ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς να μάθεις στο παιδί σου να γίνει υπεύθυνο;

Αν δεν του δοθούν τρόποι να εξασκήσει την υπευθυνότητά του, δεν θα μπορέσει να μάθει μόνο του να γίνει υπεύθυνο.
4
'
παιδί μαζεύει άπλυτα ρούχα istockphoto

Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει η εκπαίδευση της ευθύνης από νωρίς. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά το να δείχνετε στα παιδιά πώς να είναι υπεύθυνα θα τα ωφελήσει σε όλη την υπόλοιπη ζωής τους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να ενθαρρύνετε την υπευθυνότητα στο παιδί. Δείτε πώς:

1 Δώστε του το καλό παράδειγμα

Η δική σας υπεύθυνη στάση αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας. Διαφορετικά, οι συμβουλές και οι προτροπές δεν θα έχουν κανένα νόημα αν το παιδί διαπιστώνει ότι αυτός που τις διδάσκει δεν τις εφαρμόζει. 

2 Εξηγήστε του γιατί είναι σημαντικό να είναι υπεύθυνο

Εξηγήστε του για παράδειγμα γιατί πρέπει να γίνονται οι δουλειές στο σπίτι και πόσο ικανός και χρήσιμος νιώθει κάποιος όταν συμβάλει σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Δες κι αυτό: Τι κάνεις λάθος και το παιδί σου δεν σε ακούει;

3 Μιλήστε του σωστά

Βοηθήστε το παιδί, χωρίς φωνές, απειλές ή δωροδοκίες, να αποφασίσει μόνο του, με ευθύνη και αναλαμβάνοντας τις συνέπειες των επιλογών του. Μιλήστε σε πρώτο πρόσωπο και δίνετέ του πάντα δύο επιλογές. Επίσης προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε:

Απειλή ή τιμωρία: «Μάζεψε τα παιχνίδια σου αλλιώς δεν θα παίξεις το απόγευμα». Αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί το παιδί μαθαίνει να κάνει κάτι επειδή φοβάται.

Ανάληψη της ευθύνης του: «Θα τα τακτοποιήσω εγώ». Αποφύγετέ το επειδή αν αναλαμβάνετε να κάνετε εσείς τις δικές του δουλειές θα εφησυχάζει και θα ξέρει ότι κάποιος άλλος θα το κάνει για εκείνο.

Ανεκτικότητα: «Ένα σπίτι με παιδιά είναι πάντα ακατάστατο. Δεν πειράζει που είναι έτσι, δεν θα καταπιέσω το παιδί». Αποφύγετέ το γιατί το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι η τεμπελιά στο σπίτι επιβραβεύεται.

Δωροδοκία: «Αν τα τακτοποιήσεις θα σου δώσω σοκολάτα». Εϊναι η πιο εύκολη λύση αλλά το παιδί μαθαίνει ότι για να κάνει κάτι πρέπει να αμοιφθεί.

Υπεύθυνα: «Χρειάζομαι το χώρο τακτοποιημένο μέχρι τις 5 γιατί θα έχουμε επισκέπτες. Μπορείς ή να μαζέψεις τα παιχνίδια σου ή θα τα βάλω στην αποθήκη. Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης επειδή με του να δίνετε επιλογές το βοηθάτε να αναλάβει και την ευθύνη της επιλογής του.

Εικόνα
istockphoto

4 Αναθέστε του κάποια καθήκοντα

Ζητήστε του με σταθερό και ήρεμο τρόπο να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, ανάλογα με την ηλικία του, π.χ. να πετάξει ένα σκουπιδάκι στον κάδο, να στρώσει το τραπέζι, να μαζέψει τα παιχνίδια του κ.λπ.

5 Οργανώστε «ημέρες αποστολών»

Φτιάξτε έναν πίνακα και ορίστε για παράδειγμα τη Δευτέρα ως «μέρα αποστολής πλυσίματος πιάτου», το Σάββατο «μέρα μαζέματος άπλυτων ρούχων» κ.λπ. Κάθε φορά που το παιδί θα φέρνει σε πέρας την αποστολή του δίνετέ του ως επιβράβευση 1 αστεράκι. Στόχος είναι να συγκεντρώσει όσα περισσότερα αστεράκια μπορεί την εβδομάδα.

Δες ακόμη: Διάβασε το παιδί σου με τον πιο ελκυστικό τρόπο

6 Μην το δωροδοκείτε

Αν θέλετε να κάνει το σωστό μην του τάζετε διάφορα προνόμια, γλυκά κ.λπ. Του μαθαίνετε να σας χειρίζεται και να ζητάει όλο και μεγαλύτερο αντάλλαγμα χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

Εικόνα
istockphoto

 

7 Αφήστε το να επωμιστεί τις συνέπειες

Αφήστε στο παιδί περιθώρια αυτενέργειας, ούτως ώστε να μάθει να υπολογίζει τις συνέπειες των πράξεών του. Αν για παράδειγμα ξεχνά τα σχολικά του βιβλία μη του φτιάχνετε εσείς την τσάντα του ή αν δεν ντύνεται το πρωί μόνο του ενώ μπορεί κατεβάστε το μία φορά στο σχολικό με τις πυτζάμες. Η δυσαρέσκεια των άλλων που θα αντιμετωπίσει θα το βοηθήσει να γίνει  προσεκτικότερο.

8 Έχετε υπομονή

Μην απογοητεύεστε όταν το παιδί στην αρχή δεν θα τα καταφέρνει καλά και φυσικά μην απαιτείτε κάτι τέτοιο από αυτό. Όλα θέλουν το χρόνο τους. Θα χρειαστεί ίσως να ζητήσετε ξανά και ξανά κάτι από το παιδί μέχρι αυτό να το κάνει σωστά. Θα αντιμετωπίσετε την έντονη αντίδρασή του και θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε πολλή υπομονή και να παραμείνετε σταθεροί σε αυτό που ζητάτε. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει υπεύθυνο.

Διάβασε ακόμη: 5 φράσεις για να πεις στο παιδί σου, όταν είναι στεναχωρημένο ή αναστατωμένο

Αγαπημένο