ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ινομυώματα και γονιμότητα: Πότε την απειλούν

Μπορεί να εμποδίσει το ινομύωμά μου την ικανότητα μου να συλλάβω; Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Πότε μπορώ να μείνω έγκυος μετά από ένα χειρουργείο; Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των γυναικών με ινομυώματα -ένα ιδιαίτερα συχνό εύρημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
3
'
inomiwmata-gonimotita

Είναι γνωστό ότι η διάγνωση ενός ινομυωμάτος απαιτεί παρακολούθηση, αλλά δεν οδηγεί απαραίτητα στην αφαίρεσή του αφού πρόκειται για καλοήθη όγκο. Εξαρτάται από το μέγεθος, τον και τη θέση του στη μήτρα, από το αν μεγαλώνει γρήγορα κι αν δημιουργεί προβλήματα όπως αυξημένη αιμορραγία στις περιόδους, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πόνο στο σεξ. Στις γυναίκες όμως που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά θα πρέπει να εξετάζεται και το κατά πόσο μπορεί το ή τα ινομυώματα (γιατί μπορεί να είναι περισσότερα του ενός) να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή προβλήματα στην εγκυμοσύνη εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος - μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO.

Μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα;

Τα ινομυώματα μπορεί πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν υπογονιμότητα εξηγεί ο Δρ. Παράσχος. Αυτό εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθός τους. Αν ένα ινομύωμα είναι εντός της μήτρας, μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, ενώ, αν είναι μεγάλο, μπορεί να γίνει αιτία για αποβολή ή να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη, καθώς, επειδή μεγαλώνει, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για την ανάπτυξη του εμβρύου. 

Χρειάζεται να αφαιρεθεί ένα ινομύωμα πριν την εγκυμοσύνη;

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να μεγαλώσει το μέγεθος ενός ινομυώματος, επειδή τα οιστρογόνα που αυξάνονται κατά την κύηση τείνουν να διεγείρουν την ανάπτυξή του.  ΜΙα γυναίκα, που έχει ινομύωμα επομένως, που προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη ή θέλει να συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να συζητήσει με τον γυναικολόγο της αν χρειάζεται να αφαιρεθεί το ινομύωμα προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη; Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος αν ένα ινομύωμα μικρό και έξω από τη μήτρα, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί πριν την εγκυμοσύνη.  Όταν όμως είναι είναι μέσα ή κοντά στην κοιλότητα της μήτρας, συστήνουμε να αφαιρεθεί, αφού, εκτός του ότι μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, μπορεί, εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης, να αυξηθεί σε μέγεθος, επηρεάζοντας αρνητικά την κύηση. 

Διάβασε ακόμα: Εγκυμοσύνη: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πότε είναι εφικτή η εγκυμοσύνη μετά από μια επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος;

Έπειτα από μια επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος 4 με 6 μήνες μετά, ενώ, αν το ινομύωμα είναι μισχωτό και δεν επηρεάζει το σώμα της μήτρας, η εγκυμοσύνη επιτρέπεται πιο σύντομα.

Τέλος ο Δρ. Παράσχος τονίζει ότι ακόμα κι αν δε δημιουργούν προβλήματα, τα ινομυώματα δε θα πρέπει να τ΄ αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ, επειδή μειώνονται οι εναλλακτικές για την αντιμετώπισή τους. Γενικά, λοιπόν, ένα ινομύωμα που υπερβαίνει τα 5 εκατοστά καλό είναι να αφαιρείται, ανεξάρτητα από το αν προκαλεί συμπτώματα. Κατά κανόνα, τα ινομυώματα που είναι εντός της μήτρας αντιμετωπίζονται με υστεροσκοπική αφαίρεση ενώ τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται συνήθως με λαπαρασκόπηση ή ρομποτική χειρουργική.

Διάβασε ακόμα: Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη;

Αγαπημένο