ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κι όμως οι εκρήξεις θυμού του παιδιού του κάνουν καλό!

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν καταφεύγει στη βία, μπορεί τελικά να βοηθήσει τόσο εκείνο όσο και εσένα.
4
'
μικρό κορίτσι κλαίει istockphoto

Έχουμε την τάση να νιώθουμε “καλοί γονείς” όταν τα παιδιά μας είναι χαμογελαστά και χαρούμενα, αλλά όχι όταν βρίσκονται στο πάτωμα κλωτσώντας και ουρλιάζοντας. Ωστόσο, το πιστεύεις ή όχι, οι εκρήξεις θυμού του παιδιού αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής του υγείας. Αυτοί είναι οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι εκρήξεις θυμού του παιδιού σου του κάνουν καλό!

1 Το κλάμα είναι υγεία

Τα δάκρυα περιέχουν κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Όταν φωνάζουμε, απελευθερώνουμε κυριολεκτικά το άγχος από το σώμα μας. Τα δάκρυα έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη συναισθηματική ευεξία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα αγαπημένο πρόσωπο κοντά για υποστήριξη. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι όταν το παιδί σου ησυχάσει μετά από μία έκρηξη θυμού, είναι σε πολύ καλύτερη διάθεση.

Δες ακόμη: Διάβασε το παιδί σου με τον πιο ελκυστικό τρόπο

Εικόνα
istockphoto

 

2 Το κλάμα βοηθά στη γνώση 

Πολλά παιδιά θυμώνουν με κάτι που δεν κάνουν καλά. Εκφράζοντας όμως την απογοήτευσή τους, τα βοηθά να καθαρίσουν το μυαλό τους και να προσπαθήσουν περισσότερο. Όταν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να συγκεντρωθεί ή να ακούσει, υπάρχει συνήθως ένα συναισθηματικό ζήτημα που το εμποδίζει. Μετά την καταιγίδα είναι ήρεμο και πιο συγκεντρωμένο και αυτό μπορεί να το βοηθήσει να μάθει.

Διάβασε ακόμη: 5+1 τρόποι να συνδεθείς με το παιδί σου εντός σπιτιού

3 Κοιμάται καλύτερα

Τα προβλήματα ύπνου συχνά συμβαίνουν επειδή οι γονείς προσπαθούν να αποφεύγουν το θυμό των παιδιών. Όμως, τα συναισθήματα ενός παιδιού βγαίνουν στην επιφάνεια όταν ο εγκέφαλός του είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά ξυπνούν επειδή νιώθουν στρες ή προσπαθούν να επεξεργαστούν κάτι που συμβαίνει στην καθημερινότητά τους. Το να επιτρέπεις στο παιδί σου να εκφράζει και να διαχειρίζεται το θυμό του μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα.

4 Το «όχι» βάζει όρια

Οι πιθανότητες να εκραγεί το παιδί επειδή του είπες «όχι» είναι πολλές! Η λέξη «όχι» δίνει στο παιδί σαφή όρια σχετικά με την αποδεκτή και την απαράδεκτη συμπεριφορά. Μπορεί να αποφεύγεις να λες «όχι» επειδή δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις το θυμό του, αλλά μπορείς να παραμένις σταθερή στα όριά σου, λέγοντας «όχι» προσφέροντας όμως αγάπη και αγκαλιές.

5 Το παιδί εκφράζεται έτσι επειδή νιώθει ασφάλεια

Τα κλάματα είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη φιλοφρόνηση για τους γονείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά εκφράζουν το πώς αισθάνονται. Και η έκρηξη σχετικά με το μπισκότο που δεν έδωσες είναι απλώς ένα πρόσχημα για την αγάπη και την αγκαλιά που πραγματικά χρειάζεται.

6 Ο θυμός σας φέρνει πιο κοντά

Άφησε το θυμωμένο παιδί να ξεπεράσει τη θύελλα των συναισθημάτων του χωρίς να προσπαθήσεις να τη σταματήσεις ή να τη «διορθώσεις». Μην μιλάς πάρα πολύ, αλλά πες λίγα καθησυχαστικά λόγια και αγκάλιασε το. Το παιδί θα νιώσει πιο κοντά σου μετά.

Εικόνα
istockphoto

7 Οι εκρήξεις θυμού βελτιώνουν τη συμπεριφορά του 

Μερικές φορές τα συναισθήματα των παιδιών εκφράζονται και με άλλους τρόπους, όπως με επιθετικότητα, το να αρνούνται να συνεργαστούν στα απλά πράγματα, όπως να ντυθούν ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Αυτά είναι όλα κοινά σημάδια ότι το παιδί αγωνίζεται με τα συναισθήματά του. Έτσι, οι εκρήξεις θυμού βοηθούν το παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αλλάξει σταδιακά τη συμπεριφορά του.

8 Το παιδί κάνει κάτι που οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει

Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, θα κλαίει λιγότερο. Ουσιαστικά ωριμάζει και μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, μαθαίνει να «ταιριάζει» σε μια κοινωνία που δεν δέχεται τη συναισθηματική έκφραση. Είναι δύσκολο για τους ενήλικες να νιώσουν ασφαλείς και να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους. Γι΄ αυτό άφησε το παιδί να ζήσει την παιδικότητά του, άφηνέ το να απελευθερώνει το θυμό του. Είναι υγιές. Και του κάνει καλό!

Διάβασε ακόμη: Η μαγική γωνιά στο σπίτι που κατευνάζει τα ξεσπάσματα θυμού του παιδιού σας

Αγαπημένο