ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους ανωορρηκτικούς κύκλους

Γιατί το ότι έχεις περίοδο δεν σημαίνει ότι έχεις οπωσδήποτε ωορρηξία.
4
'
ανωορρηκτικοί κύκλοι γονιμότητας istock

Τι ξέρεις σίγουρα; Ότι κάθε μήνα, γύρω στην 14η ημέρα του κύκλου, αφού έχει ωριμάσει το ωοθηλάκιο στις σάλπιγγές σου απελευθερώνεται ένα ωάριο και αρχίζει το ταξίδι του προς το ενδομήτριο με στόχο να γονιμοποιηθεί από το «περαστικό» σπέρμα. Αν αυτή η συνάντηση δεν συμβεί, περίπου δυο εβδομάδες μετά θα έχεις περίοδο.

Εμείς με τη συνεργασία του Αναστάσιου Γιαντζόγλου, Μαιευτήρα- Χειρουργού Γυναικολόγου, Ειδικευθέντα σε ζητήματα υπογονιμότητας (Hosp. Hammersmith) θα σου πούμε όμως ότι ίσως δεν ξέρεις για τον ανωορρηκτικό κύκλο. Ένας ανωορρηκτικός κύκλος συμβαίνει όταν οι ωοθήκες προσπαθούν να κάνουν ωορρηξία αλλά αποτυγχάνουν. Λείπει δηλαδή από τον κύκλο η ωορρηξία. Ορίστε τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις:

1. Το ότι έχεις περίοδο δεν σημαίνει ότι έχεις οπωσδήποτε ωορρηξία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που γυναίκες μεγάλες σε ηλικία δεν συλλαμβάνουν παρόλο που δεν έχει σταματήσει η περίοδός τους. 

2. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει περιστασιακά (1-2 φορές τον χρόνο) ένας ανωορρηκτικός κύκλος. Αν όμως συμβαίνει συστηματικά τότε αποτελεί πρόβλημα υπογονιμότητας.

3. Ανωορρηκτικοί κύκλοι μπορεί να παρατηρηθούν στην έναρξη της περιόδου κατά την εφηβεία αλλά και κατά την προεμμηνόπαυση λόγω των ορμονικών διαταραχών.

4. Η αντισυλληπτική μέθοδος που χρησιμοποιείς μπορεί να προκαλέσει ανωορρηξία στον κύκλο σου δηλαδή τα αντισυλληπτικά χάπια και το ενδομήτριο σπείραμα προγεστερόνης.

5. Μία ακόμα αιτία για τους ανωορρηκτικούς κύκλους είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκων. Διάβασε εδώ 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

6. Είναι πολύ πιθανό όταν δεν υπάρχει ωορρηξία να είναι πολύ χαμηλή ή να μην υπάρχει καθόλου η προγεστερόνη, η ορμόνη που συντελεί στην ωορρηξία.

7. Δεν μπορείς να καταλάβεις από μόνη σου ότι δεν έχεις ωορρηξία. Υπάρχει, όμως, μία πιθανή ένδειξη: η αιμορραγία μεγάλης διάρκειας (περισσότερο από 7 ημέρες) κι ας είναι ελαφριά η ποσότητα αίματος. Ένας υγιής κύκλος με ωορρηξία έχει ως αποτέλεσμα η αιμορραγία να διαρκεί 2-6 ημέρες.

8. Ο μόνος τρόπος για να μπεις σε υποψία ότι έχεις ανωορρηξία είναι να δυσκολεύεσαι να συλλάβεις αν και έχεις ξεκινήσει προσπάθειες για να αποκτήσεις μωρό. Η υπογονιμότητα συνδέεται πολύ συχνά με τους ανωορρηκτικούς κύκλους. Ο τακτικός υπερηχογραφικός έλεγχος γύρω από τις ημέρες ωορρηξίας θα αναδείξει τυχόν πρόβλημα.

9. Ο μόνος τρόπος για  να βεβαιωθείς αν έχεις ανωορρηξία, πρόβλημα που σχετίζεται με την υπογονιμότητα είναι να επσκεφτείς τον γυναικολόγο σου. Η ύπαρξη ωορρηξίας επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα  την κατάλληλη ημέρα από τον γυναικολόγο σου και μέτρηση της προγεστερόνης 7 ημέρες μετά την πιθανή ωορρηξία.

10. Η ανωορρηξία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα με τη βοήθεια των ειδικών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δεν στερεί σε μια γυναίκα την ικανότητα να γίνει μητέρα. 

Διάβασε επίσης: 5 συμβουλές για να διαφυλάξεις την γονιμότητά σου. 

 

Αγαπημένο