ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υπάρχει σωστός τρόπος και χρόνος για να συζητήσεις με το παιδί σου για το σeξ;

Ξεκίνησαν οι ερωτήσεις με σeξουαλικό περιεχόμενο; Μάλλον ήρθε η ώρα!
10.03.2022
2
'
Υπάρχει σωστός τρόπος και χρόνος για να συζητήσεις με το παιδί σου για το σeξ; Μαμά_και_παιδί

Γιατί πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για το σeξ; Πότε είναι η σωστή στιγμή; Υπάρχει η σωστή στγμή; Μήπως έιναι νωρίς; Κι αν αργήσω και το μάθει με λάθος τρόπο; Πως θα το κάνω; Τι θα πω;

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν κάθε γονέα όταν το παιδί του φτάνει στην εφηβεία και ξεκινά της κλασσικές ερωτήσεις της ηλικίας. 

Όπως όλες οι υπόλοιπες απορίες έτσι και αυτή, όταν έρχεται η ώρα της να απαντηθεί ο γονιός αγχώνεται και δεν ξέρει πως ακριβώς να το διαχειριστεί. Μη ξεχνάς πως γονιός δεν γεννιέσαι και είναι λογικό σε μερικά πράγματα ακόμη να έχεις και εσύ ο ίδιος απορίες ως προς την αντιμετώπιση και τη διαχείρησή τους. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και η εισαγωγή στην ενημέρωση του παιδιού για την αναπαραγωγή. 

Δείτε επίσης : Τι ΔΕΝ πρέπει να πεις στα παιδιά σου για το σεξ

Σίγουρα δεν είναι μια απλή συζήτηση και θα λέγαμε πως δεν είναι καν μια και μοναδική συζήτηση αλλά πολλές και μικρές συζητήσεις που αναλύονται σταδιακά. 

Πότε και Πως θα μιλήσεις στο παιδί σου για το σeξ  

9-12 ετών

Σε αυτή την ηλικία συζητούμε με το παιδί για τις σωματικές & συναισθηματικές αλλαγές που θα υποστεί στην εφηβεία για να τα καθησυχάσουμε. Η ανησυχία τους για το αν είναι φυσιολογικοί, εξαιτίας των ξαφνικών αλλαγών που νιώθουν ότι βιώνουν (περίοδος, ονείρωξη, αλλαγές στο σώμα, στη φωνή κ.λπ). Σε αυτό το σημείο όμως υπάρχει η γνωστή αμηχανία, ειδικά σε κάποια θέματα τα οποία σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα και θα ήθελαν πολύ τα συζητήσουν μαζί σας .

Εικόνα
mother


 

13-18 ετών : 

Είναι μια περίοδος που πρέπει να είμαστε δίπλα τους και έτοιμοι να τους ακούσουμε, να τους συμβουλεύσουμε, να μοιραστούμε μαζί τους εμπειρίες και απόψεις, όσο γίνεται χωρίς πίεση και ένταση. Στόχος είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη και άνεση για οτιδήποτε μπορεί να απασχολει το παιδί που είναι στην εφηβεία πλέον. 

Σε αυτές τις ηλικίες αναμένουμε ότι θα υπάρξει δυσκολία στο να αποδεχτούν τις πολλές σωματικές αλλαγές και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα επίπεδα ορμονών που είναι χαοτικά και δεν μπορούν να ρυθμίσουν. Θα υπάρξει σίγουρα μεγάλη επιρροή από τους φίλους και τα ΜΜΕ, γεονός που ίσως φοβίσει τον γονιό αλλα μεταξύ μας, τα παιδιά φοβούνται περισσότερο!

Είναι η ώρα που θα νιώσουν συχνά έλξη από άτομα του αντίθετου φύλου ή ακόμη και του ίδιου, κάνουν ρομαντικές, ερωτικές και σεξουαλικές σκέψεις και έχουν έντονα συναισθήματα για το άτομο που τους ενδιαφέρει. Βέβαια είναι πολύ πιθανό να βιώσουν τα πρώτα "χάδια", ίσως και την σεξουαλική επαφή σε κάποιες περιπτώσεις. 

Οι καταστάσεις αυτές δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τους γονείς αρνητικά αλλά το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ακούν το παιδί και να το συμβουλέυουν ώστε να αποφύγει τον παραμικρό κίνδυνο ακόμη και την απογοήτευση. 

Εικόνα
sex

 

Διάβασε επίσης : Tι πρέπει να πούμε όταν το παιδί ρωτάει για το σεξ; Ο Θάνος Ασκητής μας δίνει την απάντηση

 – Συμβουλές σε γονείς 

Σύμφωνα με τους ειδικούς 

• Η αρχή γίνεται με μια συζήτηση με το παιδί μου με αφορμή μια δική μου ή δική του απορία, ένα γεγονός που συνέβηκε στο σχολείο ή αλλού, μια σκηνή από τηλεοπτική σειρά ή εκπομπή, ένα περιστατικό στις ειδήσεις και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.


• Αφηγούμαι στο μικρό παιδί μου ένα παραμύθι ή μια ιστορία με σχετικά μηνύματα και το συζητώ μετά μαζί του ή αγοράζω στο μεγαλύτερό μου παιδί ένα βιβλίο σχετικό με αυτά τα θέματα και το χρησιμοποιώ ως αφορμή για να συζητήσω μαζί του.


• Συμφωνώ με το παιδί μου ότι θα συζητούμε οτιδήποτε μας απασχολεί μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της βδομάδας και βρίσκω ευκαιρία τότε να θίξω διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.


• Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο για το σχολείο ή το φροντιστήριο, ανοίγω κουβέντα με το παιδί μου για αυτά τα θέματα. Η περιορισμένη οπτική επαφή που έχω μαζί του ενώ οδηγώ ίσως με βοηθήσει να μιλήσω πιο άνετα.

Συμπερασματικά δεν υπάρχει σωστός χρόνος και τρόπος για να πεις στο παιδί σου τι εστί σeξ ! Αναλόγως με την συμπεριφορά και τις απορίες θα προσαρμοστείς και εσύ στη συζήτηση και θα είσαι έτοιμος για την όποια απορία! 

Δείτε εδώ : 5 φράσεις για να πεις στο παιδί σου, όταν είναι στεναχωρημένο ή αναστατωμένο

Αγαπημένο