ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είσαι έγκυος; Ποιο είδος γυμναστικής είναι ιδανικό για εσένα και τι πρέπει να προσέξεις

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού και μπορεί να διευκολύνει την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και την αποκατάσταση μετά τον τοκετό.

13.10.2021
3
'
γυμναστική στην εγκυμοσύνη istock

Η άσκηση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική και σωματική υγεία μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί επίσης να δώσει στο νεογέννητο μια πιο υγιή αρχή. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την υγεία, να μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικού βάρους και πιθανώς να διευκολύνει τον τοκετό.

Παρ ‘όλα αυτά, μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 40% περίπου των εγκύων ασκείται. Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αεροβική σωματική δραστηριότητα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Τα διαστήματα άσκησης δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα. Οι γυναίκες μπορούν, για παράδειγμα, να ασκούνται πέντε φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά ή 10 φορές την εβδομάδα για 15 λεπτά.

Διάβασε επίσης: Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη;

Ποιο είδος άσκησης όμως ενδείκνυται για αυτήν την περιόδο και τι πρέπει να προσέχεις; Αυτές οι δραστηριότητες φέρουν μικρό κίνδυνο τραυματισμού, ωφελούν ολόκληρο το σώμα και είναι συνήθως ασφαλείς μέχρι και τον τοκετό.

1. Γρήγορο περπάτημα

Aν δεν γυμναζόσουν πολύ πριν την εγκυμοσύνη, μια γρήγορη βόλτα στη γειτονιά είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις. Αυτή η δραστηριότητα έχει πολλά πλεονεκτήματα: Παρέχει καρδιαγγειακή προπόνηση με σχετικά μικρό αντίκτυπο στα γόνατα και τους αστραγάλους, είναι δωρεάν και μπορείς να την κάνεις παρέα με φίλους και άλλα μέλη της οικογένειας. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι να μείνεις ασφαλείς επιλέγοντας λείες επιφάνειες, φορώντας τα κατάλληλα υποδήματα που προσφέρουν την απαραίτητη στήριξη για την αποφυγή πτώσεων και να αποφεύγεις λακκούβες, βράχια και άλλα εμπόδια.

2. Κολύμβηση

Το κολύμπι, το περπάτημα στο νερό και η αερόβια άσκηση στο νερό επιτρέπουν την κίνηση χωρίς να ασκούν πίεση στις αρθρώσεις. Η άνωση μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από το επιπλέον σωματικό βάρος καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη. Χρησιμοποιήστε το κιγκλίδωμα για ισορροπία κατά την είσοδο στο νερό για να αποφύγεις την ολίσθηση. Απόφυγε την κατάδυση ή κάποιο άλμα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοιλιά. Απόφυγε επίσης τις ζεστές πισίνες, τα ατμόλουτρα, τα υδρομασάζ και τις σάουνες για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Διάβασε ποια ακόμα είδη άσκησης μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου αν είσαι έγκυος στο elle.gr 

Αγαπημένο