λιγότερο ενεργητικοί», εξήγησε.

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η αποφυγή της άσκησης δεν θα συμβάλει στην προσωρινή εξοικονόμιση ενέργειας, ούτε θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Αντί να διακόψετε κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, χρησιμοποιήστε αυτήν την εβδομάδα ως ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα είδη προπονήσεων.

Πάμε να δούμε τα 5 πέντε οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της περιόδου.

1. Μείωση των συμπτωμάτων περιόδου

Εάν αισθάνεσαι κόπωση και μεταβολές της διάθεσής σου λίγο πριν την περίοδο και κατά τη διάρκεια του κύκλου, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει αυτά τα συμπτώματα.

2. Φρόντισε τις ενδορφίνες σου

Η άσκηση σου προσφέρει φυσικές δόσεις ενδορφίνης, που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σου και να σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Ο ειδικός στο θέμα της άθλησης και των προτερημάτων της Brandon Marcello υποστηρίζει πως οι ενδορφίνες που εκκρίνουμε κατά τη διάρκεια του workout είναι πράγματι το “αντίδοτο” που χρειαζόμαστε για να ανακουφιστούμε από τις “δύσκολες” περιόδους μας.

3. Καταπολέμηση των “δύσκολων περιόδων” 

Οι πρώτες μέρες της περιόδου μπορεί να είναι και οι πιο δυσάρεστες, ειδικά αν έχετε την τάση να αιμορραγείτε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απαλές κινήσεις και απλές ασκήσεις πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας δραστηριοτήτων σας.

Προτεινόμενοι τρόποι άθλησης κατά τη διάρκεια της περιόδου μας

Ο γυναικολόγος John Thoppil, υποστηρίζει πως η καλύτερη άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι αυτή που έχουμε όρεξη να κάνουμε. Τονίζει μάλιστα τη σημασία της πικοιλίας στις προπονήσεις που επιλέγουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιόδου. «Η περίοδος σας μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να μειώσετε την ένταση της άσκησής σας. Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικές ιδέες για άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.»

1. Χαλαρό περπάτημα ή χαμηλής έντασης ασκήσεις cardio

Εφόσον επιλέξουμε καρδιαγγειακή ή αερόβια άσκηση, συστήνεται να έχει μικρότερη ένταση ή και διάρκεια (λιγότερες επαναλήψεις). Μπορείς να δοκιμάσεις το περπάτημα ή απλές αερόβιες ασκήσεις. Μια έρευνα μάλιστα υποστηρίζει πως οι πνεύμονές μας λειτουργούν καλύτερα μετά τη 2η εβδομάδα του κύκλου, οπότε συνίσταται να επικεντρωνόμαστε σε πιο δυναμικά workouts προς το τέλος του κύκλου μας (3η-4η εβδομάδα).

2. Προπόνηση χαμηλής έντασης και στατικές δυναμικές ασκήσεις

Λόγω της πιθανότητας αύξησης της δύναμης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το να επιλέξουμς μια προπόνηση αντοχής σε χαμηλής έντασης και δραστηριοτήτων με βάση τη δύναμη είναι μια έξυπνη κίνηση. Μάλιστα η εβδομάδα της περιόδου λέγεται πως είναι ιδανική για μεγαλύτερης διάρκειας προπονήσεις που θα χαρακτηρίζονται όμως από ένα mix ασκήσεων αυστηρά εστιασμένες στην ενδυνάμωση (πχ βάρη) και χαμηλής έντασης cardio.

3. Yoga και Pilates

Οι δύο έως τρεις ημέρες που προηγούνται της περιόδου είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως η yoga, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσετε το σώμα σας και ενδεχομένως να βοηθήσετε να μετριαστούν συμπτώματα όπως κράμπες, ευαισθησία στο στήθος και μυϊκή κόπωση ή πόνος.

Διάβασε τα υπόλοιπα είδη άσκησης που είναι ιδανικά κατά τη διάρκεια της περιόδου στο elle.gr

Αγαπημένο