ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος αλλά φοβάσαι μην… παχύνεις;

Τι χρειάζεται να προσέξεις αν πάσχεις από διατροφική διαταραχή και θέλεις να μείνεις έγκυος.
3
'

Το άγχος ότι θα πάρει αναγκαστικά βάρος για μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος αλλά πάσχει από διατροφική διαταραχή είναι πάντα ιδιαίτερα αυξημένου ακριβώς λόγω της διαταραχής που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης της εκτός από την εικόνα σώματος που έχει για τον εαυτό της. Μια γυναίκα που έχει βουλιμία, νευρική ανορεξία, συναισθηματική βουλιμία μπορεί να αναβάλει την εγκυμοσύνη από φόβο μήπως παχύνει. Διάβασε επίσης: 4 λόγοι συναισθηματικής υπερφαγίας.

Η ανησυχία για την γονιμότητα

Αυτός είναι ένας ακόμα φόβος της γυναίκας που πάσχει από διατροφική διαταραχή όμως ταυτόχρονα θέλει να μείνει έγκυος. Ίσως την ανησυχεί δηλαδή ποια είναι η επίπτωση της διατροφικής της διαταραχής στην γονιμότητά της.

Όπως εξηγεί η  Δρ. Μαρία Τσιάκα, Ψυχολόγος– Ψυχοθεραπεύτρια - Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν την γονιμότητα των γυναικών κυρίως στην  νευρική ανορεξία και βουλιμία, καθώς οδηγούν σε ακανόνιστους κύκλους περιόδου ή και σε απώλεια περιόδου. Αυτό όμως δεν καθιστά  ανέφικτη την σύλληψη. Πολλές γυναίκες με ενεργή ανορεξία θεωρούν ότι δεν χρειάζονται κάποιου είδους αντισύλληψη, με αποτέλεσμα, τα ποσοστά ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης να είναι υψηλότερα σε σχέση με άλλους τύπους διατροφικών διαταραχών. Επίσης κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν νοσήσει κάποια στιγμή της ζωής τους από ανορεξία αντιμετωπίζουν τον ίδιο βαθμό υπογονιμότητας σε σχέση  με το μέσο πληθυσμό. Διάβασε και αυτό αν έχεις ήδη κάνει παιδί: τα κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου πάσχει από διατροφική διαταραχή. 

Γιατί πρέπει να αναζητηθεί θεραπεία άμεσα

Όπως εξηγεί η  Δρ. Τσιάκα, αν μία γυναίκα πάσχει από διατροφική διαταραχή ή βιώνει έντονη αρνητική εικόνα σώματος  καλό θα ήταν να καθυστερήσετε την προσπάθεια να μείνει έγκυος και να αναζητήσει άμεσα επαγγελματική βοήθεια για την αντιμετώπιση της νόσου. Το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία  της ανάρρωσης θα την ενδυναμώσει σε τέτοιο βαθμό που θα μπορεί επαρκώς να διαχειριστείτε τις προκλήσεις της εγκυμοσύνης και  της λοχείας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει επίσης  ότι η θεραπεία θα την βοηθήσει να πετύχει σωστή θρέψη και οι νέες διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές θα διευκολύνουν την εγκυμοσύνη της αλλά θα αυξήσουν σημαντικά  τις πιθανότητες να φέρει στο κόσμο ένα υγιές μωρό.

Διάβασε επίσης: Την αληθινή ιστορία της συγγραφέως του βιβλίου "Ανορεκτικά Όνειρα". 

Αγαπημένο