ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εναλλακτικές θεραπείες: Μπορούν να βοηθήσουν το «αθλητικό» προφίλ μου ή είναι μόνο για τη «μαμά» και τις «φίλες» της;

Μάθε περισσότερα για την ομοιοπαθητική, οστεοπαθητική, παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, βοτανοθεραπεία, χειροπρακτική, ρεφλεξολογία, βεντουζοθεραπεία.
4
'
enallaktikes - therapeies

Οι εναλλακτικές θεραπείες και γενικά τον όρο της ολιστικής ιατρικής τον ακούμε όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Πλέον ο κόσμος έχει επιστρέψει σε θεραπευτικές μεθόδους, αναβιώνοντας πρακτικές με  όσον το δυνατόν περισσότερο φυσικό τρόπο. Προσοχή δεν αναιρούμε την σύγχρονη ιατρική σε καμία περίπτωση, έχουμε όμως και κάποια «φυσικά» και «αρχαία εργαλεία» που μπορούν να βελτιώσουν τον κάθε έναν από εμάς.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως ονομάζονται στις μέρες μας, ξεχωρίζουν γιατί αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό συνολικά και δεν περιορίζονται απλά στη θεραπεία μιας πάθησης. Μέχρι τώρα, η άσκηση της παραδοσιακής δυτικής ιατρικής, στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψην οι ψυχολογικές και βιολογικές επιδράσεις του κάθε ατόμου.

Στόχος όσον αφορά τη θεραπεία λοιπόν, είναι το άτομο να ανακτήσει τις χαμένες του ισορροπίες, ώστε να θεραπευτεί ολιστικά και όχι μόνο στο να θεραπευτεί η ασθένεια αφήνοντας πίσω κάποιο έλλειμμα.

Συνδυασμός συμβατικών και εναλλακτικών θεραπειών

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πάντα επαρκής ενημέρωση για τις διαφορές μεταξύ αυτών των θεραπειών όπως και τον διαχωρισμό αυτών. Βλέπουμε λοιπόν ότι το επίπεδο και η ποιότητα των μεθόδων της συμβατικής ιατρικής βελτιώνεται βρίσκοντας λύσεις σε πολλά ιατρικά θέματα, σκεφτείτε λοιπόν ένα συνδυασμό θεραπειών συμβατικής ιατρικής με την εναλλακτική ιατρική πόσο τέλειο αποτέλεσμα θα μπορούσε να φέρει! Ανατολική και δυτική ιατρική λοιπόν ήδη χρησιμοποιείται, στην Ελλάδα. Για παράδειγμα σε πολλά νοσοκομεία ήδη υπάρχει η αντιμετώπιση πόνου μετεγχειρουργικά με την μέθοδο του βελονισμού.Το ενθαρρυντικό, είναι ότι πλέον η σύγχρονη ιατρική κάνει έρευνες πάνω στην εναλλακτική με πολύ θετικά αποτελέσματα, εντάσοντας πρακτικές μεθόδους πάνω σε πραγματικά περιστατικά μετεγχειριντικά και μη.

Οι κατηγορίες που χωρίζονται οι εναλλακτικές θεραπείες είναι ο βελονισμός , η ομοιοπαθητική, ο βιοσυντονισμός, η οστεοπαθητική, η αρωματοθεραπεία , η χειροπρακτική, η βεντουζοθεραπεία κ.α.

Εμείς θα αναλύσουμε κάποιες από αυτές τις μεθόδους, ώστε να δείτε τις βασικές λειτουργίες και τους θεραπευτικούς στόχους που έχουν στο ευρύ κοινό καθώς και στους ανθρώπους που χρειάζονται το «κάτι» παραπάνω, όπως είναι οι απλοί ασκούμενοι ή ακόμα και οι αθλητές!

Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική - Βελονισμός:

Η Κινέζικη Ιατρική έχει στόχο να διαγνώσει από που προέρχεται το πρόβλημα μέσα από την κατανόηση των ίδιων των ασθενών, παρά για την ίδια την ασθένεια. Δηλαδή να βρεί τα προβλήματα που προκαλεί ο ίδιος τους ο εαυτός και τα προβλήματα που κατακλείνουν τον ασθενή, πόσο μάλλον την εποχή που διανυουμε. Το άγχος, η στεναχώρια και γενικά όλα αυτά που μας «ρίχνουν» ψυχολογικά, είναι βέβαιο πλέον πως ευθύνονται συχνά και για ότι μας προκαλεί «κακό» και οργανικά. 

Ο βελονισμός αποτελεί μέρος της κινέζικης ιατρικής. Χρησιμοποιείται εδώ και 2500 χρόνια περίπου, βασισμένος και εμπνευσμένος στην κινέζικη φιλοσοφία.  Το ανθρώπινο σώμα έχει την φλεβική, αρτηριακή και λεμφική κυκλοφορία , καθώς και το νευρικό σύστημα. Εκτός από αυτά υπάρχει και το ενεργειακό, ένα ειδικό σύστημα το οποίο έχει τους μεσημβρινούς, μέσα από τους οποίους κυκλοφορεί η «ζωτική ενέργεια». Η τοποθέτηση της βελόνας στα ειδικά βελονιστικά σημεία, επιτρέπει στον θεραπευτή να διαχειριστεί την ενέργεια που κυκλοφορεί μέσα από τους μεσημβρινούς, επαναφέροντας στην φυσιολογική κατάσταση, την ψυχική και σωματική ισορροπία του οργανισμού. Τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, μας ενθαρύνουν διότι χρησιμοποιούντε ήδη στον οξύ μετεγχειρητικό πόνο, σε σύνδρομα χρόνιου πόνου (οσφυαλγία, αυχεναλγία, μυοπεριτονιακό σύνδρομο, ινομυαλγία, τενοντίτιδες κ.α.)

velonismos

 

Η διεθνής εταιρείας μελέτης του πόνου (IASP), έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με την αναλγητική δυνατότητα του βελονισμού. Έχουν δημοσιευθεί κατάλογοι από τις έρευνες στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό Pain και εκεί βλέπουμε την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Να προσθέσουμε επίσης ότι χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές παγκοσμίου επιπέδου στο ΝΒΑ, NFL, MMA, παλαιστές και πυγμάχους, ποδοσφαιριστές, τενίστες κ.τ.λ. στην διαχείριση του άγχους προαγωνιστικά, στο boost των ικανοτήτων τους, στη συγκέντρωσή τους, καθώς και στην μυϊκή τους αποκατάσταση ενεργοποιώντας και ξεκουράζοντας το νευρικό και μυϊκό τους σύστημα ανώδυνα, βοηθώντας τον εγκέφαλο να παράξει ενδορφίνες και ειδικές ορμόνες που βοηθούν σε όλα τα παραπάνω με απόλυτα φυσικό τρόπο.  

Χειροπρακτική

Ένα θεραπευτικό σύστημα, το οποίο αναφέρεται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και όχι μόνο. Βασίζεται στην ιδέα πως το σώμα έχει μια έμφυτη ικανότητα αυτοθεραπείας και προσπαθεί να φτάσει σε ομοιόσταση ή ισορροπία. Οι χειροπράκτες λοιπόν προσπαθούν να επαναφέρουν το σώμα σε ισορροπία, χρησιμοποιώντας ειδικούς χειρισμούς με τα χέρια στη σπονδυλική στήλη, στους μύες ακόμη και σε άλλες αρθρώσεις, βοηθώντας το νευρομυοσκελετικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά. Θεωρείται όμως πως κάποια προβλήματα των αρθρώσεων, που λέγονται υπεξαρθρώσεις, παρεμβαίνουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα την μείωση της ικανότητας του σώματος να διατηρεί τη βέλτιστη υγεία.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Η ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του οργανισμού αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία, με την κινητοποίηση του ίδιου φυσικού αμυντικού μηχανισμού.  Ένα σώμα επανέρχεται στην υγιή κατάσταση, με τον ίδιο τρόπο που ο αμυντικός μηχανισμός αντιμετωπίζει τον προβληματικό παράγοντα.

 Όπως ξέρουμε, ο θεμελιώδης νόμος της Ομοιοπαθητικής που εισήγαγε ο Ιπποκράτης, είναι ότι «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια».

Βοτανοθεραπεία

Παραδοσιακή θεραπεία με τη χρήση των φυτών για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Βότανα και φυτικά ιάματα, τα οποία ήταν φάρμακα της ιατρικής απο διάφορα μέρη φυτών (ρίζες, άνθη, μίσχους, φύλλα, σπόρους κ.α.) τα χρησιμοποιούσαν απο τα αρχαία χρόνια επίσης για την ίαση πολλών προβλημάτων υγείας. Τα φυτικά ιάματα, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών υπο την μορφή σιροπιού, κομπρέσας, λοσιόν, χαπιών. Ο λόγος χρήσης τους; Είναι απόλυτα φυσικά και λιγότερο τοξικά!   

botanotherapeia

Οστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση και διόρθωση δυσλειτουργιών στην ανθρώπινη κατασκευή καθώς και την αναγνώριση και θεραπεία για διάφορες παθολογίες οξείας φάσης ή χρόνιων παθήσεων.  Η θεραπεία γίνεται με τρόπους που έχουν σημαντική σχέση με την εμβιομηχανική λειτουργία του σώματος μέσω του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και απο τα προβλήματα δομής του, που έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούνται από κάποιες μηχανικές ανισορροπίες. Να τονίσουμε ότι η μέθοδος της οστεοπαθητικής αντιμετωπίζει τον ασθενή ως ενιαίο σύνολο (ολιστικά), λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογία, την βιοχημεία καθώς και το φυσικό μέρος του προβλήματος πάνω στο σώμα του ασθενή.

Ρεφλεξολογία

Άλλη μία πολύ σημαντική μέθοδος θεραπείας που βασίζεται σε έρευνες αιώνων ανακουφίζοντας από τον πόνο ενεργοποιώντας «αντανακλαστικά» σημεία του σώματος με ειδικές πιέσεις σε συνδυασμό με μάλαξη. Όταν ακούμε ρεφλεξολογία στο μυαλό μας πάει το σημείο των πελμάτων στα πόδια μας, κι όμως δεν είναι μόνο αυτό ρεφλεξολογία, αλλά πολλά σημεία πάνω στο σώμα μας όπως τις παλάμες, τα αυτιά και το πρόσωπο.

Για παράδειγμα, η φυσιολογική φθορά του προσώπου με τα χρόνια, λέγεται πως εκφράζει την μείωση των λειτουργειών του οργανισμού μας (νεφρά , ήπαρ κτλ.).Όλο αυτό μπορούμε να πούμε ότι συνδέεται και με τα βελονιστικά σημεία δηλαδή έχει την φιλοσοφία ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, όπου αποτελείται από διάφορα συστήματα οργάνων τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους, έχουν αλληλένδετη σχέση και εκτελούν όλες τις λειτουργίες αρμονικά. Όταν κάτι απο αυτά αποσυντονιστεί τότε η ρεφλεξολογία και η «συγγενείς» θεραπείες μας βοηθούν στην «ενεργοποίηση» του συστήματος.

reflexologia

Βεντουζοθεραπεία (Cupping Therapy)

Την θεραπεία με ζεστές ή κρύες βεντούζες την έχουμε δει σε θεραπευτικά συστήματα της ανατολής αλλά και της μεσογείου. Ειδικά εκπαιδευμένοι θεραπευτές χρησιμοποιούν και αυτή την μέθοδο χρησιμοποιώντας την μέθοδο σχεδόν σε όλο το ανθρώπινο κοινό, καθώς το είδαμε να έρχεται στην επιφάνεια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, όπου κολυμβητές, αθλητές στίβου, τεννίστες και αθλητές σε πολλά αθλήματα σχολιάστικαν για τα «περίεργα» στρογγυλά σημάδια πάνω στο σώμα τους! Εκεί η συγκεκριμένη θεραπεία, βοήθησε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, σε συνδιασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές στην αποκατάσταση (ξεκούραση των μυών του σώματος) απ’τις εξαντλητικές προπονήσεις καθώς και μετά τον αγώνα, έχοντας ώς στόχο την βέλτιστη απόδοση!

Επίσης έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη χρόνια κόπωση, σε σωματικές και ψυχοδιανοητικές δυσλειτουργίες, ενεργοποιεί την αποβολή τοξινών, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ταυτόχρονα βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Ακόμη να προσθέσουμε ότι έχει εφαρμογή στο κοινό κρυολόγημα, σε αναπνευστικά, πεπτικά, γυναικολογικά προβλήματα και φυσικά για τις γυναίκες επίσης έχει αποτέλεσμα στην κατακράτηση υγρών - κυτταρίτιδα!

Βρες αυτό που σου ταιριάζει

Η περιγραφή όλων των παραπάνω, είχε ώς στόχο την καλύτερη ενημέρωση ώστε να γίνει όσο το δυνατό περισσότερο κατανοητό, ότι κάθε θεραπεία έχει τον στόχο της και πολλές φορές ο συνδυασμός τους πραγματικά βοηθάει κάθε είδους πρότυπο, είτε είναι ένας νέος άνθρωπος, κάποιος ηλικιωμένος, ακόμη και ένας πρωταθλητής! Τι θα επιλέξετε; Δεν θα σας το πούμε εμείς, ρωτήστε τον ειδικό βάση του ιστορικού σας και εκείνος θα σας καθοδηγήσει. Μην ξεχνάτε ότι δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπείες πάνω σε κάθε άνθρωπο.

Αγαπημένο