ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μαμά σε προχωρημένη ηλικία όπως οι επώνυμες ή μήπως όχι; Ποια είναι η γνώμη του ειδικού

Tι πειράζει αν καθυστερήσεις λίγο ακόμα να γίνεις μαμά, σκέφτεσαι καθώς ενημερώνεσαι από τα μέσα που προβάλλουν τη ζωή των σταρ, εστιάζοντας σε όσες που καθυστέρησαν την μητρότητα. Αφού τα κατάφεραν εκείνες γιατί όχι κι εσύ; Ποια είναι, όμως, η παγίδα που ίσως δεν γνωρίζεις.
5
'
Μαμά σε προχωρημένη ηλικία όπως οι επώνυμες Shutterstock

Xαζεύεις τις διάσημες πιο προχωρημένης ηλικίας, άλλες με τις φουσκωμένες κοιλίτσες τους κι άλλες με τα μωρά τους αγκαλιά να αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει μαμά μετά τα σαράντα ή ακόμα και πλησιάζοντας τα πενήντα. Αφού εκείνες τα κατάφεραν γιατί όχι κι εσύ; 

Οι διάσημες που απέκτησαν παιδιά μετά τα 40

Η Νaomi Watts απέκτησε τους δύο της γιούς Sasha και Kai στα 39 και 40 της έτη αντίστοιχα. Σχεδόν στην ίδια ηλικία έγινε μαμά και Eva Mendes η οποία απέκτησε το πρώτο της παιδί στα 40 και το δεύτερο στα 42 ενώ η Ηalle Berry  έκανε το πρώτο της παιδί στα 41 και το δεύτερο στα 47.

Η Julia Moore ξαναέγινε μετά από αρκετά χρόνια για δεύτερη φορά μαμά στα 41 της. Το ίδιο και η Madonna στα 42. Kαι φυσικά υπάρχουν και τα παραδείγματα εκείνων που έγιναν σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία μαμάδες. Όπως η Rachel Weisz που απέκτησε στα 48 το δεύτερο της παιδί και η Janet Jachson που έγινε για πρώτη φορά μαμά στα 50 της. 

Και παρόλο που είναι πολύ ωραίο να βλέπεις μια γυναίκα να αποκτά μωρό σε οποιαδήποτε ηλικία, η αλήθεια είναι ότι σε όλο το αυτό το διάχυτο μήνυμα ότι οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχει μια σοβαρή παγίδα, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO.

Εικόνα
Μαμά σε προχωρημένη ηλικία όπως οι επώνυμες 1
Shutterstock


Ποια είναι η παγίδα

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προβάλλουν τη ζωή των σταρ, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παρανοήσεις σχετικά με τη γυναικεία γονιμότητα καθώς εστιάζουν στο αποτέλεσμα - στο ότι δηλαδή διάσημες γυναίκες καταφέρνουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία- αποσιωπώντας πληροφορίες για το αν η εγκυμοσύνη τους επιτεύχθηκε με φυσικό τρόπο ή με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν προβάλλεται επομένως όλη η αλήθεια παρά μόνο ίσως ή ευχάριστη πλευρά της. 
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι πολλές διασημότητες, που εγκυμονούν σε μεγαλύτερη ηλικία, επιλέγουν συνειδητά να μην αποκαλύψουν πληροφορίες για το αν έχουν λάβει θεραπεία γονιμότητας ή πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος που διένυσαν μέχρι να τα καταφέρουν.

Διάβασε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους ανωορρηκτικούς κύκλους

Λίγες είναι εκείνες που λένε όλη την αλήθεια για το πώς απέκτησαν τα παιδιά τους

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες διάσημες σταρ που ανοιχτά έχουν δηλώσει ότι απέκτησαν παιδί με τη συνδρομή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η ηθοποιός Nicole Kidman έχει δύο υιοθετημένα παιδιά με τον πρώην σύζυγό της, τον ηθοποιό Τom Cruise, και δύο μικρότερα κορίτσια –βιολογικά της παιδιά- που απέκτησε με τον σημερινό σύζυγό της Keith Urban.

Το πρώτο το απέκτησε στα 42 με εξωσωματική γονιμοποίηση και το δεύτερο στα 44 μέσω παρένθετης μητρότητας. Και η διάσημη τραγουδίστρια Celine Dion, όμως, έχει δηλώσει ανοιχτά, δέκα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου της πως απέκτησε, σε ηλικία 42 ετών, τα δύο δίδυμα αγόρια της, κάνοντας σειρά εξωσωματικών. Επίσης, η Sarah Jessica Parker έγινε λίγο πριν τα σαράντα της για πρώτη φορά μαμά αποκτώντας έναν γιο, όμως, στα 45 της χρόνια απέκτησε τις δίδυμες κόρες της με παρένθετη μητρότητα. Τέλος η Brigitte Nielsen απέκτησε στα 54 της χρόνια το πέμπτο της παιδί μετά όμως από περίπου μια δεκαετία προσπάθειας με κύκλους εξωσωματικής. 

Εικόνα
Μαμά σε προχωρημένη ηλικία όπως οι επώνυμες 2
Shutterstock

 

Δες και αυτό: 3 διάσημες Ελληνίδες που έκαναν εξωσωματική

Το σχόλιο του ειδικού

Τι έχει, όμως, σχετικά με όλα αυτά, ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO;

«Κάποιες γυναίκες, πράγματι, μπορεί να μην έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το πότε πρέπει να γίνουν μητέρες, καθώς επηρεάζονται από το γεγονός ότι πολλές διάσημες γυναίκες αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για μια γυναίκα, καθώς μπορεί να πιστέψει ότι κι εκείνη μπορεί να αναβάλλει τη μητρότητα για αργότερα, όπως ακριβώς κάνουν οι σταρ.

Όμως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Δρ. Παράσχος, αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεται να ξέρουν οι γυναίκες είναι ότι η γονιμότητα φθίνει μετά τα 35 και ακόμα περισσότερο μετά τα 40. Πρέπει επίσης να ξέρουν ότι ακόμα κι αν καταφύγουν σε εξωσωματική για να αποκτήσουν παιδί, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της. Όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί φθίνει ο αριθμός των ωαρίων, αλλά και επειδή αλλάζει η ποιότητά τους, πράγμα που δυσκολεύει τη γονιμοποίησή τους, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό χρωμοσωματικών ανωμαλιών που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε αποβολή είτε σε διακοπή κύησης. 

Φυσικά, οι εξελίξεις στην εξωσωματική έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής στις γυναίκες άνω των 40 ετών, όμως πολλές από αυτές θα χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων για να αποκτήσουν παιδί.  Αυτό που προτείνεται εξάλλου στις γυναίκες που πραγματικά χρειάζεται να αναβάλλουν τη τη μητρότητα, είναι πριν τα 35 τους χρόνια να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατάψυξης ωαρίων, που μπορεί να τους εξασφαλίσει μια καλή εναλλακτική παράτασης της γονιμότητας.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες  να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία με δικά τους ωάρια. Παρόλο πάντως που ισχύει ότι η επιστήμη σήμερα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μια γυναίκα που έχει καθυστερήσει να γίνει μητέρα να αποκτήσει παιδί, προσωπικά συστήνω οι γυναίκες να μην αναβάλλουν τη μητρότητα στα καλά αναπαραγωγικά χρόνια που είναι στις δεκαετίες των 20 και 30, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Να επιδιώκουν, δηλαδή, να κάνουν παιδί, όταν η φύση είναι με το μέρος τους”. 

Διάβασε ακόμα: 5 βήματα για να διαφυλάξεις τη γονιμότητά σου

Αγαπημένο