ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μεταβιοτικά: Τι είναι και πως αναβαθμίζουν το βρεφικό γάλα

Το ενδιαφέρον της επιστήμης συνεχίζει να επικεντρώνεται στις προσπάθειες για την παρασκευή όλο και πιο εμπλουτισμένων βρεφικών γαλάτων.
4
'
formula milk shutterstock

Ένα γάλα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μητρικό, για κάθε βρέφος που δεν καταφέρνει να θηλάσει  ή δεν ολοκληρώνει το επιθυμητό διάστημα θηλασμού. Αυτός  είναι ο στόχος της επιστήμης εδώ και χρόνια. Όμως το μητρικό γάλα -το επιβεβαιώνουν όλες οι έρευνες- είναι η πολυτιμότερη τροφή των βρεφών. Φυσικά τα τροποποιημένα γάλατα για τα βρέφη που δεν θηλάζουν εξακολουθούν.

Για αυτό το λόγο το ενδιαφέρον της επιστήμης συνεχίζει να επικεντρώνεται στις προσπάθειες για την παρασκευή όλο και πιο εμπλουτισμένων βρεφικών γαλάτων, στοχεύοντας σε συνθέσεις και φόρμουλες που δεν θα επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού και θα εξασφαλίζουν υγιή ανάπτυξη. Τα μεταβιοτικά είναι βιοενεργά συστατικά που παράγουν τα ωφέλιμα μη παθογόνα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας. Νέα κλινικά δεδομένα δείχνουν την προσθετική αξία των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα, καθώς μέσω αυτών προσεγγίζεται ακόμη περισσότερο η σύνθεση του μητρικού γάλατος.

Ποια είναι η αξία του μητρικού γάλατος

    Το μητρικό γάλα είναι η τροφή που η ίδια η φύση έχει επιλέξει για το βρέφος, συνεπώς αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη τροφή στο ξεκίνημα της ζωής του. Αποτελεί αναμφισβήτητα την πολυτιμότερη τροφή των βρεφών, λόγω της ιδανικής ποσοτικής και ποιοτικής του σύνθεσης σε βιολογικούς παράγοντες που συμβάλουν στην αρμονική ανάπτυξη των συστημάτων του οργανισμού, όπως του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Ο μητρικός θηλασμός έχει συνδεθεί με  υψηλότερους δείκτες νοητικής ανάπτυξης, μικρότερο κίνδυνο λοιμώξεων και μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, μικρότερο κίνδυνο αλλεργιών αλλά ακόμη και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σπάνιων νοσημάτων, όπως μορφές καρκίνου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το παιδί που θηλάζει, ακουμπάει και δέχεται το χάδι και τη μυρωδιά της μητέρας του, την κοιτάει στα μάτια και ακούει τους χτύπους της καρδιάς της. Μέσα από το θηλασμό δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, συμβάλλοντας στη δημιουργία αρμονικής σχέσης μεταξύ τους, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας του παιδιού.

Η σύσταση του μητρικού γάλατος είναι τέτοια ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του βρέφους σε ενέργεια και σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνεται ο οργανισμός του. Ιδεατά, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Παιδιατρικών Εταιριών ανά τον κόσμο, τα παιδιά πρέπει να τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό κατά το 1ο εξάμηνο της ζωής και τουλάχιστον μέχρι το 2ο έτος να λαμβάνουν μεικτή διατροφή (μητρικό γάλα + προοδευτική εισαγωγή όλων των άλλων τροφών). Επειδή όμως πρακτικά η τήρηση της παραπάνω οδηγίας είναι συχνά πολύ δύσκολη, αναζητείται η καταλληλότερη σύνθεση τροποποιημένου γάλατος που θα εισαχθεί αντί του μητρικού γάλατος, όταν παραστεί ανάγκη. Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή προσομοίωση του όποιου ξένου γάλατος με το μητρικό.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μωρά που δεν θηλάζουν και χρειάζεται να τραφούν με τροποποιημένο γάλα;

Είναι συχνό το φαινόμενο στα βρέφη που για διάφορους λόγους δε θηλάζουν να εμφανίζουν δυσανεξία στο τροποποιημένο γάλα που λαμβάνουν. Το εύρος των συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει επεισόδια ευερεθιστότητας, λόγω ερεθισμού του εντέρου, δυσκοιλιότητα, διάρροια αλλά και αναγωγές (ροή γάλατος από το στόμα) που πολλές φορές φτάνουν στους εμέτους (το γάλα πετάγεται σαν ρουκέτα), όπως και ανεπαρκή πρόσληψη βάρους.  Πιο συχνό είναι και το φαινόμενο των κολικών στα βρέφη που λαμβάνουν ξένο γάλα. Το κλάμα του βρεφικού κολικού είναι εντονότερο και πιο διαπεραστικό από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, τα βρέφη ουρλιάζουν, δίνοντας την εντύπωση ότι πονάνε έντονα, σφίγγουν την κοιλιά και κυρτώνουν τη ράχη τους. Το κλάμα ξεκινά απότομα, συμβαίνει συχνότερα τις βραδινές ώρες και οι γονείς αδυνατούν να καθησυχάσουν το βρέφος τους με οποιοδήποτε τρόπο. Τέλος η αλλεργία στο τροποποιημένο αγελαδινό γάλα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει από δερματικό εξάνθημα ως όλες τις παθολογικές εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό (έμετοι, διάρροιες, ευερεθιστότητα και κλάμα λόγω εντερικού πόνου, κοιλιακή διάταση, δυσκοιλιότητα, αιματηρές κενώσεις), ενώ μπορεί να συνδεθεί και με ατοπία (άσθμα, ατοπική δερματίτιδα). Ήπια προβλήματα σε βρέφη που λαμβάνουν ξένο γάλα μπορεί να παρουσιαστούν ως και σε ένα στα 2 βρέφη. Αν μιλάμε όμως για πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η αλλεργία, αυτή έχει συχνότητα 2-3% και συνήθως υποστρέφει ως την ηλικία των 2 ετών.

Η αλλαγή γάλατος είναι η μόνη λύση;

Η αλλαγή γάλατος δεν πρέπει να γίνεται με ευκολία γιατί το γαστρεντερικό σύστημα του κάθε βρέφους χρειάζεται περίοδο προσαρμογής σε κάθε νέο γάλα. Υπολογίζεται ότι το 40% των βρεφών θα αλλάξει τουλάχιστον μία φορά γάλα. Είναι συχνό το φαινόμενο οι γονείς να αλλάζουν γάλατα, επειδή «το μωρό δεν τρώει καλά», «έχει γκρίνια μετά κάθε γεύμα» ή «φαίνεται να μην του αρέσει το γάλα». Οι αλλαγές γάλατος και η χρήση θεραπευτικών γαλάτων πρέπει να γίνεται μετά προσεκτική αξιολόγηση από τον Παιδίατρο. Φυσικά και ένα βρέφος με αλλεργία στο γάλα θα πάρει υποαλλεργικό γάλα ή θα λάβει γάλα ειδικής σύνθεσης στην περίπτωση εντόνων συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας ή αναγωγών. Πάντα όμως μετά τη σύσταση του Παιδιάτρου, ο οποίος προηγουμένως θα λάβει αναλυτικό ιστορικό των συμπτωμάτων του βρέφους από τους γονείς ή και θα ζητήσει τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων για τη διάγνωση πχ της αλλεργίας         

Τι ακριβώς είναι τα μεταβιοτικά; Ποια είναι η διαφορά μεταβιοτικών, προβιοτικών και πρεβιοτικών;

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει τις έρευνές της στην αξία της εντερικής χλωρίδας και της αλληλεπίδρασης των προβιοτικών, πρεβιοτικών, και μεταβιοτικών μέσω της διατροφής. Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνα μικρόβια που διαβιούν στο έντερο, ευοδώνουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, αλλά προκαλούν και απαντήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εκτρέπουν από τη δημιουργία αλλεργιών, ενώ συγχρόνως δυναμώνουν τον οργανισμό να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.  Τα πρεβιοτικά ορίζονται ως ουσίες τις οποίες χρησιμοποιούν τα προβιοτικά βακτήρια για ζυμώσεις εντός του πεπτικού μας συστήματος.  Τα πρεβιοτικά ευνοούν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών στελεχών Lactobacilli και Bifidobacteria, και έτσι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των παθογόνων βακτηρίων. Τέλος τα μεταβιοτικά είναι τα βιοενεργά συστατικά των προβιοτικών, τα οποία παράγονται αφότου τα προβιοτικά αποικίσουν το έντερο και πολλαπλασιαστούν. Η παρουσία στο γάλα των βρεφών όλων των παραπάνω συστατικών, που υπάρχουν και στο μητρικό γάλα, προάγει τα πιο πάνω περιγραφόμενα οφέλη και μειώνει τα συμπτώματα δυσανεξίας.  

Η επιλογή γάλατος με μεταβιοτικά βοηθάει τα βρέφη;

Νέα κλινικά δεδομένα δείχνουν την προσθετική αξία των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα, καθώς μέσω αυτών προσεγγίζεται ακόμη περισσότερο η σύνθεση του μητρικού γάλατος. Βρέφη που λάμβαναν γάλα με μεταβιοτικά είχαν μειωμένα επεισοδίων κολικών, σύσταση κενώσεων πιο κοντά σε αυτή των βρεφών που θηλάζουν και συνολικά θετική επίδραση στους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες δείχνουν πως στα μωρά που δεν θηλάζουν, η προσθήκη των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη αναλογία Bifidobacteria στον πληθυσμό μικροβίων του εντέρου, δημιουργώντας μια υγιή σύνθεση μικροβίων κοντά σε αυτή των μωρών που θηλάζουν. Αυτή η υγιής χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή μη παθογόνα μικρόβια, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα στην αποφυγή λοιμώξεων και αλλεργιών, δρα σαν “εμβόλιο” για την υγεία του εντέρου στις δύο διακριτές περιόδους για τον μικροβιακό αποικισμό του βρεφικού εντέρου – δηλαδή, από τη γέννηση μέχρι τον απογαλακτισμό και από τον απογαλακτισμό μέχρι την εισαγωγή στη δίαιτα του ενήλικα. Η προσθήκη αυτή αποφέρει οφέλη που προσεγγίζουν αυτά του μητρικού γάλατος στην προαγωγή του εντερικού μικροβιόκοσμου και κατά συνέπεια στο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.

 ​

Αγαπημένο