ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Tabata: Τι είναι, σε τι μας οφελεί και τι πρέπει να προσέχουμε

Όλα όσα θε ήθελες να γνωρίζεις για την γυμναστική Tabata
15.03.2022
1
'
Tabata : Τι είναι, σε τι μας οφελεί και τι πρέπει να προσέχουμε tabata

Κατά καιρούς εμφανίζονται νέα είδη προπόνησης, ή έρχονται στο προσκήνιο κάποια είδη άσκησης που δεν είναι τόσο διαδεδομένα αλλά στη συνέχεια γίνονται. Στην προσπάθεια για πιο γρήγορα αποτελέσματα, πλέον όλο και περισσότεροι στρέφονται προς τις σύντομες και σκληρές θα λέγαμε προπονήσεις. Μία τέτοια λύση είναι και η γυμναστική "Tabata"! 

Τι είναι η Tabata; 

Η Tabata είναι μία σύντομη και διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. Τα οφέλη της είναι ορατά τόσο στην φυσική κατάσταση, όσο και στο κάψιμο λίπους. Η Tabata αποτελεί ουσιαστικά έναν συνδυασμό ασκήσεων αλλά και πίεσης από το Crossfit αλλα και την κυκλική προπόνηση. Προκαλεί το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, στον ελάχιστο χρόνο που χρησιμοποιείτε για να δείτε τα ίδια, ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα.

Εικόνα
run

Ίσως σε ενδιαφέρει : Πόσα λεπτά ήπιας άσκησης ισοδυναμούν με 1 λεπτό έντονης άσκησης;

Τabata και αποτελεσματικότητα: 

Όποια κι αν είναι η άσκηση που κάνετε, πχ 20 δεύτερα σπριντ και 10 δευτερόλεπτα ανάπαυσης, η Tabata, καθώς είναι μία τύπου ΗΙΙΤ άσκηση, μπορεί να αυξήσει άμεσα το μεταβολισμό σας και τον καρδιακό ρυθμό. Από τη στιγμή που εκτελείτε αυτές τις ασκήσεις σε πολύ υψηλή ένταση, το σώμα σας θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να διατηρηθεί.

Αυτό θα προκαλέσει την καρδιά σας να αντλεί γρηγορότερα αίμα και το μεταβολισμό σας να αυξηθεί, κάτι χρήσιμο αν θέλετε να χάσετε λίπος. Ο μεταβολισμός σας θα παραμείνει σε αυτό τον υψηλό ρυθμό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και μετά την προπόνηση και το σώμα σας θα καίει θερμίδες για αρκετές ώρες αργότερα. 

Aσκήσεις Tabata: 

- Επιτόπια αναρρίχηση

- Κοιλιακούς

- Έλξεις σε μονόζυγο

- Καθίσματα

- Έλξεις δικέφαλων

- Sprints

- Σκαλιά

- Πιέσεις ώμων

- Ανοίγματα

- Άρσεις ποδιών

- Deadlifts

- Calf raises (γάμπες)

Για να κάνεις μια αολοκληρωμένη προπόνηση Tabata μπορείς να δημιουργήσεις δύο ή τρεις διαφορετικές μορφές Tabata, με έως δώδεκα διαφορετικές ασκήσεις κι έπειτα να ενσωματώσετε δύο διαφορετικές ασκήσεις σε ένα κύκλο

Δες εδώ : Σε μόλις 4 λεπτά κάψε το λίπος που θα έκαιγες σε 2 ώρες στο γυμναστήριο!

Για μια αποτελεσματική προπόνηση οφείλεις να κάνεις 5-8 λεπτά ζέσταμα. Μην το παραμελείς είναι απαραίτητο! 

Εικόνα
tabata

Τι να προσέχεις!

-Η προπόνηση Tabata δεν είναι για αρχάριους! H Tabata είναι καλύτερη για προχωρημένους ασκούμενους, που έχουν εξοικειωθεί με την άσκηση υψηλής έντασης.

- Υψηλή πιθανότητα τραυματισμών, θα πρέπει να δουλέψετε πρώτα την άσκησή σας σε ένταση και αντοχή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει πολύ καλό ζέσταμα πριν ξεκινήσετε την Tabata.

- Πρέπει να προσέχετε και τη διατροφή σας, για να έχετε τα καλύτερα και ταχύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδίως εάν το αδυνάτισμα είναι ο κύριος στόχος σας.

Δείτε επίσης : Tabata: To hot trend της γυμναστικής έρχεται από την Ιαπωνία!

Τέλος φροντίστε οι συνδυασμοί ασκήσεων που δοκιμάζεται πρέπει να περιλαμβάνουν όσους περισσότερους μύες γίνεται για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Καλές προπονήσεις.  

Εικόνα
tabaka

 

Αγαπημένο