ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το παιδί σας φοβάται τον παιδίατρο; Βοηθήστε το να το ξεπεράσει!

Σύντομα η επίσκεψη στον γιατρό θα είναι ευχάριστη και για τους δυο σας!
12.05.2022
2
'
Το παιδί σας φοβάται τον παιδίατρο; Βοηθήστε το να το ξεπεράσει! Παιδίατρος

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μικρά μας αντιδρούν όταν πρόκειται για την καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τα παιδάκια που αρνούνται να πάνε στον γιατρό, τη στιγμή που πολλές φορές κι εμείς οι μεγάλοι δεν είμαστε συνεπείς στα τσεκ απ μας, και για να λέμε την αλήθεια μας ούτε οι ενήλικες ενθουσιάζονται με την ιδέα να καθίσουν σε ένα ιατρικό κρεβάτι ή μία οδοντιατρική καρέκλα! 

Εάν και το δικό σας παιδάκι κρύβεται κάτω απ' το κρεβάτι λίγο πριν τον παιδίατρο, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι πολύ λεπτοί και προσεκτικοί ώστε να του απαλύνεται το φόβο και την άρνηση και να το πείσετε ότι μία επίσκεψη στον γιατρό είναι μόνο για το καλό του! 

Εικόνα
istock

Διαβάστε ακόμη: Οι απαγορευμένες φράσεις που δεν πρέπει να λες στο παιδί σου!

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο του για τον γιατρό ανάλογα με την ηλικία του.

  • Αρχικά επιλέξτε τον κατάλληλο επιστήμονα με τον οποίο να έχετε μία καλή συννενόηση, να εκτιμάτε τις μεθόδους του αλλά και την συμπεριφορά του. 
  • Στη συνέχεια εξηγήστε αναλυτικά και σε ήρεμο τόνο στο παιδί σας, τον σκοπό της επίσκεψής σας εκεί. Αν πρόκειται για μία απλή τυπική επίσκεψη πείτε του: "Θα πάμε στο γιατρό για να μς πει πόσο γρήγορα μεγαλώνεις!". Εάν πάτε επειδή το παιδί είναι άρρωστο, πείτε του: "Ο γιατρός θα μας πει, πόσο σύντομα θα γίνεις καλά!". 
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείται τον γιατρό (όπως και καμία άλλη ιδιότητα) ως μέθοδο εκφοβισμού. Οι φράσεις του τύπου: "Φάε το φαγητό σου αλλιώς θα σε στείλω στον γιατρό!" δε θα πρέπει ποτέ να ακούγονται γιατί το παιδί ταυτίζει τον γιατρό με μία απειλή. 
  • Πριν πάτε στον γιατρό εξηγήστε του με λεπτομέρειες τι ακριβώς θα γίνει στην επίσκεψη. Κάντε μία αναπαράσταση στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα λούτρινο στη θέση του ασθενή. Δείξτε του πως ο γιατρός θα κοιτάξει τα αυτάκια ή το λαιμό του και βάλτε το παιδί να παίξει και εκείνο το ρόλο του γιατρού ώστε να βρει πιο διασκεδαστική τη διαδικασία. 
  • Αγοράστε του σχετικά βιβλία ή δείτε μαζί κινούμενα σχέδια με θέμα το επάγγελμα του γιατρού. 
  • Υποσχεθείτε του ότι μετά την επίσκεψη θα κάνετε μαζί κάτι που του αρέσει, για παράδειγμα θα φάτε παγωτό ή θα πάτε στον παιδότοπο. 
  • Ακόμη κι αν είστε αγχωμένη για την εξέλιξη της υγείας του, μην το δείξετε! Το παιδί θέλει να βλέπει στα μάτια σας σιγουριά για να νιώθει ασφάλεια. 

 

Εικόνα
istock

Ίσως ακόμη να σας ενδιαφέρει:  Υπάρχει σωστός τρόπος και χρόνος για να συζητήσεις με το παιδί σου για το σeξ;

Αγαπημένο