ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε βγαίνουν τα πρώτα δόντια στα μωρά και πόσο διαρκεί o πόνος;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, και ο ρυθμός ανάπτυξης ποικίλει. Ρωτήσαμε τον Τριαντάφυλλο Τριαντάφυλλου, ειδικός Παιδοδοντίατρος EASTMAN DENTAL CENTER NY USA, να μας εξηγήσει πότε βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια και πόσο πονάει το μωρό.
1
'
πρώτα δοντάκια και πόνος στο μωρό istockphoto

Το πρώτο δόντι του μωρού σου μπορεί να έχει εμφανιστεί ήδη από τους πρώτους τρεις μήνες ή σε έναν χρόνο ή περισσότερο. Εάν το μωρό σου γεννήθηκε πρόωρα, τα δόντια του πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να βγαίνουν. Η όλη διαδικασία οδοντοφυΐας συνήθως ολοκληρώνεται στην ηλικία των δύο έως τριών ετών.

«Τα περισσότερα μωρά βγάζουν τα πρώτα τους δόντια μεταξύ 6 και 12 μηνών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για το πότε μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια, ορισμένα μωρά μπορεί να μην έχουν μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.» λέει ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, ειδικός παιδοδοντίατρο, EASTMAN DENTAL CENTER NY USA. Γύρω στους τρεις μήνες τα μωρά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, βάζουν τα χέρια τους στο στόμα και έχουν αυξημένη σιελόρροια.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει πως το μωρό βγάζει δοντάκια ή ετοιμάζεται να βγάλει, αλλά το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως γύρω στους 6 μήνες. Η έντονη σιελόρροια δεν είναι σημάδι οδοντοφυίας, απλώς συμβαίνει επειδή οι σιελογόνοι αδένες παράγουν αρκετό σάλιο που δεν προλαβαίνει το μωρό να το καταπιεί. Η σιελόρροια και η οδοντοφυία γίνονται στον ίδιο χρόνο χωρίς να έχει σχέση το ένα με το άλλο. Συνήθως, τα πρώτα δόντια που βγαίνουν είναι σχεδόν πάντα τα κάτω μπροστινά δόντια (οι κάτω κεντρικοί κοπτήρες) και τα περισσότερα παιδιά συνήθως έχουν βγάλει όλα τα νεογιλά τους δόντια μέχρι τα 3 έτη.

Διάβασε ακόμη: Εγκυμοσύνη μετά τα 30: Γιατί το μωρό σου χαρίζει χρόνια

Εικόνα
istockphoto

 

Πώς θα καταλάβεις ότι το μωρό σου βγάζει δοντάκια;

  • Θέλει να μασήσει κάτι
  • Είναι ευερέθιστο
  • Δεν κοιμάται καλά
  • Τα ούλα του είναι κόκκινα και ελαφρώς πρησμένα ή φαίνεται το πρώτο δοντάκι που ανατέλλει
  • Έχει μειωμένη όρεξη
  • Τραβάει τα αυτάκια του
  • Κάποιες φορές έχει δέκατα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καταρροή, η διάρροια ή η θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς δεν είναι τυπικά σημάδια οδοντοφυΐας.

Τα πρώτα δοντάκια και ο πόνος

«Ο πόνος των δοντιών είναι υποκειμενικός» λέει ο παιδοδοντρίατρος. «Ο πόνος διαρκεί όσο το δόντι «σκάει» από το ούλο αλλά πολλές φορές τα δόντια δεν δημιουργούν πόνο όταν «σκάνε». Μάλιστα υπάρχουν παιδιά που ούτε που αντιλαμβανόμαστε πότε έβγαλαν δόντι.» λέει ο ειδικός.

Ένα δόντι συνήθως προκαλεί ενόχληση μόνο για λίγες μέρες το πολύ, αλλά για κάποια μωρά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η γνάθος είναι πιο ευαίσθητη καθώς το δόντι ανατέλλει μέσα από το ούλο, αλλά στη συνέχεια υποχωρεί αυτή η ευαισθησία. Ορισμένες μαμάδες παρατηρούν επίσης συμπτώματα όπως μαλακά κόπρανα και κόκκινα μάγουλα. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και δεν διαρκούν συνήθως πάνω από 48 ώρες.

Λάβε υπόψη ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να διαπιστώσεις ότι ένα πιο μικρό μωρό μπορεί να έχει ήδη ένα δόντι ενώ το δικό σου όχι. Μην ανησυχείς - αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Δες κι αυτό: Το παιδί μου τραυλίζει, τι να κάνω;

Αγαπημένο