ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Διαβήτης εγκυμοσύνης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι μια σιωπηλή πάθηση που τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αύξηση.
2
'

Σήμερα, υπάρχουν όλα τα μέσα για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου και την αποφυγή όλων των πιθανών επιπλοκών. Στόχος να εξασφαλιστεί στην έγκυο μια κύηση χωρίς προβλήματα και να πάρει στην αγκαλιά της ένα υγιές παιδί!


Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG - Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Director of EURAPAG ο διαβήτης θεωρείται μια αυτοάνοση ασθένεια, με αργή και σιωπηλή πορεία. Προοδευτικά καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, κάνοντας την παραγωγή της προβληματική. Έτσι, αυξάνεται η γλυκόζη (σάκχαρο) που κυκλοφορεί στο αίμα.
Συχνά, κάποια μικρή διαταραχή που υποβόσκει, γίνεται εμφανής για πρώτη φορά όταν επιβαρυνθεί από μια εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται συνήθως στις προκαλούμενες ορμονικές μεταβολές. Έτσι, εκτός από τον γνωστό σακχαρώδη διαβήτη, υπάρχει και ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Έτσι ονομάζεται ο διαβήτης που αναπτύσσεται, ή ανακαλύπτεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει σημειωθεί αύξηση των περιστατικών διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πράγματα μπορεί να έχει σχέση –μεταξύ άλλων- και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής των γυναικών πριν μείνουν έγκυες.

Γενικά πάντως κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ΣΔΚ γυναίκες με:

  • Θετικό οικογενειακό ιστορικό
  • Ηλικία άνω των 25 ετών
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Παχυσαρκία
  • Προηγούμενη κύηση με ΣΔΚ

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τόσο ο ήδη γνωστός, όσο και ο διαβήτης της κύησης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αλλά και στον τοκετό. Τα προβλήματα αφορούν όχι μόνο τη μητέρα αλλά και το έμβρυο. Τα κυριότερα είναι: το αυξημένο αμνιακό υγρό, οι ουρολοιμώξεις, το αυξημένο ποσοστό καισαρικής τομής λόγω μεγάλου βάρους γέννησης των νεογνών, ο πρόωρος τοκετός, η υπέρταση της εγκυμοσύνης και άλλα.
 

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση βασίζεται στο αποτέλεσμα της δοκιμασίας ανοχής στη γλυκόζη η χορήγηση της οποία γίνεται από το στόμα. Η εξέταση ονομάζεται «καμπύλη σακχάρου». Παρόλο που είναι απλή εξέταση, πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες για να είναι αξιόπιστη.


 
Αγαπημένο