ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι ΔΕΝ πρέπει να πεις στα παιδιά σου για το σεξ

Ξεκίνησε και το δικό σας παιδί να ρωτά «πως έρχονται τα παιδιά;» και νιώσατε αμήχανοι; H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μία από τις πιο δύσκολες αλλά και ευαίσθητες υποχρεώσεις σας. Δείτε τι δεν πρέπει να του πείτε για το σεξ.
2
'
γονείς συζητούν με τα παιδιά τους για το σεξ istockphoto

Eίναι δική σας ευθύνη να διαπαιδαγωγήσετε αλλά και να προετοιμάσετε το παιδί σωστά για τις πρώτες σεξουαλικές του εμπειρίες. Το παιδί όταν μαθαίνει για το σεξ δεν χάνει την αθωότητά του όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί γονείς. H άγνοια το εμποδίζει από το εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο ενήλικα. Το πότε πρέπει να αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όταν ρωτήσει το ίδιο το παιδί. Γι’ αυτό ενθαρρύνετέ το να σας μιλάει ανοιχτά για το σεξ και να κάνει ερωτήσεις, αφιερώστε χρόνο για να το ενημερώσετε, δώστε ξεκάθαρες, απλές και σύντομες απαντήσεις, ανάλογα με την ηλικία του, χρησιμοποιείστε βιβλία* για να διαχειριστείτε καλύτερα τις «δύσκολες» ερωτήσεις και, κυρίως, μην ντρέπεστε να κάνετε συζητήσεις που αφορούν το σεξ.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ

«Όταν μεγαλώσεις θα μάθεις, τώρα είσαι πολύ μικρός/ή»

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσετε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μειώνει τους φόβους τους αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η άγνοια οδηγώντας τα σταδιακά στην απενοχοποίηση του σεξ. Επιπλέον, το παιδί όσο μεγαλώνει σε ηλικία τόσο πιο συχνά θα ρωτά λεπτομέρειες για το σεξ. Καλύτερα να τις μάθει από εσάς κι όχι από άλλες, ακατάλληλες πηγές.

«Είναι αμαρτία»

Μην προσπαθείτε τις τυχόν προσωπικές σας δυσκολίες και ταμπού σχετικά με το σεξ να τις μεταβιβάζετε στο παιδί σας, μη μιλάτε χαμηλόφωνα, με ντροπή και με αίσθημα μυστικοπάθειας. Το σεξ είναι κάτι παραπάνω από μία απλή αναπαραγωγή: είναι επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων που οδηγεί σε ενήλικες ισορροπημένες σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε πληροφορώντας το σωστά, χωρίς δισταγμό, θυμό, ντροπή ή την αίσθηση του “απαγορευμένου”. Μάθετε στο παιδί να αγαπάει και να σέβεται το σώμα του.

Εικόνα
istockphoto

 

«Θα σου πω άλλη ώρα, δεν είναι ώρα τώρα για τέτοιες συζητήσεις»

Μην αποφεύγετε τη συζήτηση επειδή αισθάνεστε άβολα και πιστεύετε ότι δεν θα απαντήσετε σωστά. Οι δικές σας απαντήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα προσεγγίσει το παιδί το σεξ στο μέλλον. Συζητώντας μαζί του θα δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής μεταξύ σας.

Μάθε ακόμη: Σεξουαλική κακοποίηση: Πώς θα θωρακίσουμε τα παιδιά

«Το λουλούδι σου, το πιπάκι σου...»

Μην χρησιμοποιείτε άλλες λέξεις για να περιγράψετε τα γεννητικά του όργανα όταν μιλάτε για σεξ, όσο άβολα κι αν νιώθετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις ακριβείς λέξεις για όλα τα όργανα του σώματός τους. Aν το παιδί σας μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη λέξη «μάτι» και «χέρι» γιατί να μη μάθει να χρησιμοποιεί και τη λέξη «πέος» και «αιδοίο»;

«Άσε αυτές τις ερωτήσεις»

Mην αποφεύγετε τις ερωτήσεις που σας κάνει το παιδί σας, όσο δύσκολες κι αν σας φαίνονται. Mπορεί, για παράδειγμα, να σας ρωτήσει «Tι είναι το προφυλακτικό;» ή «πως γίνεται η σεξουαλική πράξη». Απαντήστε του με ειλικρίνεια, άμεσα, χωρίς υπεκφυγές και υπονοούμενα, δώστε του πληροφορίες και εξηγήσεις με απλό και κατανοητό τρόπο προκειμένου το παιδί να μη δώσει τις δικές του φανταστικές ερμηνείες.

«Να σου πω ένα ανέκδοτο για να καταλάβεις»

Μην κάνετε πολλά αστεία όταν μιλάτε για το σεξ, γιατί το παιδί θα νομίσει ότι δεν είναι πολύ σοβαρό θέμα.

* Σας προτείνουμε βιβλία για να διαβάσετε μαζί:

  • Κάτι αλλάζει… Ένας διαφορετικός οδηγός γύρω από τη σεξουαλικότητα της Ελέν Μπρυλέρ, εκδόσεις: Πατάκη

Για παιδιά ηλικίας από 4 ετών

  • Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός του Harris Robie, εκδόσεις: Πατάκη, για παιδιά ηλικίας 4+
  • Πώς γίνονται τα μωρά; Της Εύας Καραντινού, εκδόσεις Άγκυρα, για παιδιά από 4 ετών.
  • Πώς γεννιούνται τα παιδιά του Φίλιππου Μανδηλαρά, εκδόσεις Πατάκη, για τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
  • Η μαμά γέννησε ένα αυγό, του Χολ Μπάμπετ, εκδόσεις Πατάκη, για παιδιά ηλικίας 5 ετών.
  • Θέλω να μάθω για το σεξ, συλλογικό έργο, εκδόσεις Καστανιώτη.

Διάβασε ακόμη: Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση – Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά

Αγαπημένο