ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Διαλογισμός: 3 βήματα για να κάνεις και εσύ ακόμα και στο σπίτι

Η Anushka Fernandopulle, μια βουδίστρια καθηγήτρια διαλογισμού σε πρόσφατο σχετικό άρθρο στους New York Times σου δείχνει τον τρόπο!
3
'
dialogismos-sto-spiti

Σε δύσκολους καιρούς όπως αυτόν που διανύουμε, ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε την γαλήνη μέσα μας και να νιώθουμε πιο ισορροπημένοι. Ακόμα και αν δεν έχεις διαλογιστεί ξανά, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές για αρχάριους.

Η Anushka Fernandopulle, μια βουδίστρια καθηγήτρια διαλογισμού σε πρόσφατο σχετικό άρθρο στους New York Times, συνιστά να διαλέξει ο καθένας από εσάς μια ώρα και το μέρος όπου μπορείτε να κάνετε διαλογισμό κάθε μέρα.  «Μπορεί να είναι απλά μια καρέκλα ή ένα μαξιλάρι», λέει, «αλλά η επανάληψη μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη μιας συνήθειας».

Η Jessica Morey, καθηγήτρια διαλογισμού ενσυνειδητότητας, πιστεύει ότι η εύρεση ενός φίλου με τον οποίο θα διαλογίζεστε μαζί ή μιας ομάδας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της σχετικής συνήθειας. Για αυτό άλλωστε, οι εφαρμογές smartphone όπως το Headspace, το Calm και το Ten Percent Happier, που παρέχουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς και συνεχείς προκλήσεις, είναι τόσο δημοφιλείς.

Πώς να διαλογιστείς στο σπίτι - Οι 3 τρόποι

Δώσε βάση στο σώμα και την αναπνοή σου

Οι διαλογισμοί με βάση το σώμα μπορούν να γίνουν ακόμα και από αρχάριους και η Fernandopulle μοιράζεται μια απλή άσκηση διαλογισμό που μας επιτρέπει να εστιάζουμε σε αυτό ακριβώς. «Οι διαλογιστές πρέπει να κάθονται σε μια ήσυχη, σταθερή θέση, να χαλαρώνουν και να στρέφουν την προσοχή τους στις αισθήσεις του σώματος τους», τονίζει η ίδια. Εάν παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο τι συμβαίνει στο σώμα σας, τότε θα σας φανεί ευκολότερο να αφήσετε τις σκέψεις και τους ήχους στο παρασκήνιο. Και αν όλο αυτό κάποια στιγμή σας δυσκολέψει, τότε επαναφέρετε απαλά την προσοχή σας στο σώμα και στην αναπνοή.

dialogismos-sto-spiti-tips

Εξάσκησε την αγάπη και την καλοσύνη που έχεις μέσα σου

Ένας άλλος κοινός διαλογισμός η βουδιστική πρακτική του διαλογισμού αγάπης-καλοσύνης. Σε αυτήν την περίπτωση, αφού καθίσετε κάπου αναπαυτικά, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να επαναλαμβάνετε σιωπηλά φράσεις με θετικό περιεχόμενο για τον εαυτό σας και για τους άλλους:  «Είμαι καλά. Είμαι χαρούμενος. Είμαι υγιής. Μπορώ να αντιμετωπίσω τα πάντα». Αφού επαναλάβετε αυτές τις φράσεις πολλές φορές στον εαυτό σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε θετικές σκέψεις και για άλλους, ξεκινώντας από τους φίλους και την οικογένειά σας.

dialogismos-sto-spiti-askiseis

Έλεγξε το μυαλό σου

Εάν δεν αισθάνεστε έτοιμοι για κλασικό διαλογισμό, η Fernandopulle λέει ότι μπορείτε να εξασκηθείτε στο να ελέγξετε το μυαλό σας, εστιάζοντας στο σώμα σας καθώς ασχολείστε με μια απλή φυσική εργασία όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το περπάτημα. «Προσπαθήστε να διατηρήσετε την προσοχή σας στραμμένη  στο σώμα ή στα χέρια κατά τη διάρκεια της εργασίας», λέει. «Παρατηρήστε αν η προσοχή σας πηγαίνει αλλού, αν νιώθετε ανησυχία ή προγραμματίζετε παράλληλα άλλα πράγματα. Επιστρέψτε την προσοχή σας στο σώμα σας και εστιάστε τη στη δραστηριότητα που κάνατε πριν.»

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!