ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο για μια γυναίκα

Για τη γιορτή της μητέρας, μην περιμένεις μόνο λουλούδια, ευχές ή φιλιά γιατί τα σπουδαιότερα δώρα τα έχεις ήδη στα χέρια σου.
3
'
mothers day shutterstock

Όταν μένεις για πρώτη φορά έγκυος ούτε που υποψιάζεσαι τα καλά που μπορεί να φέρει στη ζωή σου η εγκυμοσύνη και η γέννηση του παιδιού σου. Σκέφτεσαι ότι θέλεις να δώσεις αγάπη και καθόλου δεν σε νοιάζει τι θα πάρεις. Κι όμως η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο που έκανες ποτέ στον εαυτό σου!

Η μητρότητα κάνει καλό... στην υγεία σου 

Για να προετοιμαστεί και να δώσει ζωή το σώμα σου αλλάζει. Ίσως δεν το γνωρίζεις, όμως η φύση είναι ταγμένη με το μέρος σου, εξασφαλίζοντάς σου καλύτερη υγεία για έναν πολύ απλό λόγο: το παιδί σου σε έχει ανάγκη. Κι εσύ όμως από μόνη σου αισθάνεσαι ότι χρειάζεται να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου από ότι πριν αποκτήσεις παιδιά. Από την άλλη στο νέο σου ρόλο ως μητέρα χρειάζεται να μάθεις γρήγορα να ανταποκρίνεσαι σε πολλαπλές απαιτήσεις. Για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση ο εγκέφαλός σου χρειάζεται κατά κάποιο τρόπο να εξελιχθεί καθώς η επιβίωση του μωρού σου εξαρτάται από αυτό. Η μεταμόρφωση σου από γυναίκα σε μαμά φέρνει πολλαπλά οφέλη τα οποία σκόπιμο είναι να γνωρίζεις!

Διάβασε ακόμα: 5 άνθρωποι που μπορεί να υπάρχουν στη ζωή σου και κάνουν καλό στην υγεία σου. 

Ο θηλασμός προστατεύει το στήθος σου

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα 47 έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε πάνω από 30 χώρες αναφέρουν ότι όσο περισσότερο καιρό θηλάζει μια μητέρα τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα για κάθε δωδεκάμηνο θηλασμού η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ελαττώνεται περίπου κατά 5%. Τα νούμερα αυτά αφορούσαν μητέρες που θήλασαν τα μωρά του ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, τον αριθμό παιδιών που είχαν αποκτήσει. Επίσης, δεν είναι μόνο ο θηλασμός που σας προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού καθώς τα ίδια οφέλη έχετε κι αν έχετε αποκτήσει παιδί πριν την ηλικία των είκοσι.

Η εγκυμοσύνη ασπίδα για τις ωοθήκες

Σύμφωνα με το Ovarian Cancer Center στον Καναδά, για τις  γυναίκες που έχουν μείνει περισσότερο από μία φορά έγκυες ή έχουν θηλάσει τα μωρά τους, η πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών είναι μειωμένη. Πιο συγκεκριμένα το να μείνεις έγκυος περισσότερο από μία φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών μειώνει το ρίσκο κατά 50%.

Η τεκνοποίηση προφυλάσσει το ενδομήτριο

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων αμέσως μετά την εγκυμοσύνη προστατεύουν το ενδομήτριο και μπορεί να βελτιώσουν μια  ενδομητρίωση ενώ μπορεί να προφυλάξουν ακόμα και από τον καρκίνο της μήτρας. Πολλές γυναίκες μάλιστα αναφέρουν ότι από τότε που έγιναν μητέρες είχαν λιγότερο επώδυνα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι μαμάδες αγαπούν τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διεξάγονται πολλοί διαγνωστικοί έλεγχοι που στόχο έχουν να εντοπίσουν πιθανά μικρόβια ή νοσήματα που πιθανόν να απειλήσουν την υγεία του εμβρύου. Η διάγνωση όμως δίνει την ευκαιρία για σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία στο μέλλον.  Πέρα από αυτό οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει  παιδιά είναι πιο συνεπείς στα ραντεβού για ιατρικούς ελέγχους ρουτίνας και πηγαίνουν πιο γρήγορα στο γιατρό όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας από τις γυναίκες χωρίς παιδιά που έχουν την τάση να αναβάλλουν περισσότερο.

Αν γίνεις μαμά είναι πιο πιθανό να κόψεις το τσιγάρο

Σύμφωνα με έρευνα στο BC Center of Excellence For Women’s Health πάνω από τις μισές γυναίκες που μένουν ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες προσπαθούν να κόψουν ή μειώνουν το κάπνισμα ενώ ένα ποσοστό το κόβει εντελώς. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει ότι μόνο το 25% των γυναικών καπνίζει αμέσως μετά τη γέννα ενώ το 70 με 90% κόβει την κακή συνήθεια για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Από την άλλη, η επιθυμία και η προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος είναι πιο έντονη (αν και όχι πάντα συστηματική ιδιαίτερα στη χώρα μας) στις μητέρες από ότι στις γυναίκες χωρίς παιδιά.

Η μητρότητα σε κάνει να προσέχεις τη διατροφή σου

Οι περισσότερες μαμάδες παραδέχονται ότι μετά την απόκτηση παιδιών προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες όχι μονό για χάρη των παιδιών τους αλλά και για να έχουν και οι ίδιες καλύτερη υγεία. Μερικοί από τους στόχους τους είναι να τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ποικιλία τροφών και μαγειρευτό φαγητό. Επιπλέον αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι οι διατροφικές τους συνήθειες αποτελούν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά τους πράγμα το οποίο έτσι κι αλλιώς ισχύει.

Η μητρότητα σε κάνει πιο έξυπνη

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αμερικανίδα δημοσιογράφος Katherine Ellison στο βιβλίο της «The Mommy Brain» το γυναικείο μυαλό μεταβάλλεται μέσα από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της ανατροφής των παιδιών.  Μια μητέρα μπορεί να μη γίνει καλύτερη στα μαθηματικά όμως καθώς εξελίσσεται συμπεριφοριστικά ταυτόχρονα εξελίσσεται και ο εγκέφαλός της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθώς προσηλώνεται στο μωρό της, μαθαίνει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις λεπτομέρειες, να συγκεντρώνεται περισσότερο στις υποχρεώσεις της ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει πολλά. Βιολόγοι τέλος στο Queen University στο Kingston αναφέρουν ότι οι μητέρες δείχνουν ενδιαφέρον για περισσότερα θέματα από ότι πριν αποκτήσουν παιδιά πράγμα που τις ωθεί να ενημερώνονται και άρα να αποκτούν περισσότερες γνώσεις.

Μαθαίνεις να νοιάζεσαι για τους άλλους

Όταν είσαι ευαίσθητη στις ανάγκες του παιδιού σου μαθαίνεις πώς να είσαι ευαίσθητη και στις ανάγκες των άλλων. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπάρχουν και βιολογικά αίτια που μπορούν να το εξηγήσουν  αυτό. Αναφέρεται λοιπόν ότι ιδιαίτερα στις μητέρες που έχουν βρέφος ή μικρό παιδί εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα μιας ουσίας που λέγεται οξυτονίνη. Όταν το παιδί κλαίει εκκρίνεται ακόμα περισσότερη οξυτονίνη στον οργανισμό της, που την κάνει να είναι σε εγρήγορση και περισσότερο πρόθυμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μωρού της. Οι ορμονικές αυτές μεταβολές βοηθούν τη μητέρα να δεθεί με το παιδί της αλλά ταυτόχρονα την προτρέπουν να δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία και στις ανάγκες των άλλων. Μια φροντίδα που συνεχίζει να προσφέρει  ακόμα κι όταν τα ορμονικά της επίπεδα επανέλθουν στο φυσιολογικό καθώς έχει αναπτυχθεί η περιοχή στο εγκέφαλό της που σχετίζεται με τις ανθρώπινες σχέσεις.

Διάβασε επίσης: πόσα λεπτά αφιερώνει μια μάμά στον εαυτό της σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Και εκτοξεύει την αυτοεκτίμησή σου στα ύψη

Δεν είναι τόσο η κοινωνική καταξίωση και η αίσθηση ότι έχουν εκπληρώσει τον αυτοσκοπό τους ως γυναίκες, αυτό που κάνει τις μαμάδες να εκτιμούν περισσότερο τον εαυτό τους. Αυτό που τις βοηθάει να πιστέψουν ότι αξίζουν είναι το ίδιο το μωρό τους. Η αίσθηση ότι ένα πλασματάκι σε θεωρεί το σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής του ανεξάρτητα από το ποια είναι η εμφάνισή σου, ο δείκτης νοημοσύνης σου και ο βαθμός επιτυχίας σου,  είναι ένας παράγοντας που δικαιολογημένα κάνει τις μητέρες να νιώθουν ότι αξίζουν πολλά!

Διάβασε επίσης: Γιατί 5 φίλοι ίσον οικογένεια. 

 

Αγαπημένο