ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

3 αλλαγές στο παιδικό δωμάτιο που χρειάζεται το μικρό παιδί

Τι να προσθέσεις στο δωμάτιο του μικρού παιδιού για να ενισχύσεις την ευφυΐα και την αυτοπεποίθησή του.
3
'
kids room shutterstock

Οι περισσότεροι γονείς επενδύουν στη διακόσμηση ενός βρεφικού δωματίου, αφήνοντας τον χρόνο να περάσει μέχρι την ώρα που το παιδί θα πάει σχολείο, οπότε αλλάζουν τη διακόσμηση του δωματίου του, έτσι ώστε να καλύψουν τις σχολικές του ανάγκες. Στην πραγματικότητα, όμως, η ηλικία που το παιδί αρχίζει και περπατάει και μέχρι να πάει νηπιαγωγείο, είναι τα χρόνια που χρειάζεται τα περισσότερα ερεθίσματα κι ένα περιβάλλον που να το ενθαρρύνει να κατακτήσει δεξιότητες, γνώσεις και αυτονόμηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για να του εξασφαλίσετε ένα έξυπνο περιβάλλον. Σύμφωνα με τους Εκπαιδευτικούς Προσχολικής Αγωγής,  2-3 αλλαγές και προσθήκες στο δωμάτιο του παιδιού μπορεί να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βιβλιοθήκη που ξεκινά από το πάτωμα:

συντελεί στην καλύτερη ομιλία, ανάγνωση και γραφή

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία έχουν καλύτερο και πιο ανεπτυγμένο λόγο και αναπτύσσουν πιο γρήγορα τις δεξιότητες ομιλίας αρχικά, της ανάγνωσης και της γραφής αργότερα. Η επαφή με τα βιβλία μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο ζωής, αρκεί να προμηθευτείτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, όπως για παράδειγμα πάνινα με σελίδες που έχουν μία εικόνα και μία λέξη. Το παιδί είναι καλό από μωρό να διαβάζει τέτοιου είδους βιβλία. Ακόμα κι όταν δεν έχει αναπτύξει τον λόγο του, εκείνο καταγράφει στη μνήμη του όλες αυτές τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει αργότερα. Μην περιμένετε λοιπόν μέχρι την προσχολική ή σχολική ηλικία, για να φτιάξετε την πρώτη βιβλιοθήκη στο δωμάτιο του παιδιού. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής στο παιδικό δωμάτιο. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να είναι χαμηλή, για να μπορεί μόνο του να παίρνει βιβλία -κατάλληλα για την ηλικία του-, να τ΄ ανοίγει και να τα παρατηρεί ή να διαλέγει εκείνο αυτό που θέλει να του διαβάσετε, πράγμα που ενισχύει τη γλωσσική του έκφραση, την ομιλία, τη μνήμη, την κριτική σκέψη και την ψυχαγωγία. 

Το χαμηλό τραπέζι:

ενισχύει την προσοχή του σε μία δραστηριότητα

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το γραφείο, που συνήθως μπαίνει στο δωμάτιο του παιδιού μετά τα έξι, είναι το πρώτο σημείο αναφοράς της καθημερινής μελέτης. Κι όμως… ένα χαμηλό τραπέζι είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το παιδικό δωμάτιο κατά την προσχολική  ηλικία.  Σε αυτό θα μάθει να κάθεται – στην αρχή για λίγη ώρα και μεγαλώνοντας περισσότερη - και να ασχολείται με στατικές δραστηριότητες που ενισχύουν την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωση. Εκεί θα θα μπορεί να ζωγραφίσει ή να απασχοληθεί με δημιουργικά υλικά, να ξεφυλλίσει τα πρώτα του βιβλία, να παίξει τα πρώτα παιχνίδια με κάρτες και να φτιάξει τα πρώτα παζλ. Να θυμάστε ότι στόχος σας είναι να κάθεται και να συγκεντρώνεται σ’ αυτό που κάνει.  Ο χρόνος που κάθεται αυξάνει με την ηλικία και τα ευχάριστα κίνητρα  που του προσφέρετε. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται για τη θητεία του στο σχολικό θρανίο, όταν πάει στην Α΄ Δημοτικού. 

Τα προσωπικά του έργα κρεμασμένα στον τοίχο:

αναπτύσσουν και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η αυτοπεποίθηση - ανάλογα με το αν είναι υψηλή ή χαμηλή - μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του παιδιού σε διάφορους τομείς, όπως στα μαθήματα και στον αθλητισμό. Όσο πιο σίγουρο και θετικά για τον εαυτό του αισθάνεται ένα παιδί, τόσο περισσότερο θάρρος και μεγαλύτερη επιμονή αποκτά για να συνεχίσει την προσπάθεια και να μην τα παρατά στη μέση. Ένας εύκολος και διακριτικός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει από νωρίς να πιστεύει στον εαυτό του είναι να εκφράζετε την εκτίμησή σας για τα προσωπικά του επιτεύγματα. Αντί, λοιπόν, να διακοσμήσετε τους τοίχους με οτιδήποτε άλλο, βάλτε σε κορνίζα τις πρώτες ζωγραφιές του και κρεμάστε τες στον τοίχο του δωματίου του ή βάλτε σε περίοπτη θέση τις διάφορες κατασκευές του. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται την ύπαρξή του και επιπλέον προσφέρεται μια θετική αξιολόγηση των έργων του. Η αποδοχή κι ο έπαινος για τα προσωπικά έργα του παιδιού αποτελούν τα καλύτερα ενισχυτικά αυτοπεποίθησης. Αυτού του είδους η επιβράβευση θα προσφέρει εσωτερικά κίνητρα στο παιδί να συνεχίσει την παραγωγή έργων, βελτιώνοντας τη λεπτή κινητικότητα.

Mε μικρές αλλαγές που κοστίζουν ελάχιστα μπορείς να αναβαθμίσεις εύκολα και γρήγορα το δωμάτιο του παιδιού σου. Μπορείς να το κάνεις σήμερα! 

Αγαπημένο