ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Functional, Cross ή Βάρη; Βρες το training που σου ταιριάζει

Μήπως ακούς πολλά για διάφορα είδη γυμναστικής, χωρίς να ξέρεις τελικά τι να διαλέξεις;
5
'
γυμναστική με βάρη istock

Λειτουργική προπόνηση, κλασική προπόνηση με βάρη ή cross training είναι ένα fitness ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Τι είναι αποτελεσματικό για να είμαστε fit και να χάσουμε γρήγορα λίπος; Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις και γιατί να προτιμήσεις τι.

Functional Training

Ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, από αθλητές οι οποίοι ήθελαν το κάτι παραπάνω στην προπόνησή τους για καλύτερη αντίληψη αλλά και αύξηση της απόδοσής τους, κάνοντας πολυαρθρικές ασκήσεις, ασκήσεις ισορροπίας και ανάλογα με το άθλημα, προσάρμοζαν ασκήσεις ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, συνδυάζοντας την εκρηκτικότητα και την ενδυνάμωση μαζί με όλα τα παραπάνω.

Αργότερα η λειτουργική προπόνηση εξελίχθηκε βασιζόμενη σε ασκήσεις και κινητικά μοτίβα προσαρμοσμένα στην καθημερινότητα του απλού ασκούμενου, προστατεύοντας το σώμα από πιθανούς τραυματισμούς ή ακόμη και για γρηγορότερη αποκατάσταση τραυματισμών μετά από θεραπείες.

Διάβασε ακόμα: Προπόνηση αντιστάσεων: Τα οφέλη της στη σωματική και ψυχική σου υγεία

Ο λόγος είναι ότι οι λειτουργικές ασκήσεις δουλεύουν και έχουν καλύτερη αποδοτικότητα στο νευρικό και το μυικό μας σύστημα, διότι χρησιμοποιείται η ισορροπία, η ιδιοδεκτικότητα και γενικά η νευρομυική συναρμογή. Το βάρος του σώματος σε συνδυασμό με μπάλες ισορροπίας, ιμάντες αιώρησης, λάστιχα, ρίψεις, έλξεις, βάρη και γενικά αντιστάσεις, έχει σύμφωνα με έρευνες καλύτερα αποτελέσματα προπονητικά σε σχέση με την κλασική γυμναστική.

Εικόνα
functional training
istock

 

Είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται;

Όχι, δεν θα κάνεις ακροβατικά, ούτε προετοιμασία για να λάβεις μέρος σε αγώνες! Το θετικό με αυτό το είδος προπόνησης είναι πως μπορεί ακόμη και κάποιος πολύ αρχάριος να ξεκινήσει, με πολύ εύκολες αλλά «διαφορετικές» από τις κλασικές ασκήσεις που έχει μάθει να βλέπει τόσα χρόνια στα γυμναστήρια, προσαρμοσμένες στην καθημερινότητά του.

Διάβασε επίσης: 8 fitness μύθοι που πρέπει να διαλύσεις 

Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να δεις πολύ γρηγορότερα αποτελέσματα και στην φυσική σου κατάσταση αλλά και στην αποκατάσταση τραυματισμών ακόμη και μετεγχειρουργικά (αφου έχει προηγηθεί φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση βέβαι). Η προπόνηση συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά και γίνεται είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε μικρές ομάδες.


Κλασική προπόνηση με βάρη

Η κλασική προπόνηση με βάρη, βοηθάει στην μυική ενδυνάμωση και στην μυική διαμόρφωση του σώματός μας, αλλά οι ασκήσεις των μηχανημάτων που μας αναγκάζουν να απομονώσουμε συγκεκριμένες μυικές ομάδες, δεν μας βοηθάνε απαραίτητα στην νευρομυική λειτουργία όσο σε μία λειτουργική προπόνηση όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Το θέμα είναι λοιπόν ο ασκούμενος να μπορεί να κάνει περισσότερο λειτουργικό ένα προπονητικό πρόγραμμα ακόμη και με βάρη! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας πολυαρθρικές ασκήσεις, με στόχο την λειτουργία περισσότερων μυικών ομάδων, σε συνδυασμό με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, κάνοντας λιγότερες ή περισσότερες επαναλήψεις, ανάλογα με τους στόχους του κάθε ασκούμενου και φυσικά αναλόγως την δυσκολία της κάθε άσκησης.

Εικόνα
functional training
istock


Είναι δύσκολο ή επικίνδυνο;

Το πρόβλημα συνήθως στην προπόνηση με βάρη είναι η λάθος τεχνική ή η λάθος επιλογή ασκήσεων. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την καθημερινότητα και τις ανάγκες του ασκούμενου, θα πρέπει προσαρμοστεί πάνω σε αυτό. η προπόνηση με βάρη μπορεί να γίνει εκτός από πιο λειτουργική και περισσότερο ευχάριστη και εποικοδομητική.

Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο όλη μέρα κάνει καθιστική δουλειά για 6-10 ώρες, δεν θα ήταν αποτελεσματικό να ξανακάνει τις ασκήσεις σε καθιστή θέση, διότι η σπονδυλική του στήλη έχει ήδη καταπονηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε ασκήσεις σε όρθια ή ξαπλωτή θέση ώστε να αποφύγουμε την έξτρα καταπόνηση, προστατεύοντας την μέση και τον αυχένα του από την επιβάρυνση της βαρύτητας και των κιλών που θα σηκώσει σε κάθε άσκηση.

Μάθε επίσης: Αερόβια ή αναερόβια άσκηση; Τι να επιλέξεις για απώλεια λίπους;


Έρευνες έχουν δείξει πως η βαρύτητα ήδη μας επιβαρύνει, πόσο μάλλον όταν την πολλαπλασιάσουμε με τα κιλά που σηκώνουμε σε συγκεκριμένες θέσεις όπως: σε καθιστή θέση, καθιστή και σκυφτή ή όρθια και σκυφτή κ.α. Πρέπει λοιπόν να γίνει ειδική προσαρμογή στο σώμα του ασκούμενου, επιλέγοντας ένα προπονητικό πλάνο με τις ιδανικές ασκήσεις, πάντα με βάση τις ανάγκες και τους στόχους που έχει.

Cross Training

Υπάρχουν πολλές ονομασίες που μας μπερδεύουν, το νόημα και η φιλοσοφία όμως είναι παρόμοια. Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που περιλαμβάνει ασκήσεις εμπνευσμένες από προπονήσεις και αθλήματα όπως είναι ο στίβος, η ενόργανη, η άρση βαρών κ.α.

Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει και εδώ η λειτουργική προπόνηση. Συνήθως χωρίζεται σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας, το θέμα είναι πως θέλει πάρα πολύ προσοχή στην τεχνική που χρησιμοποιεί ο ασκούμενος και φυσικά μεγάλη υπομονή στην «εκπαίδευση» της κάθε τεχνικής, χωρίς να βιαζόμαστε να πάμε στο επόμενο επίπεδο.

Εικόνα
cross training
istock

 

Είναι δύσκολο ή επικίνδυνο;

Ο ασκούμενος θα πρέπει να δείξει προσοχή ώστε να αποφύγει τους πιθανούς τραυματισμούς ενώ καλό θα ήταν να το αποφύγει κάποιος που είναι αρχάριος (αρχάριος μπορεί να είναι ακόμη και κάποιος/κάποια που κάνει χρόνια γυμναστήριο, αλλά δεν έχει προπονηθεί ποτέ σε αγωνιστικό επίπεδο).

Διάβασε ακόμα: 7 +1 οφέλη που έχει το σχοινάκι στο σώμα σου

Γενικότερα αυτού του είδους η προπόνηση, είναι ανταγωνιστική, διότι συνήθως το πρόγραμμα είναι ομαδικό, οπότε υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα στους χρόνους και τις επαναλήψεις σε κάθε άσκηση. Τέλος, λόγω του σκληρού προγράμματος και των αλμάτων με κιλά ή χωρίς και γενικά επειδή το ασκησιολόγιο είναι αρκετά επίπονο η συγκεκριμένη προπόνηση δεν ενδείκνυται σε άτομα με μυοσκελετικές κακώσεις.

Πριν επιλέξεις τι προπόνηση θα κάνεις να θυμάσαι

Το είδος προπόνησης που θα επιλέξεις θα πρέπει να σου είναι πρωτίστως ευχάριστο εξασφαλίζοντάς σου εκτός από το fitness αποτέλεσμα που θες και ένα υγιές και δυνατό σώμα. 
 

Αγαπημένο