ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις αν είσαι έγκυος

Το πρώτο πράγμα που ρωτάει πάντα μία έγκυος γυναίκα είναι τι μπορεί να φάει και τι όχι.
4
'
εγκυμοσύνη διατροφή shutterstock

Ευτυχώς για καλή τύχη όλων των εγκύων είναι περισσότερα αυτά που μπορείς να φας και λιγότερα όσα δεν επιτρέπονται.

Θα θελήσεις να είσαι ενήμερη από την πρώτη μέρα κιόλας που θα μάθεις ότι θα γίνεις μανούλα, οπότε φτιάξαμε για σένα μια λίστα με τροφές που καλό να αποφεύγεις αυτούς τους εννέα όμορφους μήνες της εγκυμοσύνης σου. Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, ενώ άλλα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Δες λοιπόν ποια τρόφιμα απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη:

1.Ψάρια με υψηλό υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι ένα πολύ τοξικό στοιχείο, συνήθως βρίσκεται σε μολυσμένο νερό. Σε υψηλότερες ποσότητες, μπορεί να είναι τοξικό για το νευρικό σου σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, με δυσμενείς επιπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερες ποσότητες.

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μολυσμένες θάλασσες, τα μεγάλα θαλάσσια ψάρια μπορούν να συσσωρεύσουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα ψάρια με υψηλό υδράργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τα ψάρια με υψηλό υδράργυρο που καλό είναι να αποφύγεις είναι:

  • ξιφίας
  • βασιλιά σκουμπρί
  • τόνος

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο - μόνο ορισμένοι τύποι.

Η κατανάλωση ψαριών με χαμηλό υδράργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ υγιής και αυτά τα ψάρια μπορούν να καταναλωθούν έως και τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα ψάρια με χαμηλό υδράργυρο είναι άφθονα και είναι:

  • αντσούγιες
  • γαύρος
  • μπακαλιάρος
  • σολομός
  • πέστροφα (γλυκού νερού)
  • σαρδέλα
  • γλώσσα

2.Λιγότερο μαγειρεμένα ή ωμά ψάρια

Αυτό θα είναι δύσκολο για τους λάτρεις του σούσι, αλλά είναι σημαντικό. Τα ωμά ψάρια, ειδικά τα οστρακοειδή, μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μολύνσεις. Αυτές μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις, όπως Salmonella και Listeria.

Μερικές από αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να σε επηρεάσουν μόνο, προκαλώντας αφυδάτωση και αδυναμία. Άλλες λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό σου με σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες.

3. Άψητα ή ωμά κρέατα

Μερικά από τα ίδια προβλήματα με το ωμό ψάρι επηρεάζουν επίσης το άψητο κρέας. Η κατανάλωση άψητου ή ωμού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από πολλά βακτήρια ή παράσιτα, όπως το Toxoplasma, το E. coli, το Listeria και το Salmonella.

Τα βακτήρια μπορεί να απειλήσουν την υγεία του μικρού σου, πιθανόν να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρές νευρολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της διανοητικής αναπηρίας, της τύφλωσης και της επιληψίας. Ενώ τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στην επιφάνεια ολόκληρων τεμαχίων κρέατος, άλλα βακτήρια μπορεί να παραμείνουν μέσα στις μυϊκές ίνες. Για αυτό να επιλέγεις σωστά το κομμάτι κρέατος που θα μαγειρέψεις.

4. Ωμά αυγά

Τα ωμά αυγά μπορούν να μολυνθούν με τα βακτήρια Salmonella. Τα συμπτώματα λοιμώξεων από σαλμονέλα περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, εμετό, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κράμπες στη μήτρα, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό ή θάνατο.

Τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά παρασκευάζονται με παστεριωμένα αυγά και είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, πρέπει πάντα να διαβάζεις πάντα  την ετικέτα για να βεβαιωθείς.

5. Καφεΐνη

Μπορεί να ανήκεις σε ένα από τα εκατομμύρια των λαών που αγαπούν να πίνουν καθημερινά πολλές κούπες καφέ,τσάι  ή κακάο.Σίγουρα δεν είσαι η μόνη που αγαπάει την καφεΐνη. Συνήθως συνιστάται στις εγκύους να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG).

200mg λαμβάνουμε από 240ml καφέ φίλτρου ή 350ml στιγμιαίο ή 2-3 εσπρέσο μονούς ή 2-3 ελληνικούς μονούς. Δίνουμε βάση στον τρόπο παρασκευής όπως αναγράφεται στη συσκευασία ώστε να μην βάλουμε παραπάνω ποσότητα καφέ. Επίσης, ο ντεκαφεϊνέ είναι μία πολύ καλή εναλλακτική ροφήματος.

Να θυμάσαι ότι η καφεΐνη απορροφάται πολύ γρήγορα και περνά εύκολα στον πλακούντα. Επειδή τα μωρά και οι πλακούντες τους δεν έχουν το κύριο ένζυμο που απαιτείται για τον μεταβολισμό της καφεΐνης, μπορούν να συσσωρευτούν υψηλά επίπεδα.

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης κατά τον τοκετό.

6. Μη παστεριωμένο γάλα, τυρί και χυμό φρούτων

Mη παστεριωμένο τυρί, γάλα και μαλακά τυριά, μπορεί να περιέχουν μια σειρά επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella, E. coli και Campylobacter.

Το ίδιο ισχύει και για τον μη παστεριωμένο χυμό, ο οποίος είναι επίσης επιρρεπής σε βακτηριακή μόλυνση. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να έχουν απειλητικές για τη ζωή συνέπειες, ειδικά  για ένα αγέννητο μωρό. Τα βακτήρια μπορεί να εμφανίζονται φυσικά ή να προκληθούν από μόλυνση κατά τη συλλογή ή αποθήκευση. Η παστερίωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσεις τυχόν επιβλαβή βακτήρια, χωρίς να αλλάξεις τη θρεπτική αξία των προϊόντων.

7. Αλκοόλ

Στις απαγορευμένες τροφές βρίσκεται ασφαλώς και το αλκοόλ. Συνιστάται να αποφεύγεις εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ όταν είσαι έγκυος, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και θνησιμότητα. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή ανάπτυξη του μωρού σου.

 

Αγαπημένο