ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αθλητικοί τραυματισμοί: 5 συμβουλές για να τους προλάβεις

Πού οφείλονται και τι πρέπει να προσέξεις;
3
'
athlitikoi-travmatismoi-aities

Οι αθλητικοί τραυματισμοί οφείλονται συνήθως στον υπερβάλλων ζήλο κατά τη διάρκεια της προπόνησης και στη μυϊκή κόπωση ή στο μυϊκό τραύμα. Οι σοβαροί τραυματισμοί τείνουν να συμβαίνουν όταν το σώμα ωθείται πέρα ​​από τα φυσικά όριά του ή πέρα ​​από το επίπεδο προετοιμασίας ενός αθλητή. Ωστόσο, η κακή τεχνική ή τα λάθη της εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλουν στην υπερβολική καταπόνηση και τελικά να οδηγήσουν σε τραυματισμό.

Τι μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη αθλητικών τραυματισμών;

Θέσε εφικτούς στόχους

Είτε ξεκινάς ένα νέο πρόγραμμα βελτίωσης φυσικής κατάστασης είτε συνεχίζεις την προπόνησή που ήδη κάνεις, είναι σημαντικό να ασκείσαι με ασφάλεια. Βεβαιώσου ότι όταν ορίζεις τους στόχους σου αυτοί είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί. Από την προσθήκη χιλιομέτρων στις διαδρομές σας ή την αύξηση του βάρους στην προπόνηση με αντιστάσεις, ο καθορισμός ενός εφικτού στόχου είναι το ορόσημο για μια ασφαλή άσκηση.

Προγραμμάτισε τις προπονήσεις σου

Εάν σκοπεύεις να ξεκινήσεις ένα νέο άθλημα ή δραστηριότητα, σου συνιστούμε να μιλήσεις πρώτα με τον γιατρό σου για να συζητήσεις το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις επιλογές που έχεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου, καθώς και το ιατρικό ιστορικό σου. Μόλις είσαι έτοιμη να αρχίσεις τη νέα σου αυτή δραστηριότητα, φρόντισε να μάθεις τις κατάλληλες τεχνικές για την πρόληψη τραυματισμών. Η συνεργασία με έναν προπονητή ή έναν προσωπικό γυμναστή είναι γενικά ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να βεβαιωθείς ότι είστε στο σωστό δρόμο.

athlitikoi-travmatismoi-pws-na-tous-prolaveis

Προθέρμανση και αποθεραπεία

Ξεκινώντας την προπόνησή σου με χαλαρό περπάτημα ή τζόκινγκ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποτρέψεις τον τραυματισμό των μυών. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας προθερμασμένος μυς είναι λιγότερο πιθανό να τεντωθεί και να τραυματιστεί. Αυτό ισχύει επίσης και για το τέλος της προπόνησής σου, καθώς με την προθέρμανση επιτρέπεις  στο σώμα σου να προσαρμόζεται ξανά στην κανονική θερμοκρασία. Προτείνεται επίσης να κάνεις ανελλιπώς διατάσεις στο τέλος της προπόνησής σας όταν οι μύες σου είναι ήδη ζεστοί.

Άκου το σώμα σου

Να προσέχεις πάντα τα σήματα που σου στέλνει το σώμα σου. Μίλα με το γιατρό σου για το πώς να αναγνωρίσεις τον «καλό πόνο» που είναι φυσιολογικός κατά την άσκηση έναντι του «κακού πόνου» που δείχνει ότι κάτι γίνεται λάθος. Ακούγοντας τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σου, θα ξέρεις πότε είναι ώρα να πιέσεις περισσότερο ή  αν χρειάζεται να μειώσεις την ένταση ή τις επαναλήψεις.

Πάρε το χρόνο σου

Δούλεψε με το σώμα σου και όχι εναντίον του. Κατανόησε ότι η εκμάθηση ενός νέου αθλήματος ή δραστηριότητας απαιτεί χρόνο, οπότε απέφυγε να πιέσεις το σώμα σου πολύ έντονα από πολύ νωρίς. Δίνοντας αρκετό χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα προπόνησης, οι μύες και οι αρθρώσεις σου μπορούν να εξοικειωθούν με τη νέα ρουτίνα, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι έχεις διασφαλίσει το σωστό πλαίσιο για να εντάξεις και να απολαύσεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Μην παραλείψεις ωστόσο ούτε ένα από όσα σου συστήνουμε πιο πάνω.

 

 

Αγαπημένο