ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη;

Τι δείχνουν οι μελέτες, σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορείς να το κάνεις, υπάρχουν παρενέργειες και αντενδείξεις;
4
'
έγκυος γυναίκα κάνει εμβόλιο γρίπης istockphoto

Ξεκίνησε ήδη ο αντιγριπικός εμβολιασμός και πιθανότατα να έχεις δει τις διαφημιστικές καμπάνιες προκειμένου να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης για έναν πολύ καλό λόγο: ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και τους γύρω σου. Ωστόσο τί γίνεται εάν είσαι έγκυος; Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υποθέτουν ότι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης επειδή δεν είναι ασφαλές. Ας διαλύσουμε τυχόν μύθους ή παρεξηγήσεις σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι ή όχι το εμβόλιο της γρίπης ασφαλές στην εγκυμοσύνη;

Όταν μιλάμε για την ασφάλεια των φαρμάκων για τις έγκυες γυναίκες, στην πραγματικότητα εξετάζονται δύο ξεχωριστά πράγματα: ασφάλεια για τη μητέρα και ασφάλεια για το έμβρυο. Πολλές φορές, τα φάρμακα που λαμβάνουν οι γυναίκες τακτικά πριν ή μετά την εγκυμοσύνη δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή απλώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για το μωρό.

Όμως με το εμβόλιο της γρίπης τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχει γίνει σε εκατομμύρια έγκυες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια. Όπως τεκμηριώθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχει μια σημαντική ποσότητα επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Γνωρίζουμε επίσης ότι η γρίπη δεν είναι. Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστούν τη γυναίκα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε σοβαρές ασθένειες εάν προσβληθεί από γρίπη, Μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές, να χρειαστεί νοσηλεία και να επέλθει ακόμη και θάνατος. Η γρίπη μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως αποβολή και πρόωρο τοκετό.

Σε ποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όταν μια μέλλουσα μητέρα το κάνει, περνά αντισώματα στο μωρό που προστατεύουν το παιδί για έξι μήνες μετά τη γέννηση.

Εικόνα
istockphoto

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις για το εμβόλιο

Εάν είσαι έγκυος και σχεδιάζεις να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης, έχε υπόψη σου:

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ίδιες σαν να μην ήσουν έγκυος. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο στο χέρι από την ένεση, πονοκέφαλο, χαμηλό πυρετό (δέκατα), μυϊκούς πόνους και ναυτία.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης, αλλά κατά προτίμηση από την αρχή της εγκυμοσύνης και αν αυτή συμπίπτει με το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου που ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν το εισπνεόμενο κατά της γρίπης. Παρόλο που οι μελέτες δεν έδειξαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ακόμη κι όταν η μητέρα έλαβε το εισπνεόμενο σκεύασμα, εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλέστερο να κάνει το εμβόλιο ενέσιμα.

Όποια γυναίκα πάσχει από σοβαρή, απειλητική για τη ζωή της, αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του σκευάσματος του εμβολίου δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο.

Εάν έχεις σοβαρή αλλεργία στα αυγά, μίλα με το γιατρό σου εάν πρέπει να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης. Ενώ πολλά άτομα που είναι αλλεργικοί στο αυγό μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το εμβόλιο της γρίπης, συχνά απαιτούνται πρόσθετες προφυλάξεις.

Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά επειδή τα νεογέννητά τους δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης ενώ θηλάζεις, παρέχεις πρόσθετη προστασία στο βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν το μωρό σου είναι πιο ευάλωτο επειδή δεν έχει ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό.

Για επιπλέον προστασία ζήτησε από τα άτομα με τα οποία έρχεσαι συχνά σε επαφή όπως ο σύντροφος ή το μεγαλύτερο παιδί σου να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας τριγύρω σου.

Εικόνα
istockphoto

Πρακτικές πληροφορίες για το εμβόλιο της γρίπης

  • Το εμβόλιο γίνεται με ενδομυϊκά στο μπράτσο ή υποδόρια αλλά όχι ενδοφλέβια.
  • Μπορείς να το κάνεις στο φαρμακείο ή στο ιατρείο.
  • Παρέχει προστασία από την γρίπη στο 60-70% των περιπτώσεων.
  • Η προστασία από τη γρίπη επιτυγχάνεται 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
  • Η διάρκεια που παρέχει το εμβόλιο της γρίπης υπολογίζεται σε 6 με 12 μήνες.
  • Αν δεν το κάνεις αμέσως και έχεις το σκεύασμα εσύ, διατήρησέ το στο ψυγείο.

Μάθε: Εμβόλιο γρίπης: Πόσο κοστίζει;

Αγαπημένο